Äidiksi tullaan entistä harvemmin

 

 

Alkuvuodesta tuli ikäviä uutisia: Ruotsi hakkaa Suomen syntyvyydessäkin. Ruotsissa nainen synnyttää keskimäärin 1,85 lasta, Suomessa 1,65.

Helmikuussa uutisoitiin, että maassamme syntyy vähemmän lapsia kuin kuolee ihmisiä. Suomessa ei ole syntynyt 150 vuoteen niin vähän lapsia kuin viime vuonna. Maassamme syntyi 52 814 lasta vuonna 2016. Tätä vähemmän lapsia syntyi viimeksi 1860-luvun nälkävuosina.

Miksi lapsia ei enää synny? Eikö lapsia haluta?

Kuulemani perusteella syitä on ainakin kuusi:

Nuoruutta ihannoidaan. Sitä pitää elää pitkään, yli 30-vuotiaaksi. Matkustelun, opiskelun ja työnhaun lomaan ei lapsi mahdu. Vapaus tehdä mitä haluaa on monille niin tärkeä, ettei siitä tingitä.

Puolison löytäminen on vaikeaa.

Kun työtä on pätkissä ja talous näyttää epävarmalta, lapsen hankintaa emmitään.

Paineet täydelliseen vanhemmuuteen ovat kovat. Lasta saattaa tehdä mieli. Silti tulevien vanhempien täytyy odottaa sopivaa hetkeä, jotta he kykenisivät olemaan ”hyvä ja tasapainoinen äiti ja isä”.

Lapsia tehdään suunnitelmallisesti. Kun lapsen hankintaa lykätään, hedelmällisyys laskee.

Moni kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Toiveiden ja todellisuuden välillä on iso kuilu. Lapsettomien naisten osuus 35-vuotiaista naisista on parissa vuosikymmenessä kohonnut noin 20 prosentista runsaaseen 27 prosenttiin. Samanikäisistä miehistä yli 40 prosentilla ei ole lapsia.

Näiden teemojen ympärillä äitiydestä haaveilevat kipuilevat, kun he kertovat peloistaan ja vaikeista elämäntilanteistaan. Toisaalta ihminen on valmis uskomattomiinkin tempauksiin, jotta hän saisi lapsen.

Jumalan johdatukseen luottaminen ja armossa pysyminen on tärkeää, koska niin moni tarvitsee armoa. Jumalan tahto on, että me elämme armossa ja välitämme armoa ympärillemme joka päivälle.

Hyvää äitienpäivää.


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: