Oppi ei enää ole esteenä yhteydelle


”Sleyhyn pitää syntyä, Kansanlähetykseen voi myös liittyä”, ”Muroman kasteoppi erottaa viidesläiset edelleen evankelisista”, ja muita kärjistyksiä. Herätysliikkeet tekevät yhä tiiviimpää yhteistyötä, mutta onko niillä edelleen merkittäviä opillisia tai painotuksellisia eroavaisuuksia?…

🔒 Elämää seurakunnassa, Kristuksen kirkossa


Jatkuvasti kysytään, mikä on kirkko, mikä on seurakunta? Monien on vaikea ymmärtää, että kirkko ei ole ihmisen perustama. Tietysti täällä historiassa ihmiset sitä rakentavat. Mutta monien vikojen alainen se on….

🔒 Evankeliumijuhlan tärpit


Vieraita lähetyskentiltä, takavuosien gospelbändin comeback, perheen pienimpien suosikin levynjulkistamiskonsertti, puhetta ajankohtaisista aiheista, yhteyttä yli herätysliikerajojen – ja messu joka päivä. Tervetuloa Evankeliumijuhlaan, keltanokat ja konkarit! Indonesian kirkon lähetysjohtaja Richard Beny…

🔒 Yksin Tokiossa, turvana usko – Eerik Siitosen tie armon varaan


Nuori oululaismies lähti Japaniin opiskelemaan kieltä, jonka kirjoitusjärjestelmäkin vaikuttaa salakieleltä. Matkasta tuli pidempi kuin alun perin piti – ja syvempi kuin osasi odottaa. Eerik Siitonen vastaa videopuheluun väliaikaisessa asunnossaan Tokiossa….

🔒 Sukuluettelot ja Raamatun punainen lanka


Onko Raamatun sukuluetteloiden tutkiminen pelkästään ajanhukkaa? Apostoli Paavali antaa työtoverilleen Titukselle kehotuksen (Tit. 3:9): ”Vältä typeriä väittelyitä, sukuluetteloita sekä lakia koskevia riitoja ja kiistoja, sillä ne ovat hyödyttömiä ja turhia.”…

🔒 Pimeässä loistava majakka


Pastori Makito Masaki on syntynyt luterilaisen pastorin pojaksi ja kasvanut keskellä kristillistä yhteisöä maassa, jossa luterilaisuus on vähemmistön vähemmistönä. Nyt hän opettaa tulevia pastoreita ja miettii, mitä luterilaisuus tarkoittaa Japanissa…

🔒 Takaisin koulun penkille


Lappeenrantalainen Saku Ryösö, 28, vaihtaa syksyllä linja-autonkuljettajan työn teologian opintoihin. Hän alkaa opiskella teologian kandidaatin tutkintoa STI:n ja Fjellhaug International University Collegen uudessa opinto-ohjelmassa. Miten keksit hakea opiskelemaan teologiaa? Opiskelu…

🔒 Arvot ja moraali


Tämä aika puhuu paljon arvoista. Sanalla voidaan keskustelussa tarkoittaa lähes mitä vain. ”Meidän perheemme yhteiset arvot liittyvät hyvään ruokaan ja rauhalliseen yhdessäoloon.” Arvot tarkoittavat tässä samaa kuin mieltymykset, asiat, joita…

🔒 ”Tiedekunnalla ei ole monopolia opettaa teologiaa”


Luterilaisten herätysliikejärjestöjen yhteinen Suomen Teologinen Instituutti (STI) ja norjalainen Fjellhaug International University College (FIUC) aloittavat syksyllä uuden teologikoulutuksen, josta on haaveiltu neljäkymmentä vuotta. Kun Suomen teologinen instituutti (STI) vuonna 1987…

🔒 Totuuden Henki, johda sinä meitä


Kirkkovuodessa on siirrytty helluntaijaksoon. Pyhä Henki on annettu seurakunnalle johdattamaan sitä kaikkeen totuuteen. Kaiholla muistelen aikaa, kun alakoulussa yhdessä laulettiin ”Totuuden Henki, johda sinä meitä etsiessämme valkeuden teitä.” Nykyään on…

🔒 “Elämä ei ole sellaista!”


Me tiedämme, että Jumala muuttaa kaiken hyväksi niille, jotka rakastavat häntä ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen. (Room. 8:28, UT 2020) Vuosia sitten eräs ystäväni oli sielunhoidossa. Hän…

🔒 Kirkon neljä nikealaista määrettä


Juhana Tarvainen: Murtunut Kristuksen ruumis. Kirkon ykseys, pyhyys, katolisuus ja apostolisuus varhaiskirkosta 2000-luvulle. Sley-Media 2025, 324 sivua, Tallinna. Sley:n kotimaantyön johtaja Juhana Tarvainen on kirjoittanut kohtuullisen paksun ja tiiviin opuksen…

🔒 ”Mikä tahansa kirkkokunta näyttää netissä paremmalta kuin se todellisuudessa on”


Tunnustuskunnasta toiseen pomppivat ihmiset tulevat aina pettymään etsiessään täydellistä yhteisöä, latasi professori Jordan B. Cooper apologiaforumin ekumeenisessa paneelikeskustelussa. Kristityt ovat yhteiskunnassa yhä syvemmällä marginaalissa, ja aikamme haastaa entistä voimakkaammin perinteisiä…

🔒 Koti, uskonto ja isänmaa


Kristitty saa rakastaa omaa kansaansa ja kulttuuriaan. Hän uskonsa ja toivonsa ei kuitenkaan lopulta ankkuroidu sen paremmin oman maan armeijaan kuin hyvinvointivaltioonkaan. Kristitty on taivaan kansalainen. Isänmaallisuuden ja kristinuskon suhteessa…

🔒 Keltaiset kupit ja kolme kitaraa


Elisa ja Samuli Luomaranta ovat olleet yhdessä teini-iästä asti. Molemmat reissaavat työnsä vuoksi, ja viime syksystä lähtien he ovat keikkailleet seurakunnissa myös yhdessä. Koti Nokialla on Luomarannoille tärkeä levon ja…

”Kunpa suomalaisnuoret löytäisivät rauhan Kristuksessa!”


Kun myanmarilainen Godly Son viime kesänä muutti Suomeen, hän luuli, että kaikki suomalaiset ovat palavia kristittyjä. Alkushokista selvittyään hän on päässyt uudessa kotimaassaan evankelioimaan niin suomalaisia opiskelutovereitaan kuin maanmiehiäänkin.  Tapaamme…

🔒 Taikasauvoja ja taistelukenttiä


Minulla on ystävä, joka oli lukeva lapsi, josta tuli ei-kovinkaan-lukeva aikuinen. Yksi kirjasaaga on kuitenkin vienyt hänet aikuisiällä mennessään: Harry Potter. Olen yrittänyt laajentaa hänen repertuaariaan henkilökohtaisilla lukuvinkkauksilla, joissa esitellään…

🔒 Luottotiimi hoitaa hommat!


Antti Arkkila, 28, kantaa vapaaehtoisena kenttätiimin puheenjohtajana vastuun siitä, että Evankeliumijuhlaan nousevat ajallaan tarvittavat rakennelmat, kuten teltat, vessat sekä myynti- ja vesipisteet. Miten päädyit tähän vastuutehtävään? Vastasin myöntävästi, kun kutsuttiin!…

🔒 Sankarillisen uurastajan kuva murtuu


Elias Lönnrot oli Kalevalan kokoaja, lääkäri ja suomalaiskansallinen ikoni. Uuden tutkimuksen valossa hän oli myös ristiriitaisempi henkilö kuin aiemmin on ajateltu. Oliko kansalliseksi ikoniksi nostettu tiedemies Elias Lönnrot (1802–1884) yksinomaan…

🔒 Riittävät teologiset perusteet


Kirkon avioliittokeskustelussa ääripäiden välillä on niitä, jotka kokevat, että avioliittokannan säilyttäminen ennallaan toukokuun kirkolliskokouksessa oli oikea ratkaisu, koska teologisia perusteita muutokselle ei vielä ollut riittävästi. Heidän ajatuksensa näyttää kuitenkin olevan…