Siunattua alkavaa vuotta!


Joona ja Helene Toivasen lähettikirje 5/2022/23 Ensivaikutelmia Pohjois-Sumatralta Vuoden viimeisenä kuukautena matkustimme Pohjois-Sumatralle ja tapasimme ensimmäistä kertaa mahdollisia yhteistyökumppaneitamme Niasin saarella. Ensimmäinen määränpäämme oli Pohjois-Sumatran suurin kaupunki Medan. Emme olleet…

Ovi avautuu taas Myanmariin


Uuden vuoden alku on ollut mielenkiintoinen, vaikka surukseni työ Chiang Raissa päättyi kirkon sisäisten kiistojen tähden melkein heti vuoden vaihteen jälkeen. Muistoksi jäi ihania kuvia viimeisestä joulujuhlasta ennen evankelista Pleen…

Kristityn identiteettiä etsimässä


Uuden työn aloittaminen kentällä on toisaalta mielenkiintoista, mutta vaatii vaatii silti aina oman aikansa. Verkostoituminen, ihmissuhteiden luominen, yhteistyökumppanien kuunteleminen ja tuntemaan oppiminen ovat tärkeitä ensiaskeleita yhteistyölle. Täällä Kaakkois-Aasiassa järjestetään kirkkoja…

Evankeliumia riisipelloille


Sleyn lähetystyötä ollaan suuntaamassa yhä enemmän alueille, missä kristittyjä on vähän. Monessa Aasian maassa kristityt ovat vähemmistönä. Myanmarissa aloitettu työ keskeytyi maan ajauduttua poliittiseen kriisiin, ja Sley tunnustelee uutta työmahdollisuutta…

Uusi alku Pohjois-Thaimaassa


Eilen illalla avasin matkalaukkuni ja järjestin enimmäkseen vaatteista ja kahvinkeittovälineistä koostovan omaisuuteni uuteen kotiimme Chiang-Raissa. Talo on onneksi kalustettu, mutta joudumme vielä hankkimaan yhtä ja toista arjen helpottamiseksi. Kaikki aikaisemmin…

Ajatuksia oppimisesta: Tapaus Myanmar


Onkohan niin, että maailmassa on liian paljon tekstiä, joka on joko harhaanjohtavaa tai, jolla ei ole mitään merkitystä? Gutenbergin kirjapaino mullisti maailman 1500 -luvulla siksi, että painaessa oli helppo tuottaa…

Henkien taakka


Helene vieraili menneellä viikolla Bangkokin modernin taiteen museossa. Hän oli yllättynyt siitä, että iso osa taiteesta oli uskontoaiheista ja erityisen suuri osa siitä kuvasi buddhalaisen maailmankuvan pimeää puolta. Monia taiteilijoita…

”Jumalan armosta kaikki on hyvin”


Myanmarissa tapahtunut vallanvaihto keskeytti Helene ja Joona Toivasen suunnitelmat. Levottomuudet yltyivät, ja Sleyn lähetystyöntekijöiden oli lähdettävä hätälennolla naapurimaa Thaimaahan. Kaikkien vaikeuksien keskellä Toivaset ovat saaneet kokea, että Jumala on kantanut…

Lähetys täysi-ikäisessä maailmassa


Kirkko on uskovien yhteisö, joka on kokoontunyt yhteisen rakkauden ympärille. Kirkko ei ole mitään ilman evankeliumia eli ilosanomaa Jumalan armosta ja anteeksiannosta, joka on annettu lahjaksi koko ihmiskunnalle. Matteus kuvaili…

”Tämä on karmamme…”


Paria päivää ennen lentoamme Bangkokiin, taloyhtiömme vastuuhenkilö Ma May tuli asunnolle vastaanottamaan viimeistä vuokraerää ja toivottamaan meille hyvää matkaa. Hän on hurskas keski-ikäinen buddhalainen nainen, joka antoi säännöllisesti väliaikasen luostarilupauksen,…

Lähetysblogi Joona Toivanen


Siunaus, johdatus, vastuu ja rakkaus Ihminen elää merkkien maailmassa. Meidän olemuksemme ihmisenä tarkoittaa sitä, että meille ymmärrettävä maailma ja maailmaa ymmärtävä ihminen sopivat toisiinsa kuin kaksi palapelin palaa. Ajattelijat, teologit…

Ilosanoma, mistä ei voi puhua julkisesti


”Eli sinäkin olet täällä lähetystyöntekijänä?!” sanoi Helene aloittaen keskustelun erään amerikkalaisen lähetystyöntekijän kanssa, saatuamme herkullisen tuoksuista kahvia kuppeihimme. Nainen hätkähti ja katsahtaen meihin varovaisesti nosti sormensa suunsa eteen vakavasti sanoen:…

Kotimatkalla kotona


Muutimme muutama viikko sitten Helenen kanssa Myanmariin, Yangonin suurkaupunkiin. Ensimmäinen lähetyskenttämme oli Virossa ja asuimme tuolloin Tarton kaupungissa, joka on pikkiriikkinen kylä Yangoniin verrattuna. Olemme matkustelleet aika paljon Euroopassa ja…

Häiritsevän anova katse


Yangonin kadulla astelee vastaani äiti pienen lapsensa kanssa. Äidin luisevan laiha käsi on ojossa. Lapsen ilme on ”häiritsevän” anova. Kaikesta päätellen ylensyöntiä he eivät ainakaan ole voineet harrastaa. Avun tarve…

Paavin vierailu Myanmarissa


Katolinen kirkko on ollut Myanmarissa (ent. Burma) jo yli 500 vuoden ajan, mutta tähän mennessä paavi ei ole koskaan vieraillut tässä maassa. Paavi Franciscuksen vierailu on siten todella historiallinen. Vierailu…

Valemunkkeja ja tosikristittyjä


Herään aamuyöstä megavahvistimien välittämiin buddhalaisen juhla-ajan ääniin. Räpyttelen silmiäni. Totean olevani Yangonissa. Talon ylimmässä kerroksessa sadekuurojen voimavaihtelut kuuluvat katon läpi selvästi. Rankkasateen yltyessä sen peltikattoa piiskaava ääni peittää alleen ulkoa…

Todellisuuden avautuessa


Olemme saaneet elämämme aikana asua monessa maassa ja maanosassa. Myanmariin asetuttuamme olemme jälleen kokeneet sen, miten on kaksi kokonaan eri asiaa käydä ja asua vieraassa maassa. Käydessään voi kuoria kermat…

Myanmar virittää kysymyksiä


Lähetystyössä Myanmarissa AD 2017 kertaan mielessäni sitä toimintaympäristöä, jossa apostolit avustajineen alkoivat toteuttaa Jeesukselta saamaansa käskyä julistaen kaikille evankeliumia ja pelastusta Jeesuksessa. Valtava, lähes mahdoton tehtävä pienelle joukolle. Olen alkanut…

Myanmarin aktio: Viimeistä viedään


11.1. Tänään oli viimeinen päivämme täällä Myanmarissa. Lähdemme huomenna aikaisin aamulla kotia kohti. Päivä on ollut pitkä ja tunteita täynnä. Aamulla olimme käymässä Damadi Homella (orpokodilla), mutta osa lapsista oli…

Myanmarin aktio: Linja-autossa ompi tunnelmaa


Tänään matkustimme pohjoisesta takaisin pääkaupunkiin Yangoniin. Menomatkalla jo opimme, että 10 tunnin ajomatka voi todellisuudessa tarkoittaa aika paljon enemmän, ja kuudelta aamulla hotellin aulassa bussia odotellessamme olimmekin varautuneetkin viettämään bussissa…