Credo – tyttöjen puolesta

 

Kotoaan karannut kenialainen tyttö tuli käynnistäneeksi Evankeliumiyhdistyksen lähetyskentällä työmuodon, joka on auttanut ja tukenut yli sata tyttöä itsenäiseen elämään.

Kenialaisen maasai-heimon tyttö joutuu kohtaamaan murrosiässä tradition, jonka alkuperäinen tarkoitus oli taata hänelle turvallinen elämä ja avioliitto. Vuosisatoja vanha aikuistumisriitti siirsi suvun naisilta tietotaitoa ja perinnettä eteenpäin. Tänä päivänä riitistä on jäljellä usein vain ympärileikkaus ja pakkoavioliitto.

Evankeliumiyhdistys tekee maasai-heimon parissa työtä, joka tunnetaan Credo-ohjelman nimellä. Diakonissa Susan Kirionki auttaa tytöt koulunkäynnin alkuun sisäoppilaitoksessa, jossa he ovat turvassa pakkoavioliitolta ja silpomiselta. Credo tarjoaa tytöille tukea koulunkäyntiin aina peruskoulun kautta ammattiin valmistumiseen saakka, sekä tuo heidät seurakunnan yhteyteen.

– Työ lähti liikkeelle yhdestä tytöstä, joka karkasi kotoaan kuultuaan joutuvansa naitetuksi, vaikka olisi tahtonut opiskella. Tänä päivänä osa mukana olevista tytöistä on kotoaan karanneita ja osa yhteisymmärryksessä perheen parista lähteneitä, evankeliumiyhdistyksen lähetystyöntekijä Satu Arkkila kertoo Keniasta.

Credo toimii suoraan autettavien parissa ja tekee edelleen yhteistyötä sisäoppilaitoksen, ja tarvittaessa ihmisoikeusjärjestöjen sekä turvakotien kanssa.

Kulttuurien konflikti

– Tullessani vuonna 2015 tähän projektiin mukaan, ajattelin sen olevan loistava juttu: ei missään tapauksessa pikkutyttöjä saa naittaa, vaan heidät on saatava kouluun. Myöhemmin olen ymmärtänyt, ettei asia ole aivan niin yksinkertainen. Tilalle tulevat uudenlaiset ongelmat, kun yhteisö ei hyväksy tyttöjen koulutusta, Satu Arkkila kertoo.

Pakkoavioliitto on maasai-yhteisön tapa pyrkiä varmistamaan tytön tulevaisuuden turva.

– Tässä kulttuurissa seksi on hyvin arkinen asia, kuin syöminen ja juominen. Siksi tytöt pyritään naittamaan heti murrosiän alettua, sillä naimaton tyttö on miesten vapaassa käytössä. Valitettavasti moni murros­iän saavuttava tyttökään ei ole neitsyt, vaan on raiskattu jo lapsena.

Tyttöjen saattaminen avioliiton sijaan koulutielle aiheuttaakin tunteita puolesta ja vastaan.

– Eivät kaikki ole iloisia ja tyytyväisiä. Sanotaan, että tulee ongelmia, kun tytöt ovat koulutettuja. Eivät he sen jälkeen enää palaa kolmanneksi vaimoksi karjanomistajalle, kun heillä on ammatti ja voivat elättää itsensä kaupungissa.

Isoäidit muuttavat maailmaa

Kulttuuri muuttuu kuitenkin, hitaasti ja varmasti. Maasai-kulttuurin avainhenkilöitä ovat isoäidit.

– Evankeliumiyhdistyksen työntekijä Elvi Lounela kertoi aikanaan opettaneensa paljon kisii-heimon alueella ympärileikkauksen haitoista. Silti eräs hänen paikallinen ystävänsä oli ympärileikkauttanut tyttärensä. Ystävä oli selittänyt Lounelalle, ettei hän vielä voinut toimia toisin, mutta sitten kun hän olisi isoäiti, voisi hän muuttaa yhteisönsä suuntaa.

– Näin tämän todellisuuden juuri edellisessä Credo-seminaarissamme täällä Keniassa. Siellä oli mukana kolme isoäitiä, jotka olivat ottaneet lapsenlapsensa asumaan luokseen pakkoavioliiton ja silpomisen sijaan. Silloin ymmärsin, kuinka muutos tässä yhteisössä tapahtuu. Nämä isoäidit tahtoivat antaa lapsenlapsilleen mahdollisuuden opiskeluun ja olivat tuoneet heidät nyt Credo-ohjelman piiriin. Muutosta todellakin tapahtuu, Satu Arkkila päättää.

Voit tukea Sleyn Credo-työtä lahjoittamalla: https://www.taivaallinenlahja.fi/credo-tyttotyo-keniassa. Kiitos, että autat.

Lue lisää Sanansaattajasta 8/18.

Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: