Jumala johdatti yrittäjiksi

 

Kymmenen vuoden ajan matkailuyritys Hetan Kota ja sittemmin Hetta matkat piti Helvi ja Jukka Näkin kiireisinä. Nyt ovat kuitenkin koittaneet eläkevuodet ja uusi vaihe elämässä. Päällimmäisinä vuosista on jäänyt silti kiitollisuus.

 

Itä-Suomessa asuva aviopari Helvi ja Jukka Näkki ovat kokeneet yritysmaailman haasteet jo kahteen otteeseen. Ensimmäisellä kerralla Näkeistä tuli lammastilallisia, mikä oli seurausta tervetuliaislahjasta. 

– Olen koulutukseltani nuorisotyöntekijä, ja minut kutsuttiin Sleyn työhön Itä-Suomen piiriin vuonna 1982, Jukka kertoo.  

– Muutimme silloin Hammaslahteen, Itä-Suomeen, ja saimme tupaantuliaisiksi lampaan. Meillä oli pieni tila ja navetta, ja päädyimme ottamaan parikymmentä lammasta lisää. Myöhemmin muutimme nykyiselle asuintontillemme, jossa oli valmiina lammastila, ja näin päädyimme lampaan kasvattajiksi, Helvi kuvaa.  

Kuitenkin 90-luvulla lammastilan pitäminen muuttui epäkannattavaksi, ja Näkit päätyivät luopumaan tilasta.  

– Kun Suomi oli liittymässä Euroopan Unioniin, laskimme viranomaisten kanssa, että lampaanlihan hinta putoaisi puolella, EU:n keskitasolle. Ajattelimme, että pärjäisimme juuri ja juuri. Valitettavasti laskelmat eivät pitäneet paikkaansa, ja tilan pitäminen muuttui mahdottomaksi. Päädyimme sitten myymään tilan, Jukka selittää.   

Yrittäjäelämä kutsui Näkkejä uudelleen melkein pari vuosikymmentä myöhemmin, kun Sley päätti luopua omistamastaan leirikeskuksesta Hetan Kodasta. Sley oli ostanut vuonna 1967 maata Ounasjärven rannalta, Enontekiöstä. Talkoovoimin tehty leirikeskus sai ensimmäiset kotamalliset majoitusrakennuksensa vuonna 1968, jonka mukaan Hetan Kota on saanut myös nimensä. 

Sleyn työntekijäpäivillä ollessaan Jukalle kerrottiin, että Sley etsi Hetan Kodalle uutta isäntäparia. Omaksi yllätyksekseen Jukka ilmoitti olevansa halukas työhön. 

– En tiedä, mikä minua vaivasi, kun sanoin, että me voisimme Helvin kanssa lähteä. Soitin sitten Helville ja tunnustin, että olin mennyt tämmöisen tempun tekemään, Jukka muistelee.  

– Vastasin siihen, että voimmehan me vuodeksi lähteä ja katsotaan sitten, Helvi jatkaa.  

– Nuorin lapsistamme oli silloin kirjoittanut ylioppilaaksi, ja lapset kannustivat meitä lähtemään. Vanhin tytär sanoi silloin: ”Minkä teette, tehkää nyt eikä viiden vuoden päästä, olette sitten jo niin vanhoja”, Jukka nauraa.  

Alkuperäisiin suunnitelmiin tuli muutos, eivätkä Helvi ja Jukka päätyneetkään Hetan Kodalle vain isäntäpariksi, vaan sen sijaan heistä tuli kiinteistön uudet omistajat. 

– Sleyssä oli mietitty asiaa pidemmälle, ja meille ehdotettiinkin yrittäjiksi ryhtymistä. Sleyn ryhmämatkojen haluttiin kuitenkin jatkuvan. Mietimme asiaa ja pyysimme Sleystä laskelmia. Tiesimme, että remontti pitäisi joka tapauksessa tehdä.  Muutaman kuukauden hioimme tarjousta, ja kun Sleyn hallitus hyväksyi sen, perustimme Hetan Kodan osakeyhtiön. Tammikuussa 2009 koitti sitten lähtö Hetan Kodalle yrittäji, Jukka kertoo. 

Ensi töikseen Näkit aloittivat Hetan Kodalla remontin. 60–70-lukujen taitteessa rakennetut majoitustilat kaipasivat jo korjausta. Vaikka työtä riitti, Näkit kokevat, että Hetan Kodalle lähteminen oli Jumala johdatusta.  

– Se ei ollut millään lailla meidän oma ajatuksemme. Kyllä se Taivaan Isän johdatusta oli, Jukka vahvistaa. 

Lue koko juttu Sanansaattajasta  2/21.


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: