Karkun maahanmuuttajalinjalle satelee hakemuksia

 

Karkun evankelisen opiston maahanmuuttajakoulutuksen johtaja Matti Rusama kertoo, että eri kansallisuuksiin kuuluvat opiskelijat eivät saa raamattuopetuksista tarpeekseen. 

Opiston vararehtorina toimiva Rusama aloitti työt maahanmuuttajien parissa elokuussa. Linja perustettiin vuonna 2015, ja ennen Rusamaa siitä vastasi pastori Jari Rankinen.

Maahanmuuttajalinjan 60 opiskelijaa on jaettu kolmeen ryhmään opiskelijoiden taustan mukaisesti. Päätavoitteena on suomen kielen perustaitojen hankkiminen. Ne opiskelijat, joilla on jo esimerkiksi suoritettuja yliopisto-opintoja opiskelevat vapaan sivistystyön maahanmuuttajalinjalla. He, joiden koulutustausta on suppeampi ja suomen kielen taito heikompi, kuuluvat omaan ryhmäänsä.

– Meillä on opiskelijoita esimerkiksi Irakista, Afganistanista, Algeriasta, Bangladeshista, Iranista, Etiopiasta, Somaliasta ja Ukrainasta.

– Suurin osa heistä on turvapaikanhakijoita Suomeen, Rusama toteaa.

Hän kertoo erään järkyttävän tapauksen.

– Kun yksi meillä opiskellut palasi Bagdadiin, hänet tapettiin. En tiedä, palasiko hän vapaaehtoisesti vai pakon sanelemana.

Kristillistä opetusta kaikille

Maahanmuuttajalinjalla opiskelee sekä kristittyjä että muslimeja. Lähtökohtaisesti kaikki opiskelijat ovat sitoutuneet siihen, että linjalla annetaan kristillistä opetusta.

– Pidämme hartauksia suomen, englannin, farsin ja arabian kielillä. Iltaisin on vapaaehtoisia raamattupiirejä. Raamattuopetusta annetaan runsaasti, Rusama luettelee.

– Näemme tämän lähetystyönä.

Työ tuottaakin hedelmää. ”Sanan nälkä” on herännyt monen kohdalla.

– On koskettavaa, kun tilaisuuden päätyttyä parikymmentä opiskelijaa kerjää lisää opetusta.

– Koko tilanne tuntuu meille annetulta, yllättävältä mahdollisuudelta.

Hakemuksia tulee
– avustusta tarvitaan

Suuri osa Rusaman työajasta kuluu käytännön asioiden hoitamiseen: miten ostetaan bussilippu, miten täytellään lomakkeita. Viranomaisten kanssa asioidaan jatkuvasti.

– Joka päivä meiltä kysellään, mahtuuko uusia opiskelijoita mukaan.

– Aikuisten perusopetukseen saamme linjalle täyden valtion korvauksen 30 opiskelijan osalta. Toinen ryhmä puolestaan kuuluu vapaan sivistystyön piiriin, ja sille valtio myöntää vain osittaisen avustuksen. Useilla tähän ryhmään kuuluvilla ei ole mahdollisuuksia maksaa opiskelustaan. Siksi tärkeä osa työtä on kerätä koulutustoiminnalle varoja. Valtion avustus ja taloudelliset menot olisi saatava tasapainoon, Rusama kertoo.

Voit halutessasi tukea Karkun evankelisen opiston maahanmuuttajatyötä: FI 13 8000 1500 7791 95 Bic DABAFIHH Viite 10078 89200 50221 00511
Varainkeruulupa RA/2017/100
31.01.2017 -31.12.2021 PoliisihallitusVarainkeruualue koko Suomi Ahvenmaata lukuun ottamatta

Lisätietoja Maahanmuuttajatyöstä löydät Karkun evankelisen opiston sivuilta keokarkku.fi.

Lue lisää viikon 37 Sanansaattajasta.

Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: