”Kutsuvat sitä rakkaudeksi” käsittelee ihmissuhteita kokonaisvaltaisesti

 

Sielunhoidollinen armon näkökulma – puhutaan ihmisestä ensin. Siten ”Kutsuvat sitä rakkaudeksi” -kirjanen käsittelee ihmissuhteita. Siitä ei kuitenkaan ole tingitty, että sisällön pohja nousee Raamatusta. Sley-Media Oy:n kustantaman kirjasen ovat koonneet yhteistyössä yli 20 kristillistä tahoa.

Vielä viime vuosinakin on jaettu Tosi rakkaus odottaa-materiaalia, joka julkaistiin kampanjan myötä parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin elettiin aikaa, jolloin koettiin, että seksuaalisuutta käsittelevälle kirjalle on tarvetta. Materiaali saikin hyvän vastaanoton. Kahdessakymmenessä vuodessa on kuitenkin tapahtunut paljon, eikä materiaali enää ole ajantasainen. Nuoret ja nuoret aikuiset kaipasivat uutta.

– Tämä aika tarvitsi oman kirjasensa. Nuorilta, joiden kanssa työtä tehdään, on tullut kysymyksiä siitä, mikä olisi hyvää materiaalia, Sleyn nuorisotyön johtaja ja kirjan työryhmän jäsen Juha Heinonen kertoo.

Kutsuvat sitä rakkaudeksi käsittelee ihmissuhteita ja seksuaalisuutta. Se lähtee liikkeelle kristillisestä ihmiskäsityksestä. Kirjanen ei tahdo osoittaa sormella, vaan sen sijaan kertoa kasvatuksellisesti, että tällainenkin vaihtoehto on olemassa.

– Pitäähän Raamatun ihmiskuvasta nousevalle materiaalillekin olla vielä tilaa tässä ajassa, Heinonen toteaa.

Yhteiskunnan ilmapiiri näkyy nuorisotyössä

Projekti on ollut pitkä. Kirjanen haluttiin koota huolella, ja sitä tehdessä haluttiin todella kartoittaa, mistä pitää puhua.

– Jotta tänä päivänä tulee kuulluksi, pitää pyrkiä käymään keskustelua erittäin maltillisesti, perustellen ja eri näkökohtia huomioon ottaen, kertoo myös kirjan työryhmässä ollut Suomen Raamattuopiston Säätiön nuorisotyön tiimijohtaja Tiina Karlsson.

Hän uskoo ja toivoo, että kahdenkymmenen vuoden aikana kristillisissä järjestöissä on opittu, miten tällaisista teemoista on hyvä käydä keskustelua. On opittu kunnioittavasta ja armollisesta tavasta lähestyä ihmisiä. Tosi rakkaus odottaa -materiaaliin verrattuna nyt on käsitelty muun muassa seksuaalisia vähemmistöjä ja seksuaalista kaltoinkohtelua. Karlsson toteaa, että yhteiskunnassakin on ollut huolta esimerkiksi siitä, että nuorilla saattaa olla seksisuhteita siksi, että joku ostaisi vastineeksi jotain.

– Toki se on ääri-ilmiö, mutta monissa asioissa mennään nyt paljon aiempaa pidemmälle. Samalla yleistä keskustelua seuratessa miettii, onko kristillinen avioliitto enää edes ihanne, vai onko se unohdettu kokonaan. Se, että elämä jaetaan yhden ihmisen kanssa ja lapset saisivat kasvaa yhdessä ja samassa perheessä, Karlsson pohtii.

Yhteiskunnan ”kaikki käy” -ilmapiiri on herättänyt huolta Kutsuvat sitä rakkaudeksi -kirjan tekijöissä. Heinonen on huomannut ilmiön myös työssään.

– Meidän näkökulmastamme yksipuolisen informaation määrä on suurta, kyllähän se näkyy. Pohja, miten eettisiä asioita käsitellään ja mikä on oma arvopohja, näkyy, kertoo Heinonen.

Hän ei usko, että kirjanen pelastaa kaikkea, mutta se antaa eväitä. Karlsson toteaa, että kirja pyrkii nostamaan esiin asioita, joista nuorten kanssa joka tapauksessa keskustellaan. Kaikki, mitä kansien välissä käsitellään, on tavalla tai toisella vastassa nuorisotyössä.

– Kun se ei ole elämälle vierasta, se ei ole nuorten kanssa tehtävälle työlle vierasta, Karlsson päättää.


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: