Liikkeelle joka päivä

 

Hannu Rasila yhdisti Raamattukurssin ja kuntovalmennuksen. Kevään aikana uutta ryhtiä on saanut sekä sielu että mieli.

Hannu Rasilan, 69, askelissa on iloa ja rentoutta, kun hän lähtee sauvakävelylenkille kevätauringon paisteeseen Karkun evankelisen opiston maisemiin. Kolme kuukautta kestävä raamattukurssi ja siihen yhdistetty kuntovalmennus ovat tarjonneet mielekkään irtioton arjesta. Jonkin verran järjestelyjä Karkun kevät on kuitenkin vaatinut, sillä eläkeläinen osallistuu normaalisti vaimonsa kanssa aktiivisesti viiden lapsenlapsen hoitamiseen ja laulaa muun muassa Tapiolan seurakunnan kamarikuorossa.

– Olen kutsunut kevättäni leikkimielellä vuorotteluvapaaksi. Sen aikana tarkistetaan, että hengellinen kurssi säilyy suorana ja ryhdikkäänä ja saadaan eväät elämäntaparemonttiin. Vaimoni ja aikuiset lapseni ovat olleet kannustavia, ja poikani sponsoroi minulle tätä varten uudet urheiluvaatteetkin, Rasila sanoo.

Karkun evankelinen opisto on Rasilalle tuttu paikka työelämästä, sillä hän työskenteli 30 vuotta Sleyn tiedottajana ja Sanansaattajan toimittajana. Työuransa hän aloitti Janakkalan seurakunnan nuoriso-ohjaajana 1960-luvun lopulla, mutta tie vei Uudenkaupungin kautta ensin tiedottajaksi Porin seurakuntayhtymään ja sieltä Evankeliumiyhdistykseen Helsinkiin. Karkkuun Rasila on kulkenut kevään ajan ystävän kanssa yhtä matkaa autolla.

– Kolmen tunnin matka Tapiolasta Karkkuun sujuu mukavasti Juhanin kanssa rupatellen. Kun viikonloput on kotona, samalla säilyy kosketus perusarkeen ja perheeseen.

Joka päivä liikkumaan

Rasila kertoo mielessään pyörineen pitkään elämäntaparemontin. Yksin suunnan muutosta hyvistä aikeista huolimatta oli kuitenkin vaikea saada aikaan.

– Minulle on vaihdettu lonkan tekonivel ja muutenkin tiesin, että terveyteni takia tarvitsen suunnan muutoksen. Pyöräilin kyllä ahkerasti, mutta painonhallintaan se ei juuri auttanut. Kun näin Sanansaattajasta ilmoituksen Karkun kuntoremontista, innostuin.

Liikunnanohjaaja Heli Mattila teki kuntovalmennuksen alussa Rasilalle lihaskuntotestin. Sen ja yhteisen keskustelun perusteella Rasila sai henkilökohtaisen kunto-ohjelman koko raamattukurssin ajaksi eli kolmeksi kuukaudeksi. Muutamia kertoja kaikki kuntovalmennukseen osallistuvat ovat tehneet yhteisiä harjoituksia, mutta pääosin jokainen liikkuu yksin. Ryhmällä on käytettävissään myös opiston uudet kuntosalilaitteet, mutta Rasila sanoo lähtevänsä mieluiten lenkille opiston upeisiin maisemiin.

– On ollut hyvä huomata, että täällä saa liikkua oman kuntonsa mukaan, ei veren maku suussa. Erityisen iloinen olen siitä, että kuntovalmennus on saanut minut lähtemään liikkeelle joka päivä. Siitä aion pitää kiinni myös jatkossa, Rasila sanoo. Mies on jo suunnitellut pyöräilevänsä säännöllisesti Leppävaaran uuteen maauimalaan, jonne edestakaisin polkien kertyy matkaa melkein 15 kilometriä.

– Haasteellisinta on olla syömättä herkullisia jälkiruokia ja syödä lämmintä ruokaakin kohtuudella, sillä opistolla on hotellitason lounaat ja päivälliset, Rasila naurahtaa.

”Vanhasta testamentista on
avautunut monia uusia
näkökulmia. ”

 

Yhteishenkeä ja oivalluksia

Rasila on ottanut tavakseen lähteä sauvakävelylenkille päivän raamattutuntien jälkeen. Samalla on voinut pureksia ja miettiä päivällä opittua.

– Varsinkin Vanhasta testamentista on avautunut monia uusia asioita ja näkökulmia. Myös se, että ryhmässä on väkeä parikymppisistä seitsenkymmenvuotiaisiin, on taannut rikkaat ja monipuoliset keskustelut.

Raamattukurssilaiset ovat kevään aikana laulaneet paljon yhdessä. Muutamana iltana kevään aikana opiston kodalla on ollut vapaamuotoinen makkaranpaistoilta. Myös turvapaikanhakijat ovat tulleet kevään aikana kurssilaisille tutuiksi.

– He ovat osoittautuneet kohteliaiksi ja osallistuviksi nuoriksi miehiksi, jotka käyttävät mielellään suomen kieltä. Jokuset ovat uskaltautuneet saunaan ja avantoon asti.

Rasila ei suosittele kuntovalmennuksen ja raamattukurssin yhdistämistä vain eläkeläisille, vaan jokaiselle, joka kaipaa irtiottoa elämäänsä.

– Ei uskoon silti tarvita raamattukurssia, sillä usko on yksinkertainen asia. Riittää, kun ottaa sydämeensä vastaan Raamatun tarjoaman pelastuksen ja armon. Kurssi tarjoaa vähän kuin bonusta eli lisätietoa ja ymmärrystä siihen, mihin uskoo.

 

Lue lisää Sanansaattajasta 18/17.

Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: