Maaginen joulu

 

Keitä olivat idän tietäjät ja miten he liittyvät tänä päivänä Etelä-Berliinissä sijaitsevan seurakunnan joulunviettoon?

Näin loppiaisaikana Raamatun kertomus Itämaan tietäjistä on ajankohtainen. Matteuksen evankeliumi kertoo, että melko pian Jeesuksen syntymän jälkeen idästä saapui tietäjiä (kr. magoi apo anatoloon) kumartamaan vastasyntynyttä juutalaisten kuningasta (Matt. 2:1). Tämän mielenkiintoisen historiallisen tapahtuman taustoista on kirjoittanut itämaisen kirkkohistorian professori emeritus Jouko Martikainen teoksessaan Idän tietäjät (Perussanoma 2016).

Keitä siis nämä idästä tulleet tietäjät eli maagit oikein olivat ja miksi juuri tämä loppiaisen kertomus on niin ajankohtainen berliiniläiselle seurakunnalle 2018 vuotta Jeesuksen syntymän jälkeen?

Kreikan sana magos, joka suomeksi käännetään ”tietäjä”, tarkoitti ennen kaikkea muinaispersialaisen uskonnon eli zarathustralaisuuden papistoa. Maagi-sanan alkuperä on todennäköisesti indogermaaninen juuri magh, josta esimerkiksi saksan sana Macht, valta, juontuu. Suomen kieleen maagit ovat tuoneet taikuutta tarkoittavan sanan magia. Zarathustralaiset papit eli maagit eivät kuitenkaan olleet taikureita, vaan ennemminkin oman aikansa tiedemiehiä. Sanan taikuuteen viittaava vivahde johtuu ennemminkin muinaisten kreikkalaisten ennakkoluuloista suurvaltanaapuriaan Persiaa kohtaan. Maagit olivat persialaisen yhteiskunnan hallitsevaa yläluokkaa, pappiskastia. He olivat virkamiehiä ja ruhtinaita, ja harjoittivat luonnon- ja lääketiedettä sekä tähtitiedettä ja astrologiaa, tähdistä ennustamista.

Taivaankappaleiden liikkeet olivat maagien kastille siis tuttuja, ja kun eräs tietty maagien ryhmä näki ”hänen tähtensä itäisillä mailla” (Matt. 2:2) he osasivat yhdistää kosmisen tapahtuman juutalaisten pyhien tekstien lupaamaan messiaskuninkaaseen (mm. Num. 24:17, Miika 5:2, Jes. 60:1–6). Kenties kyseessä oli juutalaisilta pakkosiirtolaisilta ja heidän jälkeläisiltään vaikutteita saanut ryhmä – joka tapauksessa tämä joukko maageja päätti lähteä etsimään vastasyntynyttä kuningasta, jonka myötä koittaisi uusi maailmanaika. Mukanaan he toivat kuninkaalle sopivia lahjoja, kultaa, suitsuketta ja mirhaa.

Ja niin Raamattu meille kertoo, että ensimmäiset pakanat eli ei-juutalaiset, jotka kumarsivat Kristusta, olivat persialaisia ruhtinaita. Heti kedon paimenten jälkeen ensimmäisiä kristittyjä maailmassa olivat persialaiset! Persialaiset olivat kristittyjä kauan ennen kreikkalaisia ja roomalaisia, saatikka saksalaisia ja suomalaisia. Myös reilut 300 vuotta myöhemmin Nikean uskontunnustusta kirjoitettaessa allekirjoittajien joukossa oli persialainen piispa.

Tänä päivänä idän tietäjien kotialueet Eufratin ja Induksen välillä ovat pääosin muslimimaita. Tästä huolimatta saimme tällä kertaa viettää Kristuksen syntymäjuhlaa siten, että jouluevankeliumi luettiin farsiksi, maagien äidinkielellä. Saimme kumartua ehtoollispöytään jouluyön messussa yhdessä noin kolmensadan maagien jälkeläisen kanssa ja saimme yhdessä palvoen kumartaa Messiaskuningasta. Jeesus on tullut pelastukseksi kaikille kansoille, niin suomalaisille kuin persialaisillekin.


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: