Matkakumppanina C.S. Lewis

 

Lilian Lindén on jo kymmeniä vuosia lukenut erään maailman tunnetuimman kristityn ajattelijan kirjoja. Kesäkuun puolivälissä hän väittelee tohtoriksi C.S. Lewisin filosofisesta ajattelusta. Sen jälkeen hän ehkä ehtii taas maalata ja käydä lavatansseissa.

”Tämä ei ole mikään Lewis-piiri vaan raamattupiiri”, sai Lilian Lindén kuulla usein opiskeluvuosinaan Helsingissä, kun hän raamattupiirissä viittasi siihen, mitä C.S. Lewis oli jostakin piiriläisiä askarruttaneesta asiasta sanonut.

Irlannissa syntynyt ja Oxfordin yliopistossa elämäntyönsä tehnyt Lewis (1898–1963) oli maailmanlaajuisesti tunnettu kirjailija ja kirjallisuuskriitikko. Elämänsä aikana hän kirjoitti kristinuskosta lukuisia kirjoja, joita luetaan edelleen.

Pietarsaaressa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Lilian löysi Lewisin teini-ikäisenä.

– Kiinnostuin rippikoululeirillä kristinuskosta. Tuohon aikaan Pietarsaaressa oli nuorisoherätystä. Sain myöhemmin isosena olosta kiitoslahjaksi Lewisin kirjan Paholaisen kirjeopisto, helsinkiläinen teologi ja Opiskelija- ja koululaislähetyksen ruotsinkielisen työn Studentmissionin johtajana toimiva Lilian kertoo.

Lahjakirjan luettuaan Lilian innostui Lewisin tuotannosta ja luki kaikki muutkin hänen kirjoittamansa kirjat.

Päivänä, jona tapaan Lilianin, hänen tohtorinväitökseensä on tasan kuukausi. Ketäpä muuta väitös käsitteleekään kuin C.S. Lewisia! Ja uskallan arvella, että pitkiä kävelyretkiä harrastanut Lewis olisi varmasti iloinen, jos voisi olla tänään seurassamme muutenkin kuin keskustelumme aiheena. Aurinko paistaa täydeltä terältä, satakieli laulaa ja mukulaleinikit kukkivat mattona Tuomarinkylän kartanon pihamaalla Pohjois-Helsingissä.

Maailmanparantaja

Ruotsissa syntynyt ja suomenruotsalaisessa suvussa kasvanut Lilian Lindén opiskeli teologiaa suomeksi Helsingin yliopistossa. Hänen isoveljensä oli nimittäin sitä mieltä, että suomen kieltä olisi syytä osata. Etenkin, jos aikoi ulkomaille töihin niin kuin Lilian, joka toteaa olleensa maailmanparantaja jo ennen uskoontuloaan.

Lilian oppikin suomen kielen niin hyvin, että hänen puheestaan jossain vaiheessa jopa kuului hänen ystävänsä käyttämä Porin murre.

Pro gradu -työssään teologisessa tiedekunnassa Lilian tutki C.S. Lewisin käsitystä ihmeistä.

Kun Lilian luki Lewisin teoksia, hän löysi niistä näkemyksiä, jotka tuntuivat hänestä yllättäviltä. Lilian pohti, mitä Lewisin filosofisten ajatuskulkujen taustalla oikein oli, ja päätyi tekemään aiheesta väitöskirjaa Åbo Akademihin.

Lilian ei siis monien Lewis-tutkijoiden tavoin ole tutkimuksessaan keskittynyt teoksiin, joita C.S. Lewis kirjoitti käännyttyään kristityksi 1930-luvun alussa. Häntä kiinnostavat sen sijaan ne filosofiset suuntaukset, jotka olivat ratkaisevia Lewisin ajattelun kehitykselle 1920-luvulla tämän opiskellessa Oxfordissa.

Israel ja lavatanssit

Lilianin Lindénin elämässä Lewisin ajattelun tutkiminen ja väitöskirjan kirjoittaminen ovat olleet eräänlainen harrastus. Valmistumisensa jälkeen hän meni töihin kristilliseen opiskelijajärjestöön Studentmissioniin, mutta mieli paloi kauemmaksi.

Lilian oli vuosina 2002–2006 töissä Israelissa Caspari-keskuksessa Suomen Lähetysseuran lähettämänä, opiskeli hepreaa ja perehtyi juutalaisuuteen. Caspari-keskus on Jerusalemissa sijaitsevat opintokeskus, joka kokoaa yhteen Jeesukseen uskovia juutalaisia ja kristittyjä. Vapaa-aikanaan Lilian teki opiskelijatyötä ja avusti Jews for Jesus -järjestön työssä.

– Olisin halunnut jäädä Israeliin ensimmäisen työkauden jälkeen ja tehdä nimenomaan opiskelijatyötä, Lilian kertoo.

Tämä suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut, ja Lilian oli todella pettynyt. Hän jäi Suomeen ja sai taas töitä Studentmissionista. Samoihin aikoihin hän teki profiilin kristilliseen sinkkujen nettipalveluun. Siellä hän tosin totesi, että hänen elämäntilanteensa ei ollut deittailun kannalta ollenkaan hyvä.

– Kerroin, että tunsin olevani väärällä paikalla elämässäni. Eräs mies kuitenkin kiinnostui negatiivisista sanankäänteistäni. Ajattelin, että voisihan tuon ihmisen tavata. Harrastin kesäisin lavatansseja. Ehdotin hänelle, että tapaisimme hänen kotinsa lähellä olevassa tanssipaikassa.

Lilian kysyi mieheltä, osasiko tämä tanssia, ja sai myöntävän vastauksen. Tavattuaan treffikumppaninsa Lilian totesi, että mies oli hauska, vaikka hänen tanssitaidossaan olikin hieman toivomisen varaa.

– Jälkeenpäin hän tunnustikin, että olisi ollut tyhmää kertoa tuossa tilanteessa, ettei osannut tanssia kovinkaan hyvin.

Lilian ja tanssitoveri, Per-Erik Nordman, alkoivat tapailla ja menivät naimisiin vuonna 2008. Pariskunnan Anna-tytär täyttää kesällä kymmenen vuotta.

Lavatansseissa Lilian ja hänen miehensä eivät ole sittemmin käyneet.

Lue koko juttu Sanansaattajan numerosta 11/2024.


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: