Olkaa uskolliset esivallalle

 
Venäjä, 2019, viikko 39

Aapostoli Paavali kehottaa näin Roomalaiskirjeen luvussa 13. Useimmissa maailman valtioissa on – ainakin periaatteessa – uskonnonvapaus, poikkeuksena erityisesti islamilaiset maat. Mutta kun seurakunta kokoontuu jossain, kun sillä on tili taloudenpitoa varten, kun sen palkkalistoilla on ihmisiä jne., myös maalliset lait koskevat sen toimintaa.

Venäjällä tunnetusti vaikeaa on kaikki rakentamiseen liittyvä byrokratia. Kymmenisen vuotta sitten luin, että Moskovassa rakennusluvan saamiseen vaadittiin 45 (neljäkymmentäviisi) eri dokumenttia. Välillä kuulee lupauksia ja joskus jopa presidentin määräyksiä vähentää byrokratiaa. Äskettäin julkaistiin useampia tutkimuksia korruptiosta Venäjällä. Liikemiehet pitävät sitä yleensä suurimpana esteenä liiketoiminnan harjoittamiselle Venäjällä.

Muistan, kun kerran Puškinin seurakunnan silloin sihteeri tuli taas kerran jonkun viranomaisen luota. ”Tässä maassa on kaksi lakia; laki ilman rahaa ja laki rahan kanssa!”

Kirkko on tehnyt periaatepäätöksen, että korruptioon ei lähdetä mukaan, vaikka se joskus olisikin nopeampi tie. Mutta – kun maksat kerran, maksat helposti sen jälkeen aina.

Sley ei ole osallistunut kovin aktiivisesti Inkerin kirkon rakennushankkeisiin. Viime aikoina olemme olleet mukana kahdessa kirkkoprojektissa: Krasnojarskissa ja Svetogorskissa eli Ensossa.

Krasnojarskissa ostettiin kiinteistö. Välillä oli sähkö kadoksissa, välillä vesi. Ville Melanen teki suuren työn tilan hankkimisessa. 

Myös Ensossa ostettiin pieni rakennus, jota on jo korjattu ja jota on tarkoitus laajentaa. Pekka Jauhiaisella riittää rakennuksen kanssa töitä useammaksi vuodeksi.

Minä asun Tuutarin kirkolla, joka on valmistunut toistakymmentä vuotta sitten. Talo ostettiin keskeneräisenä – alkuperäiseltä rakentajalta loppuivat rahat kesken – ja talon kolmas kerros purettiin, mutta vastaavasti toiseen päätyyn rakennettiin kirkkosali. Yhtä ja pientä remonttia joutuu välillä tekemään. Eivätkä ihan kaikki lattialistat ym. ole vieläkään paikoillaan. Rakennustyössä oli keskeisesti mukana Kouvolan ystävät.

Tuutarin kirkko sijaitsee Pietarin kaupungin ja Lenigradin oblastin (läänin) rajalla. Välillä tien toinen puoli oli Pietaria ja toinen puoli oblastia. Yhdessä vaiheessa kirkko siirrettiin oblastista Pietarin puolelle. Muutaman vuoden kuluttua taas takaisin oblastiin. Muutama vuosi sitten alueen osoitteet uusittiin. Kirkon vanha osoite ”Ulitsa Malaja Gorskaja 35” vaihtui ”Pikkolovo 35:ksi”.

Kesällä Venäjän oikeusministeriö lähetti seurakunnalle kirjeen ja ilmoitti, että kirkon osoite on sama kuin toisen talon osoite kylän toisessa päässä. Sieltä todellakin löytyy talo, jonka osoite on Pikkolovo 35.

Nyt kaikki kirkon paperit pitää taas kerran uusia. Virhe ei ollut seurakunnan, emme me määränneet uutta osoitetta. Mutta pahimmillaan me saamme sakon.

Kirkkoherra Viktor Vorontsovilla on taas asiaa viranomaisten luokse.

Eräs toinen kirkkoherra kertoi, kuinka kirkon juristi oli tehnyt kaksi virhettä yhteen dokumenttiin. Virkamies sanoi: ”Jos te menette tämän dokumentin kanssa veroviranomaisten luo, he voivat lakkauttaa koko seurakunnan!” Onneksi virkamies oli hyvä ja ystävällinen ja neuvoi, mitä muutoksia pitää tehdä.

En ole halunnut hankkia työlupaa Venäjälle osittain siitä syystä, että ilman työlupaa minulla ei ole Venäjällä allekirjoitusoikeutta. Eli voin tehdä vain hengellistä työtä…

Rukousaiheita:
  • Inkerin kirkolle hyviä suhteita eri viranomaisiin
  • kirkon juristi irtisanoutui, että löytyisi hyvä uusi juristi
  • kirkkoherroille, seurakunnan sihteereille ja kirjanpitäjille voimia ja viisautta hoitaa byrokratiaa. Kärsivällisyyttä viranomaisten kanssa.
Kiitosaihe:
  • Lämmin syksy, joka on ollut kasvattamassa satoa. Luumuja tuli enemmän kuin pitkiin aikoihin ja moni muukin kasvi antoi hyvän sadon.
Valokuva:
Tuutarin kirkon ulko-oven pielessä on kerrottu, mistä organisaatiosta on kysymys. Huomaa kaksi dokumentin numeroa.

Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: