Orpoprojekti Samburussa

 

Orpoprojekti alueellista kattavuutta on laajennettu Länsi-Keniasta Samburu alueelle, joka sijaitsee Kenian pohjoisosissa. Kuluneen vuoden aikana projektiin on palkattu osa-aikatyöhön juuri Matongosta valmistunut diakonissa Nancy Leparsanti sekä otettu ohjelmaan yhdeksän lasta Arsimin rovastikunnan alueelta.

Hankkeen laajentumista suunniteltiin yhdessä kirkon Keski-Hiippakunnan kanssa reilu vuosi ennen sen käynnistymistä. Tuona aikana saatiin sovittua eri osapuolten roolit hankkeessa, käytännön toimintatavat, alue sekä lasten lukumäärä.

Esimerkkinä alueen käytännön ongelmista voi mainita esimerkiksi henkilöiden tavoittamisen. Samburut asuvat pääsääntöisesti perinteisissä manyattoissa ja kiinteitä asumuksia on vähän. Perheet vaeltavat karjan kanssa laidunten ja veden perässä ympäri laajaa Samburu-aluetta. Suurimmilla markkinapaikoilla kännykkä saattaa toimia kerran viikossa muutamia tunteja, kun alueelle tuodaan tilapäinen tukiasema.

Tavoittamisen haasteet saimme kokea myös hankkeessa, sillä kesti melkein vuoden ennen kuin onnistuimme tavoittamaan Nancyn, lähetettyämme hänelle sanan aikaisemmin alueella käyneen ryhmän mukana. Tapasin hänet joulukuussa Arsimissa ja kerroin suunnitelmasta. Kysyessäni häneltä kiinnostusta työskentelystä orpoprojektissa oli hän erittäin hämmästynyt. Olimme keskustelleet laajentumisesta ja Nancyn palkkaamisesta lähettien kanssa lähes kaksi vuotta aikaisemmin ja alustavasti sopineet etenemisestä mutta kukaan ei ollut päässyt puhumaan aiheesta hänen kanssaan. Tavatessani Nancyn seuraavana päivänä sain myöntävän vastauksen ja aloitimme perehtymisen käytännön työhön.

Nancy on nyt palkattu kirkon diakonissaksi, joka palvelee orpoprojektissa. Hänen tehtävänään on vierailla perheissä, joissa on projektin lapsia. Mikäli lapsi on koulussa, tehdään myös kouluvierailuja ja seurataan lapsen edistymistä. Huoltajien ja lasten tapaamisissa Nancyn yhtenä tehtävänä on lukea juuri Slef:in toimesta käännettyä samburunkielistä Uutta Testamenttia. Usko syntyy kuulemisesta ja kuulemisen synnyttää Jumalan Sana. Samburut ovat saaneet pitkän odotuksen jälkeen raamatun omalla kielellään. Saakoon se kirkastaa evankeliumia Kristuksesta myös kaukaisella aavikolla.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: