Pimeässä loistaa valo

 

Julkisen internetin pinnan alla piilee tummanpuhuva alamaailma. Hajautetun TOR-verkon anonymiteetin suojissa käydään niin ase- kuin huumekauppaakin. Mutta voisiko se olla myös uusi mahdollisuus lähetystyölle?  

 

Yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä Yhdysvaltain laivastossa kehitettiin tapa salata tiedustelutiedon välittämistä muutoin haavoittuvaisessa internetverkossa. Syntyi sipulireititykseksi kutsuttu tekniikka, jossa salattu viesti kuljetetaan verkossa perille lukuisien välikäsien kautta. Viesti kääritään ensin kolmeen suojakerrokseen. Jokaisessa suojakerroksessa on tieto vain seuraavan välikäden osoitteesta. Jokainen välikäsi, joita kutsutaan solmuiksi, poistaa viestistä kerroksen suojausta ennen kuin ohjaa sen eteenpäin, siis ikään kuin kuorii sipulia. Lopulta kuorittu viesti päätyy perille, jäljet peittyvät internetin kohinaan ja viesti vastaanottajineen jäävät tunnistamattomiksi.  

 

Koko internetin arkipäiväinen käyttö on viestien lähettämistä ja vastaanottamista. Kun selaimellasi avaat verkkosivun, lähettää tietokoneesi ensin palvelimelle pyynnön saada katsella verkkosivun sisältöä. Tähän viestiin palvelin vastaa lähettämällä verkkosivun sisällön tietokoneellesi. Ilman erityisiä suojaustekniikoita viesti välitetään suoraan lähettäjältä vastaanottajalle. Verkon käyttäjä ja sivuston palvelin ovat molemmat kohtalaisen helposti jäljitettävissä. 

 

Pimeys painuu  

Kaksituhattaluvun alussa Yhdysvaltain laivasto julkaisi sipulireititykseen perustuvan Tor-verkon ohjelmiston vapaaseen käyttöön. Pian internetin alamaailma painui pinnan alle ja Tor-tekniikan suojissa syntyi, ei ainut, mutta tällä hetkellä käytetyin pimeä verkko, johon kytkettyjen palvelimien fyysisiä sijainteja ei voi jäljittää eikä käyttäjiä löytää. Pimeässä verkossa onkin esillä ihmisyyden synkkä puoli. Menneenä syksynä Tor-verkko nousi Suomessa otsikoihin psykoterapiakeskuksen tietomurrossa varastetun potilastietokannan päädyttyä levitykseen pimeän verkon uumenissa.   

 

Vaikka Tor-verkon tarjoama yksityisyys hämäräpuuhiin onkin vankkaa tekoa, on rikollisia silti saatu kiinni myös verkon pimeistä syvänteistä. Sen on mahdollistanut ihmisen taipumus virheisiin. Vaikka ohjelmisto tarjoaa suojaa, on moni verkkorikollinen jäänyt kiinni klikattuaan väärää nappulaa väärässä paikassa. Viime vuoden lopulla poliisi onnistuikin jäljittämään Suomessa toimineen huumekauppiaan ylläpitämän palvelimen todellisen sijainnin Ranskassa. Palvelin takavarikoitiin, ja tuhansia suomalaisia jäi kiinni laittomista kaupoista.  

 

Valtioiden rahoittama 

Miksi Massachusettsissa toimiva moninkertaisesti palkittu Tor Project -järjestö ja vapaaehtoiset ympäri maailmaa käyttävät aikaansa tällaisen projektin ylläpitämiseksi, joka näyttää ensilukemalta mahdollistavan vain rikollisuuden rehottamisen? Miten järjestön usean miljoonan dollarin vuosibudjetti katetaan yksityisten lahjoittajien ohella muun muassa Yhdysvaltain ja Ruotsin hallitusten varoilla? 

 

Tor-verkon tarjoamalla suojalla on monta muutakin käyttäjää kuin huumekauppiaat. Salattuja verkkoja tarvitsevat paitsi eri valtioiden tiedustelupalvelut myös totalitaristisissa yhteiskunnissa maan alla toimivat kansalaiset. Tor-verkko tarjoaa usein ainoata vapaata tiedonvälitystä sinne, missä sensuurein pyritään rajoittamaan sananvapautta.  

 

Salatun verkon mahdollisuudet ovat tarjolla myös kirkolle. Sen kautta on mahdollista kommunikoida maanalaisten seurakuntien kanssa ja välittää esimerkiksi raamatunkäännöksiä. Lisäksi suojattu verkko tarjoaa totalitarististen maiden kristityille väylän kiertää sensuurit ja pysyä myös itse turvassa, sillä heidän selailuaan kristillisillä sivustoilla ei ole kovin helposti mahdollista jäljittää. Mutta tehdäänkö tällaista työtä? Nopea haku internetin perinteisemmällä puolella tuottaa muutaman johtolangan. On aika painua pinnan alle.  

 

Matkalla alas 

Verkon alamaailma on kuin Villi länsi. Syrjäseutu, jossa lain koura ei vielä tavoita rikollisia ja vahvimman oikeus vallitsee. Aluksi sen kuvittelisi olevan jonkinlainen Las Vegas: välkkyviä valoja ja rikollisia houkutuksia. Todellisuus on jotain muuta. Villi länsi se onkin: autio ja täynnä hylättyjä verkkosivuja, rikkinäisiä linkkejä ja autioita keskustelupalstoja. Verkon valoisalla puolella Google pitää huolen siitä, että tieto on helposti löydettävissä ja verkkosivut saatavilla siistissä järjestyksessä. Pinnan alla tilanne on kuitenkin toinen. Hakukoneita on kymmeniä, eikä mikään niistä pysty tekemään selkoa pimeän verkon koko rakenteesta. Täällä pitäisi tietää tarkka osoite: kaikkia ovia ei pysty eikä kannatakaan koputella. 

 

Ensimmäinen johtolanka osoittautuu turhaksi. Linkit eivät aukea. Deep Web Ministries -sivuston palvelimet on nähty pimeässä verkossa viimeksi vuoden 2020 kesäkuussa. Hajanaisten tietojen perusteella Deep Web Ministries -sivusto on tarjonnut kristillistä opetusta ja mahdollisuuden sielunhoidolliseen keskusteluun suunnaten toimintansa erityisesti pimeän verkon laittomiin sisältöihin koukkuun jääneiden sielujen pelastukseksi. Muutama kuvakaappaus kertoo sivustolla olleen keskustelupalstoja koskien niin kristittyjen vainoja, yksityisyyden suojaamista verkossa, rukouspyyntöjen jättämistä kuin syntien anonyymiä tunnustamista. Lisäksi sivustolla on keskusteltu kristillisen uskon eri teemoista sekä tarjottu vertaistukea heille, jotka ovat omin silmin kohdanneet pimeän verkon sairaimpia materiaaleja. Jäljelle jääneet kuvakaappaukset ovat vuodelta 2016; tuolloin sivuston keskusteluihin oli osallistuttu parinsadan viestin verran. 

 

Valo pilkahtaa 

Pimeän verkon omat hakukoneet tuottavat muutaman tuloksen. Bible4u (Raamattu sinulle) -sivuston linkit toimivat, ja eteen aukeaa englanninkielinen sivu, joka opettaa perinteistä, hieman uskonratkaisuun painottuvaa kristinuskoa. Sivusto rakentuu katekismuksen omaisesti. Sivustolla ei ole keskustelumahdollisuutta. Ylläpitäjä kertoo pitävänsä sivustoa tarjolla sekä pimeässä että perinteisessä verkossa ja suunnanneen sen jokaiselle, joka etsii vastauksia uskon ja elämän suuriin kysymyksiin. Bible4u -sivustolta löytyy lisäksi liuta linkkejä sekä perinteisen että pimeän verkon puolelle, ja eräs niistä vie meitä matkallamme eteenpäin.  

 

The Holy Gospel – Bringing Light to the Dark Web –sivusto on jotakuinkin juuri se, mitä lähdin alun perin etsimään. Äärimmäisen yksinkertainen verkkosivu, jonka täysin anonyymina pysyttelevä ylläpitäjä kirjoittaa tarjoavansa verkkosivullaan suojatun ja turvallisen pääsyn Raamatun ja Uuden testamentin teksteihin niissä maissa, joissa Raamattu on laiton kirja. Ylläpitäjä huomauttaa, että sivustolta löytyvät raamatuntekstit voivat joissain maissa johtaa vankeuteen ja jopa teloitustuomioon. Sivustolta löytyy Raamattu dariksi, arabiaksi, koreaksi, kiinaksi, uzbekiksi, Pakistanissa puhuttavaksi pandžabiksi, somaliksi, Kambodžan khmeriksi, Laosin laoksi, Malesian malaijiiksi, indonesiaksi, Eritrean tigrinjaksi, Malediivien divehiksi, turkmeeniksi ja vietnamiksi.   

 

Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa. Kristityt toimivat jo nyt aktiivisesti myös pimeässä verkossa: Nämä sivut tarjoavat Raamatun ja lisäksi kristillistä opetusta tavalla, jota ei pitele mitkään sensuurit. Se voi olla tulevaisuudessa yhä tarpeellisempi väylä vainottujen kristittyjen auttamiseksi. Lisäksi olen varma, että pimeässä verkossa on myös paljon kristillisiä sivustoja, jotka on suojattu niin, etten minäkään niitä löytänyt. Ja siellä tehdään tälläkin hetkellä Jumalan valtakunnan työtä.   

 

 


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: