Suomalainen Messu soi MN-festarisunnuntaissa

 

Suomalainen Messu on Lasse Heikkilän vuosina 1997–1998 säveltämä teos. Suomalainen Messu kantaesitettiin Maata Näkyvissä –festareilla 1998. Tänä vuonna Suomalainen Messu palaa juurilleen Gatorade Centerin sunnuntaiaamussa.

Suomalainen Messu on noin puolitoistatuntinen sävelteos, joka ammentaa musiikkiinsa vaikutteita suomalaisen kansanmusiikin perinteestä. Teoksen kokonaisuus rakentuu monista osista. Siihen kuuluvat niin soittajat, tanssiva lauluryhmä, lavasomistus, puvustus kuin itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi tuotettu taustavideoprojisointikin. Suomalainen Messu on kiertänyt vuodesta 1998 eteenpäin konserttisaleja ja kirkkoja niin kotona kuin ulkomaillakin. Vuonna 2015 Suomalaista Messua esittänyt Valkia jäi tauolle valmistelemaan tämän vuoden juhlaversiota.

Suomalaisen Messun vuoden 2017 juhlaversio koostuu yhteensä kahdestakymmenestä laulusta tai instrumentaalikappaleesta. Kappaleet tuovat esille suomalaisuutta halki koko maan. Messun tuotantoryhmä kuvailee sen kappaleissa kuuluvan sävyjä niin pohjalaisuudesta, karjalaisuudesta kuin lappilaisuudestakin. Sanoituksissa ei pelätä murteita. Äänimaisemassa soivat viulu, harmonikka, kontrabasso, kitara ja lyömäsoittimet. Monet Suomalaisen messun lauluista ovat jääneet vuosien aikana elämään myöhemmin myös itsenäisinä kappaleina. Esimerkiksi Pohjalainen uskontunnustus ja Laulu Suomelle ovat monelle tuttuja yhteislauluja.

”Nostanut tervettä
kansallista itsetuntoa”

Koreografi Sirkku Hoikkala laati teokseen tanssikoreografiat, jotka tulkitsevat kappaleiden sisältöjä. Outi Mannilan laatima puvustus nousee suomalaiseen kansanluonteeseen sopivasta harmaasta, jonka alta nousevat lipun värit: sininen ja valkoinen, sekä metsän vihreä, puolukan punainen, maanviljelyksen ruskea ja keltainen, peruskallion musta ja lämpimää tulta kuvaava oranssi. Veikko Ruohotien kuvaama ja editoima videomateriaali tuo Suomalaiseen Messuun suomalaiset luonnonmaisemat ja historialliset arkistokuvat.

Suomalainen Messu muistuttaa kristinuskon merkittävästä roolista Suomessa. Tuotantoryhmän mukaan teos ”on nostanut tervettä kansallista itsetuntoa, ja saanut monet iloitsemaan suomalaisuudestaan aivan uudella tavalla.”

– Edistys ei vaadi perinteisistä, sukupolvelta toiselle siirtyneistä ja siksi niin rakkaista perinteisistä arvoista luopumista. Päinvastoin, arvoperintöämme on lupa varjella ja vaalia – aivan kuten Suomalaisessa messussa saamme kokea, kiitteli Jenni Haukio juhlapuheessaan elokuussa.

Paluu juurille

Maata Näkyvissä –festareiden sunnuntaiaamussa Suomalainen Messu palaa juurilleen – samaan tapahtumaan, missä se aikanaan kantaesitettiinkin. Maata Näkyvissä -festareilla Suomalainen Messu esitetään jumalanpalveluksen sisällä ilman ehtoollista.

– Nuorisotyössä tässä päivässä eläminen on elintärkeää. Jotta tämän hetken identiteettimme on riittävän syvä, on tärkeää, että tunnemme ja tunnustamme historiamme. En keksi parempaa tapaa juhlia 100-vuotiasta Suomea nuorisofestareilla, Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen kertoo.

Lue lisää Sanansaattajasta 46/17.

 


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: