Tässä on kuningas!

Vanhaa testamenttia tuntemattomalle Jeesuksen ratsastus Jerusalemiin aasilla suuren kansanjoukon hurratessa näyttäytyi varmasti oudolta, jopa naurettavalta. Mitä mahtoivat roomalaiset sotilaat ajatella, kun katselivat merkillistä näkyä? Hulluja nuo juutalaiset!

Vanhan testamentin taustaa vasten tulkittuna aasilla Jerusalemiin ratsastava mies oli kuitenkin vahva ja selkeä merkki: tässä on profeetta Sakariaan ennustama kuningas, uusi Daavid, Messias. Aasintamma veti mukanaan profeetan sanaa: ”Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem! Katso, kuninkaasi tulee. Vanhurskas hän on, hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa” (Sak. 9:9).

Ne, jotka tunsivat Raamattunsa vielä paremmin, muistivat myös sen, miten profeetan sana jatkuu. Messias ei ole ainoastaan nöyrä ja hiljainen, vaan hän myös tuhoaa sotavaunut Efraimista ja hevoset Jerusalemista. Hän julistaa kansoille rauhaa, ja hän hallitsee merestä mereen ja vieläkin laajemmin, maan ääriin asti.

Hurraava kansanjoukko odotti Jeesuksen olevan Messias, joka tuhoaa Rooman vallan, ajaa pakanat pois pyhästä kaupungista ja palauttaa Israelin suurvallan ajat. Jeesus olikin toisenlainen kuningas. Hän perustikin vielä mahtavamman valtakunnan, armon ja rauhan valtakunnan, jonka laajuutta ei kukaan voi rajoittaa. Hänen valtakuntansa ulottuu jopa tänne pimeään pohjolaan.