14 Ei salaisuutta suurempaa

1. Ei salaisuutta suurempaa / voi tietää taivas eikä maa: / Jumala veljeksemme / on halpaan talliin syntynyt, / on kapaloissa siinä nyt, / me häntä katselemme. / Iloitkaa, lohdun saa / siitä juuri. Kun on suuri / joulujuhla, / Isä rakkauttaan tuhlaa.

2. Vaan miksi, Poika Jumalan, / jätitkään taivaan kunnian / ja nöyrryit alennukseen? / Itsesi tyhjensithän niin, / orjaksi sinut katsottiin, / ja suostuit rangaistukseen. / Uhrin soit ja niin voit / omaksesi, itsellesi / kaikki ostaa, / turmiosta meidät nostaa.

3. Nyt kuule, sielu vaivattu, / anteeksianto kaivattu: / syntisi Herra voitti. / Kuoleman vangit päästettiin / ja tuomiolta säästettiin, / jo pääsiäinen koitti. / Ihanuus, salaisuus / täällä kyllä on, vaan yllä / maan saan kerran / nähdä kirkkauden Herran.

4. Nyt Betlehemiin lähdetään, / jo siellä kirkkaan tähden nään, / se näyttää tietä talliin. / Polvistu eteen lapsen sen, / lähesty häntä uskoen, / näethän Herran kalliin. / Taivaisen aarteen sen / hän on tuonut, kun on suonut / armahduksen, / rauhan sekä lohdutuksen. /

5. Kiireesti sitten lähdekin / ihmisten kyliin, koteihin / sen ihmeen kertojana. / Maailman ääriin tieto vie: / on Jeesus totuus sekä tie, / lihaksi tullut sana. / Suunnaton lahja on / saada muille kutsutuille / viesti viedä. / Maailma ei siitä tiedä.

Melodia:
Philipp Nicolai vanhoista aiheista 1599
Teksti:
Anders Carl Rutström 1756
Siionin kanteleeseen tulovuosi:
1892