Tarina

Vuonna 2011 Fredrik Gabriel Hedbergin 200-vuotissyntymäpäivillä Raahen Evankeliumijuhlassa julkaistiin Hedberg-leivos. Resepti julkaistiin tuolloin Sanansaattaja-lehdessä ja internetissä.

Resepti on Evankelisten opiskelijoiden järjestämän leivoskilpailun tulos. Idean kilpailusta sai turkulainen Anni Toikka. Leivosta on myyty jokaisessa Evankeliumijuhlassa vuoden 2011 jälkeen.

– Runebergin päivän tienoolla pohdimme, että Hedbergiltä puuttuu oma torttu. Päätimme järjestää kilpailun parhaasta reseptistä ja voittajasta tulikin erittäin hyvä leivos. On hauskaa, että idea on kestänyt kaikki nämä vuodet, Anni Toikka muistelee.

Voittajaleivoksen reseptin laativat Henri Vähäkangas ja Otso Laxenius. Sanansaattajan toimitus tavoitti Laxeniuksen kesälomamatkaltaan Ranskasta.

– Oho! Täytyy sanoa, että en olisi kahdeksan vuotta sitten uskonut, että soitat ja kysyt, mitä ajattelen siitä, että reseptimme edelleen elää. Hieno juttu. Iso hatunnosto Henri Vähäkankaalle, joka oli reseptin pääsuunnittelija. Meidän molempien hulluudestahan se lähti. Tahdoimme tehdä jotain aivan erilaista ja yhdistelimme makeaa, sitruunaa ja tervaa iloisesti. Tervan aromin mukaan saaminen ei ollut mikään aivan simppeli juttu, Otso Laxenius kertaa.

Kuva: Hannu Häkämies, Kalajoen Evankeliumijuhla 2018

Resepti

Henri Vähäkangas & Otso Laxenius

Pohja:
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl hienoa jauheseosta
1,5 tl vaniljasokeria
0,5 dl vettä
50 g sulatettua margariinia

Marmeladi:
1,5 dl hillo-marmeladisokeria
2 sitruunan mehu + kuoret raastettuina
8 tervanmakuista pastillia
1 dl vettä

Kuorrutus:
1 levy tummaa suklaata

Tarvitset myös:
Pyöreä piparkakkumuotti, halkaisijaltaan max. 6 cm
Askarteluveitsi sapluunaa varten
Paksua paperia
(Paperisia muffini/leivosvuokia)

Tee näin:

  1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita vesi ja margariini muiden ainesten joukkoon varovasti lastalla käännellen. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 175 °C uunin alatasolla 20-30 min, kunnes kakkupohja on kullanruskea. Kokeile kypsyyttä tikulla. Levitä valmiin kakkupohjan päälle leivinliina, jotta kuori pysyy pehmeänä.
  2. Valmista marmeladi. Pese sitruunat huolellisesti. Raasta kuoret hienolla terällä. Kun olet raastanut uloimman keltaisen osan kuoresta, halkaise sitruunat kahtia ja purista mehu. Keitä vettä, sitraanankuoria ja -mehua sekä sokeria 5 min. Lisää tervapastillit ja keitä hetki. Pastillien lisäyksen jälkeen sekoita, jotta pastillit eivät pala pohjaan. Kun pastillit ovat liuenneet ja väri on tasainen, on marameladi valmista.
  3. Irrota kakkupohjasta piparkakkumuotin avulla pyöreitä paloja. Rakenna valmis leivos kahdesta pyöreästä palasta ja levitä niiden väliin kerros marmeladia. Kostuta kakkupohjan palat tarvittaessa pullasutia käyttäen vedellä, etteivät ne kovetu liikaa.
  4. Sulata suklaa kuorrutusta varten vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Levitä sulatettua suklaata tasaisesti leivosten päälle. Silota kevyesti veitsellä. Aseta jähmettyneen suklaan päälle H-kirjaimesta leikattu sapluuna. Verhoile leivos reilusti tomusokerilla ja poista sapluuna.