Kotisukat

Tarina

Vuonna 2012 Kirsi Vimpari neuloi pastori Raimo Lähteenmaalle Sleyn logolla varustetut villasukat. Liisi Saarimaa sai noista sukista idean Evankeliumiyhdistyksen nimikkovillasukiksi. 

Saarimaa ja Hanna Suopajärvi laativat Kirsi Vimparin idean pohjalta ohjeen villasukiksi, joilla kerättäisiin varoja Evankeliumiyhdistyksen kotimaantyön hyväksi. Evankeliumiyhdistyksen nimikkovillasukat tulivat myyntiin Lahden Evankeliumijuhlaan 2014.

– Sukat muotoituivat lopulliseen malliinsa monien kokeilujen kautta. Tarkoituksena oli tehdä sukat, jotka mahdollisimman moni pystyisi neulomaan. Tästä syystä esimerkiksi Sleyn logo on yksinkertaistettu, Saarimaa kertoi ennen Lahden Evankeliumijuhlaa. 

Sukkien ohje oli verkosta kadoksissa muutaman vuoden ajan, kunnes se löydettiin ja palautettiin paikalleen syksyllä 2019. Alkuperäistä sukkaa suunnittelemassa ollut Hanna Suopajärvi päivitti ohjeen sekä langan sävyjen että käyttömukavuuden osalta.

– Lankojen värikartat vaihtuvat taajaan. Jotkin perusvärit pysyvät pidempäänkin, mutta esimerkiksi vihreät värisävyt vaihtuvat usein mennen tullen. Tällä hetkellä värikartassa on keväänvihreää tummempi värisävy nokkonen, joka on varsin lähellä Sleyn nykyistä vihreää, Suopajärvi kertoo.

Suopajärvi on saanut vuosien varrella alkuperäisen ohjeen ristikuviosta palautetta: se on ollut turhan tiukka.

– Nyt päivitetyssä ohjeessa varren yläosan silmukkamäärää on jonkin verran kasvatettu, jotta kuviokohta ei kiristäisi. Ennen kantapäätä silmukoita kavennetaan niin, että sukan teräosa on ihan entisen mallinen. Muutos on sen verran pieni, että sen huomaa lähinnä vain siitä, että nyt sekä miehen että naisen sukassa on neljä ristikuviota. Toivottavasti ohjeen päivitys lisää myös sukan käyttömukavuutta, Hanna Suopajärvi jatkaa.

Sukkien tarina jatkuu, voitaisiinko niitä neulotaan jälleen kotimaantyön hyväksi?

 

Kotisukat 2019

(Päivittänyt Hanna Suopajärvi)

Koko: nainen [kengännumero 36–40] (mies [kengännumero 42–46])

Lanka: esim. Novita 7 veljestä, menekki noin

  • harmaata, sävy kallio (048),  120 g (150 g)
  • valkoista (011),  20 g (20 g)
  • vihreää, sävy nokkonen (366),  20 g (25 g)
  • mustaa (099),  5 g (10 g)

Puikot: Sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan

Tiheys: n. 26 s sileää neuletta = 10 cm

Luo 64 (72) silmukkaa harmaalla. Tee joustinneuletta (2 o, 2 n) 6 cm. Jatka 2 krs sileää neuletta harmaalla. Tee 2 krs:n raidat sileää neuletta seuraavassa järjestyksessä: vihreä, valkoinen, harmaa, musta, vihreä ja valkoinen.

Aloita ristikuvio mallipiirroksen mukaan. Toista mallikertaa 4 kertaa. Jätä naisen sukassa 3 silmukkaa ristikuvioiden välille ja miehen sukassa ristikuvioiden välille 5 silmukkaa. Tee kirjoneule niin, että kuviokohdan langat eivät kiristä. Vältä pitkiä lankajuoksuja nurjalla. Kierrä kuviolankoja keskenään nurjalla noin 4 silmukan välein.

Mallipiirros:

 

Kun ristikuvio on valmis, tee 2 krs:n raidat sileää neuletta käänteisessä järjestyksessä: valkoinen, vihreä, musta, harmaa, valkoinen ja vihreä. Jatka vielä 2 krs sileää neuletta harmaalla. Jatka sukka loppuun asti harmaalla värillä. Aloita joustinneule (2 o, 2 n) kaventamalla ensimmäisellä joustinneulekerroksella 2 silmukkaa joka puikolla tasaisesti esim. seuraavasti: *2 o, 2 n yhteen, 1 n, 2 o, 2 n*, toista *–* koko kerroksen ajan. Kavennusten jälkeen työssä on 56 (64) silmukkaa. Tee joustinneuletta (2 o, 2 n) yhteensä 2 cm.

Tee kantapää 1. ja 4. puikon silmukoilla haluamallasi tavalla. [Yksi vaihtoehto (vahvistettu kantapää): oikealla puolella *nosta 1 silmukka oikein neulomatta, 1 oikein*, toista *–*, nurjalla puolella neulo kaikki silmukat nurin. Tee edestakaisia kerroksia sama määrä kuin puikolla on silmukoita eli 14 (16) edestakaista kerrosta. Tee kantapohjan kavennukset.]

Poimi silmukat kiertäen kantalapun reunasta. Tee sileää neuletta kaikilla silmukoilla. Kavenna 1. ja 4. puikoilla olevat ylimääräiset silmukat, kunnes puikolla on sama määrä silmukoita kuin ennen kantapäätä (14 (16) silmukkaa). Tee nämä kiilakavennukset vähitellen niin, että välikerroksia tulee aina yksi enemmän kuin edellisellä kerralla (kavennus, 1 välikrs, kavennus, 2 välikrs:ta, kavennus, 3 välikrs:ta jne.).

Jatka sukkaa kavennusten jälkeen, kunnes pohjan pituus (kantapää mukaan lukien) on 19–21 cm (22–25 cm).

Tee kärkikavennukset lyhennettynä sädekavennuksena: neulo kavennuskerroksella joka puikon keskellä ja lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen. Tee kavennuskerrosten väliin välikerroksia yksi vähemmän kuin silmukoita on kavennusten välissä. Kun joka puikolla on jäljellä 2 silmukkaa, neulo ensimmäinen silmukka ja vedä muut silmukat sen yli.

Päättele langat ja höyrytä ristikuvion kohta kevyesti.

VINKKI: Lapselle sopivan sukan voit tehdä vaihtamalla langan ohuemmaksi ja seurata naisen sukan ohjetta. Novita Nalle -langasta on tällä hetkellä saatavilla muuten samat värit kuin aikuisten ohjeessa paitsi harmaan voi korvata vaaleammalla harmaalla 043 (sävy kivi).