Maata Näkyvissä -festarit osana maailman
laajaa kokonaisuutta

 

Tuhansia ihmisiä, raamattuopetusta ja kristillistä musiikkia. Suomessa nämä sanat liittyvät läheisesti Evankeliumiyhdistyksen tänä vuonna 34. kertaa järjestämiin Maata Näkyvissä -festareihin, mutta maailmankartalla tapahtuma ei ole yksin.

Tämän vuoden marraskuun puolivälissä Evankeliumiyhdistyksen nuorisotyö järjestää 34. kerran Maata Näkyvissä -festarit. Vuonna 1984 äkillisesti menehtyneelle seitsemäntoistavuotiaalle Timo Vainiolle vuotta myöhemmin järjestetty muistojuhla on Jumalan armosta kasvanut Pohjoismaiden suurimmaksi kristilliseksi nuorten viikonlopputapahtumaksi. Tänään tapahtumaa luotsaa projektipäällikkö, kulttuurituottaja Maaria Toskala, joka näkee festarit osana maailmanlaajaa kokonaisuutta.

– Olemme edelleen Pohjoismaiden suurin kristillinen nuorten viikonlopputapahtuma. Muualla Euroopassa vastaavia tapahtumia on ainakin Briteissä, Norjassa, Puolassa ja Hollannissa. Euroopan mittapuulla olemme keskimääräistä suurempi tapahtuma, mutta emme aivan suurimpia, Toskala kertoo.

Maata Näkyvissä -festariorganisaatio pitää yhteyttä muihin kristillisiin musiikkitapahtumiin ja on jo pitkään vieraillut eri tapahtumissa sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Eri tapahtumista on ollut järjestäjiä vierailemassa myös Suomessa.

– Pidämme yhteyttä sähköpostitse sekä sosiaalisen median välityksillä eri tapahtumien kanssa. Eurooppalaisten tapahtumien kanssa pohdimme usein mahdollista yhteistyötä esimerkiksi kauempaa saapuvan artistin tilaamisessa. 

– Nuorisotyön johtajan Juha Heinosen kanssa olimme toukokuussa Englannissa vierailemassa Big Church Day Out -tapahtumassa verkostoitumassa ja tutustumassa moniin uusiin kasvoihin, Toskala muistelee.

Musiikkia ja yhteisöllisyyttä

Big Church Day Out on Britannian suurin vuosittainen kristillinen musiikkitapahtuma. Maata Näkyvissä -festareihin verrattuna tapahtuma on kohtalaisen nuori – se järjestetään ensi vuonna 11. kerran. Se kokoaa Läntiseen Sussexiin yli 25.000 ihmistä eri kirkkokunnista yhteiseen ulkoilmatapahtumaan, joka rakentuu paitsi monipuolisen kristillisen musiikin, myös yhteisöllisyyden ja erityisesti yhdessä ulkona aterioimisen ympärille. 

– Euroopan festareiden lisäksi Maata Näkyvissä -festareiden projektipäällikkö on perinteisesti vieraillut myös Yhdysvalloissa luterilaisen Missouri Synodi -kirkon Youth Gathering -tapahtumassa. 

Missouri Synodin järjestämä luterilainen Youth Gathering kiertää Yhdysvalloissa, ja se järjestetään kolmen vuoden välein eri paikkakunnilla. Tapahtuma on kiertänyt Yhdysvaltoja vuodesta 1980 saakka ja järjestetään seuraavaksi 19. kertaa vuonna 2019 Minneapoliksessa. Aiemmilla kerroilla tapahtumaan on osallistunut yli 25.000 ihmistä. 

 Euroopassa yleisempien viikonlopputapahtumien sijaan Youth Gathering kokoaa nuoria viideksi päiväksi ympäri Yhdysvaltoja paitsi raamatunopetuksen ja kristillisen musiikin, myös aktioluonteisen paikallisten seurakuntien palvelutyön ääreen. Tapahtuman visiona on tarjota hengellistä opetusta ja varustusta nuorille ja aikuisille Kristus-keskeisesti ja uusimpia teknisiä tapoja hyödyntäen.

– Silloinen projektipäällikkö Lauri Halme ja Sleyn nuorisotyönohjaaja Samuli Luomaranta vierailivat pari vuotta sitten Youth Gatheringissa New Orleansissa. Sillä reissulla bongattiin muun muassa tänä vuonna tapahtuman pääpuhujaksi ja raamattuopettajaksi kutsuttu pastori Jeffrey Meinz. Aiemmista Youth Gathering -tapahtumista Maata Näkyvissä -festareille on tarttunut mukaan muun muassa pastori Matt Popovits, Toskala kertoo.

Suuria linjoja

Vaikka jokaista tapahtumaa järjestetään kunkin kulttuurin omista lähtökohdista käsin, on tiettyjä yhdistäviä tekijöitä havaittavissa.

– Tietyllä tapaa pohja ja ohjelman tyyli on kaikilla tapahtumilla samanlainen: on artisteja ja on raamattuopetusta. Kaikki tekevät sen kuitenkin omalla tavallaan ja minusta tuntuu, että meillä on jotakin opittavaa kaikilta. Maata Näkyvissä -festareiden omaleimaisuus liittyy vahvasti raamattuopetukseen. Monissa tapahtumissa mennään vielä enemmän musiikki edellä, mutta meillä raamattuopetus on hyvin keskeisessä roolissa, projektipäällikkö Maaria Toskala analysoi.

Kulttuurimaailman läpi virtaavat aika ajoin suuret trendit, jotka ohjailevat koko taidemaailmaa globaalilla tasolla. Kristillisissä nuorisotapahtumissa on havaittavissa myös maailmanlaajuisia suuria linjoja.

– Worship, eli ylistysmusiikki, on tällä hetkellä suuri yhdistävä tekijä eurooppalaisissa tapahtumissa. Musiikkigenrenä se on toki Suomessa pienempi kuin Euroopassa yleensä, mutta sen tuleminen on havaittavissa kyllä täälläkin. Ylistysmusiikkia on kuultu suomalaisilta artisteilta muutaman viime vuoden aikana Maata Näkyvissä -festareillakin, mutta tänä vuonna meillä on ensimmäistä kertaa ulkomainen Worship Central -yhtye esiintymässä päälavalla, Toskala kertoo.

Maata Näkyvissä -festareiden sisäistä kehitystä tarkasteltaessa yhteisöllisyyden ja yhteisen tekemisen korostaminen näyttäytyy virtauksena, joka saa yhä enemmän suosiota ja painoarvoa tapahtuman sisällä. Pelkkä artistin konserttiin osallistuminen ei enää riitä tapahtumakävijälle.

– Viime vuonna meillä oli ensimäistä kertaa erityisesti järjestettyä tekemistä myös konserttien ulkopuolella. Tänä vuonna kristillinen urheiluseura KRIK Finland järjestää vielä edellisvuotta suuremman KRIK Sport center -keskuksen Gatorade Centerin viidenteen kerrokseen, ja Suomen Raamattuopiston Musalinja kiertää ympäri käytäviä ja laulattaa festarikävijöitä. Muutenkin käytävillä tapahtuu ja siihen on tänä vuonna panostettu entistä laajemmin. 

Liigalla tulevaisuuteen

Maata Näkyvissä -festarit tahtovat olla osaltaan edelläkävijä kristillisten nuorisotapahtumien kentällä. Se vaatii uusien ratkaisujen etsimistä paitsi ohjelmien sisältöjen, myös talouden osalta. 

Tällä hetkellä tapahtuma järjestään yhdessä Turun Henrikinseurakunnan, Katariinanseurakunnan, Maarian seurakunnan, Mikaelinseurakunnan, Paattisten seurakunnan ja Turun Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Se tavoittaa viikonlopun aikana yhteensä noin 19.000 nuorta ympäri Suomea. Tapahtuman pääjärjestäjä Evankeliumiyhdistys kantaa tapahtuman taloudellisen vastuun.

– Meillä on kirkas näky siitä, että tapahtuma vie evankeliumia eteenpäin nuorille. Se on ykköskärki, ja sen lisäksi meillä on aina laadukasta ohjelmaa, konsertteja ja yhteisöllisyyttä siten, että jokainen saa tapahtumasta lähtiessään kokea saaneensa jotain uutta reppuunsa mukaan, Toskala maalaa. 

Maata Näkyvissä -festarit pulpahtavat pintaan myös pitkin vuotta ympäri Suomea MN-klubi -iltoina, sekä haastavat tukijoita mukaan MN-liigaan.

– MN-liiga on kaikille avoin Maata Näkyvissä -festareiden tukijoukko. Liigaan mukaan tukevat festareita esirukouksin ja halutessaan myös taloudellisesti. He saavat kuukausittain festaritoimistolta terveisiä eri tavoin, sekä pieniä yllätyksiä, kuten ohjelmapaljastuksia ennen niiden virallista julkistamista, Toskala kertoo ja kutsuu jokaista mukaan MN-liigaan.

Tämän vuoden Maata Näkyvissä -festareita järjestetään teemalla: rauha. Tapahtuma alkaa Turun Messukeskuksessa ja Gatorade Centerissä iltapäivällä 16.11 ja päättyy sunnuntaina 18.11.

MN-liigan löydät osoitteestamaatanakyvissa.fi/blogit/mn-liiga/

Jutun otsikkoa päivitetty 12.11.2018

 


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: