Kuudes käsky

Älä tee aviorikosta

Oletko jo käynyt naimisissa?

Pikkutytöt leikkivät nukeillaan ja kyselivät toisiltaan, joko Barbie ja Ken olivat käyneet naimisissa. Tarkoitus oli kysyä, joko hääjuhlat oli vietetty, mutta ”senat menivät sakaisin”. Tämä leikki on muuttunut todeksi monen kohdalla, kun on käyty naimisissa vähän siellä sun täällä.

Jumalan järjestys

Avioliitto on Jumalan säätämä luomisjärjestys. Se on yhteiselämän muoto, jonka Jumala on määrännyt ihmiselle. Avioliitto on elinikäinen sopimus eikä ihmisellä ole lupa purkaa sitä. Ainoan poikkeuksen tekee aviopuolison uskottomuus (Matt 5 ja 19). Vaikuttavimpia tosijuttuja ovat kertomukset, joissa siinäkin tilanteessa on voitu pyytää anteeksi, sopia ja aloittaa yhdessä alusta.

Lapsen paras

Tätä käskyä ei ole säädetty rajoittamaan ja kahlitsemaan elämäämme, vaan kuten muutkin, suojelemaan ja varjelemaan. Käsky suojelee avioliittoa, perhettä ja lapsia. Kasvatustieteessä on vastaansanomattomasti osoitettu lapsen parhaaksi kodiksi äidin ja isän tasapainoinen ja lämmin suhde. Profeetta Hoosea tiesi 6. käskyn rikkomisen turmiollisuuden: “Huoruus ja viini vievät kansalta järjen.” (Hoos 4:11).

Avosuhde

Avioliiton solmimiseen on aina liittynyt kaksi asiaa, julkisuusperiaate ja usko siihen, että Jumala yhdistää aviopuolisot toisiinsa. On pidetty selvänä, että muutkin tietävät, koska kaksi ihmistä elävät vielä sitoutumattomina ja koska he ovat solmineet avioliiton. “Minkä Jumala on yhdistänyt” -sanan uskotaan toteutuvan vihkitilaisuudessa, kun seurakunta yhdessä rukoilee vihkiparin puolesta, kun vihittävät tunnustavat tahtovansa elää yhdessä toisen kuolemaan saakka ja kun pappi julistaa heidät aviopariksi. Mikään näistä asioista ei täyty avosuhteessa eikä se siis ole Jumalan sallima.

AvioRikos

Sekä syrjähyppääjä että ennen aikojaan hyppäävä (esiaviollinen suhde) tekee rikoksen Jumalan lakia vastaan. Uskottomuus jo olevaa tai vasta tulevaa aviopuolisoa kohtaan on tässä mielessä sama asia. Eikä sekään, “joka katsoo naista himoiten häntä”, pääse Jumalan tuomiota pakoon. Ainoa pakopaikka on Kristuksen veressä, jossa on näidenkin rikkomusten anteeksianto. Se ei anna lupaa elää synnissä, synnistä on tehtävä parannus. Anteeksisaanut tietää kuitenkin saaneensa Jumalalta syntinsä anteeksi ja voi luottaa siihen, että saa uuden voiman elää Jumalan tahdon mukaan.

Kirjoittanut:
Esa Luomaranta