Kymmenes käsky

Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa, äläkä mitään mikä hänelle kuuluu

Onpa ajankohtainen

Onko se nyt synti viedä työntekijä toisen firmasta? Moni ajattelee, ettei ole. Suomessakin on ollut jo jonkin aikaa tähän erikoistuneita yrityksiä. Voit antaa tällaiselle yritykselle toimeksiannon etsiä juuri sinun vaatimuksesi täyttävä ammattimies. Oikean pään löytyminen (head hunting) yleensä onnistuu ja tarpeeksi maksamalla saat uuden työntekijän. Onko tämä kuitenkaan reilua työntekijän entistä työnantajaa kohtaan? Olisiko paikka tämän sijaan voitu laittaa julkisesti auki vai kuuluuko käytäntö nykyajan normaaliin yrityskulttuuriin?

Himoita vai tavoitella

Katekismuksen edellisessä käännöksessä 9. ja 10. käskyssä puhuttiin toiselle kuuluvan tavoittelemisen sijasta sen himoitsemisesta. Vanhempi sana kuvaa osuvammin ihmisen syntistä luontoa. Syntiä eivät ole vain pahat ajatuksemme ja tekomme, vaan myös ja ennen kaikkea syvällä sisimmässämme asuva paha ja itsekäs luonto, joka himoitsee itselleen sitä, mitä näkee toisella olevan. Kuka himoitsee naapurin vaimoa, kuka kadehtii vihreäksi asti kaverin uutta autoa, kuka vaatimalla vaatii vanhempiaan maksamaan opiskelukämppänsä vuokran jne.

Katoavaisuuden lumous

Apostoli Johannes varoittaa meitä rakastumasta tähän maailmaan (1 Joh 2). Siihen kuuluvat lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus, joita syntinen ihminen luonnostaan ahnaasti tähyää. Tämä kaikki katoaa kerran, samalla kuin koko tämä maailma. Näihin asioihin ei tule kiinnittää sydäntään. Ne eivät ole Jumalan tahdon mukaisia ja ne erottavat meidät Jumalasta. Hänen luomislahjansa meille ovat näiden asioiden vastakohdat: oikea halu ja vietti toiseen sukupuoleen, kauneus ja maallinen omaisuus. Oikein käytettyinä ne ovat hienoja asioita.

Taistelu

“Jokaista kiusaa hänen oma himonsa”, kirjoittaa apostoli Jaakob (Jaak 1). Ihminen ei voi vierittää syyllisyytensä syytä kenenkään toisen niskoille. Hän on itsensä vanki. Hänessä asuu himo vääryyteen, toisen omaan. Jaakob lisää löylyä kiukaalle: “Himo synnyttää synnin, synti kuoleman.” Paha saa aina lopulta palkkansa ja synnin palkka on iankaikkinen kuolema. Tässä taistelussa pahaa vastaan ihminen jää toiseksi. Vain Jumala on voittanut pahan. Jeesus kärsi kuoleman puolestamme. Me saamme olla Voittajan joukkueessa, mutta taistelu jatkuu koko tämän elämän ajan. Siksi Paavali kehottaa: “Vaeltakaa Hengessä, niin ette lihan himoa täytä.” (Gal 5) Kristuksen tähden Pyhässä Hengessä voi pitää kurissa omia syntisiä himojaan. Ja vain Kristuksessa on meillä monin tavoin langenneilla aina täysi anteeksiantamus.

Kirjoittanut:
Esa Luomaranta