Neljäs käsky

Mitä kaikkea sisältyykään isän ja äidin kunnioittamiseen?

Onko isän ja äidin kunnioittaminen niin tärkeää, että sen pitää olla yksi käsky kymmenestä? Kyllä! Kaiken kukkuraksi tämä käsky ei ole vain yksi muiden joukossa. Kolmen ensimmäisen käskyn aiheena on suhteemme Jumalaan. Tämä neljäs käsky saa kunnian olla ensimmäinen, joka puhuu suhteestamme lähimmäisiimme.

Vanhempien kunnioittaminen on Jumalan kunnioittamista

Lasten tehtäväksi on uskottu suuri ja pyhä tehtävä, jota länsimaisessa ikuista nuoruutta palvovassa kulttuurissa helposti vähätellään. Eiväthän ne omat vanhemmat juurikaan poikkea muiden vanhemmista. Heidän sivistystasonsakin saattaa olla omaasi vaatimattomampi. Nämä mahdolliset tosiasiat eivät kuitenkaan kumoa Jumalan antamaa käskyä. Sinun tulee osoittaa kunnioitusta vanhempiasi kohtaan koko elämälläsi.

Esivalta

Lähes vanhempiemme veroinen Jumalan lahja on hyvä esivalta. Jumala säilyttää meille rauhan, järjestyksen ja kodin esivallan välityksellä aivan kuin sen palvelijat olisivat meidän vanhempiamme. Esivaltaa voimme parhaiten kunnioittaa noudattamalla maamme lakeja. Liikennesäännöt on tarkoitettu noudatettaviksi. Pimeän työn tekeminen on varsin yleisesti hyväksyttyä. Kuitenkin Jeesus kehottaa meitä antamaan keisarille mikä keisarin on. Jeesuksen käskyä ei voida yleisen hyväksymisen kautta muuttaa, vaikka veroprosentti lähenisi sataa. Kunnioitus esivaltaa kohtaan tuo kansalle siunausta, kun taas kunnioittamattomuus riistää sen. Hyvää esivaltaa osaamme yleensä arvostaa parhaiten vasta, kun olemme menettäneet sen.

Esimiehet

Neljäs käsky liitetään myös esimiehiin. Jumala on asettanut meille haluamansa esimiehet. Johtajien asema on sikäli epäkiitollinen, että heitä arvostellaan usein alamaisten kesken. Rakentavaa kritiikkiä on varmasti olemassa. Silti osa esimiehistä saa aiheetonta arvostelua vain siksi, että he ovat esimiehiä. Mieti miten seuraavalla kerralla työporukan arvostellessa johtajiaan voisit osoittaa kunnioittavasi esimiehiäsi.

Hengelliset isät

Hengellisen isän tärkein tuntomerkki ei ole suoritettu tutkinto tai asema. Hengellinen isä pitää kiinni Jumalan sanasta ja evankeliumista, vaikka virka menisi. Hän hallitsee ja johtaa Jumalan sanalla. Maailmassa tällaisia hengellisiä isiä kunnioitetaan pitämällä heitä ihmiskunnan pohjasakkana. Kristittyjen parissa heitä on pidettävä kaksinkertaisessa kunniassa. Hengellisten isien kunnioitukseen kuuluu hyvän tekeminen heille ja heidän elatuksensa turvaaminen.

Esivaltaa ei oikeuteta mielivaltaan

Neljäs käsky ei ainoastaan velvoita lapsia ja alamaisia. Se velvoittaa vanhempia ja muuta esivaltaa käyttämään heille annettua valtaa oikein. Jos esivallan käskyt ovat ristiriidassa Jumalan käskyjen kanssa on velvollisuutemme tehdä sama johtopäätös, jonka Pietari ja muut apostolit tekivät: ”Ennemmin tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä.” (Ap.t. 5:29).

Lutherin kommentti

”Yli kaiken sen mitä edellä on sanottu, tulisi meitä tämän käskyn noudattamiseen kannustaa myös sen, että Jumala on siihen liittänyt ihanan lupauksen. Hän sanoo: ’Että kauan eläisit siinä maassa, jossa asut.’ Päättele tästä itse, miten vakavasti Jumala suhtautuu tähän käskyyn. Hän ei ilmaise vain, että on siihen mieltynyt, että se tuottaa hänelle suurta iloa, vaan se on myös hyödyttävä meitä ja koituva parhaaksemme, jotta voisimme viettää hiljaista, hyvää ja kaikin tavoin rikasta elämää.”

Kirjoittanut:
Tom Säilä