Markuksen evankeliumin raamattupiirin 4. päätöshartaus

Taivasten valtakunta on sinapinsiemenen kaltainen, jonka mies otti ja kylvi peltoonsa.” Matt 13:31.

Ajatelkaamme, että itämaalaisen puutarhurin peltoonsa kylvämistä siemenlajeista olisi yksi kutakin edessämme. Ne ovat siinä rivissä kuin sotamiehet suurimmasta pienimpään. Tuossa on perunan kokoinen siemen, tuossa peukalon pään kokoinen, tuossa pikkusormen pään, tuossa nuppineulan pään kokoinen. Viimeisenä siinä rivissä olisi sinapinsiemen. Sellainen on useimpien silmissä taivasten valtakunta.

Katso tämän valtakunnan kuningasta! Katso tämän kuninkaan syntymää: tallin pahnoilla hän syntyy. Katso tämän kuninkaan elämää: publikaanit ja syntiset ovat hänen kunniavartionaan hänen eläessään. Katso tämän kuninkaan kuolemaa: ristillä pahantekijänä hän kuolee! Katso tämän valtakunnan alamaisia! Jeesus sanoo: ”Minä ylistän sinua, Isä, että olet salannut nämä viisailta ja ymmärtäväisiltä ja ilmoittanut ne lapsenmielisille. Isä, sillä näin on sinulle hyväksi näkynyt…” Paavali sanoo: ”Katsokaa, veljet, omaa kutsumistanne, ei ole monta inhimillisesti viisasta, ei monta mahtavaa, ei monta jalosukuista, vaan sen mikä on hulluutta maailmassa, sen Jumala valitsi saattaakseen viisaat häpeään, ja mikä on heikkoa maailmassa, sen Jumala valitsi saattaakseen sen, mikä väkevää on häpeään, ja mikä maailmassa on halpasukuista ja halveksittua, sen Jumala valitsi, sen, joka ei mitään ole, tehdäkseen mitättömäksi sen, joka jotakin on.” Tällaisia ovat alamaiset.

Katso valtakunnan toimintaa! Tuolla kastetaan pieni lapsi. Se otetaan Jumalan valtakunnan kansalaiseksi. Vain pisara vettä on ulkonaisena välineenä. Tuolla käydään armopöytään. Leipää ja viiniä siinä annetaan, kun se vahvistaa valtakunnan alamaisia taisteluun vihollista vastaan. Moni pahenee ja loukkaantuu näihin halpoihin välineisiin.

Ennen kaikkea tämä valtakunta toimii sanan kautta, sanan julistus on sen taisteluase. Sen taisteluaseena on todistus synnistä ja todistus Jumalan armosta Kristuksessa, parannussaarna ja syntien anteeksiantamuksen julistus. Jumala on säätänyt sovintosaarnan. Hän on säätänyt todistettavaksi: ”Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan.” Kristus on lunastanut kaikki verellänsä ja on säätänyt, että siitä on myös ajallansa saarnattava. Siellä, missä Jumalan valtakunta toimii, siellä saarnataan ristiinnaulittua Kristusta, julistetaan hänen kuolemaansa, kunnes hän tulee.

K. V. Tamminen / Hyvässä turvassa