Raamattupiiriopas: 8. kokoontumiskerta. Ilm. 12 ja 13

Ilm:n luvussa 12 on näky naisesta, jota lohikäärme vainoaa. Ilmeisesti kyse on Jumalan seurakunnasta, jota vastaan taivaasta alas heitetty Perkele hyökkää. Luvun sanoma on Jumalan omia lohduttava ja rohkaiseva: Paholainen voi tehdä vain sen, mitä Jumala sallii. Siksi Jumalan omilla ei sittenkään ole hätää. Paholaisen toiminnasta kertoo myös seuraava luku. Johannes näkee pedon, joka pilkkaa Jumalaa ja taistelee Jumalan omia vastaan.

Kysymyksiä:

  1. Mitä näky naisesta ja lohikäärmeestä tarkoittaa (ks. jakeiden 12,1-6 selitystä)? Mikä on näyn sanoma meille?
  2. Mitä luku 12 kertoo Paholaisesta? Millainen hän on ja mitä hän tekee? Onko sinulla kokemuksia siitä, että Paholainen on Syyttäjä (jae 10)? Miten ja mistä hän on syyttänyt?
  3. Paholainen on heitetty taivaasta maan päälle. Miten se näkyy? Onko meillä aihetta pelkoon? Mitä hyvää on siinä, ettei Paholainen ole taivaassa?
  4. Mitä näky pedosta tarkoittaa (ks. jakeiden 13,1-10 selitystä)? Millaista opetusta olet Ilm:n pedosta kuullut? Mitä näky opettaa meille?
  5. Onko meidän aikanamme petoja, joiden kumartamista meiltä vaaditaan? Tiedätkö muista maista tällaisia tilanteita? Miten kristityt ovat niissä toimineet? Miten itse toimisit? Miksi pedon kumartaminen on niin vaarallista?
  6. Mikä saa ja on saanut ihmiset palvelemaan petoa? Onko muita syitä kuin pelko?
  7. Ihmeet voivat johtaa myös harhaan. Miten se voi tapahtua? Voitko kertoa esimerkkejä? Tiedätkö tapauksia, joissa Paholaisen voimalla on tapahtunut ihmeellistä? Miten meidän pitäisi suhtautua ihmeisiin?
  8. Mitä pedon luku tarkoittaa (ks. jakeen 13,18 selitystä)?

Päätöshartaus

Pettävät heijastumat

Linnunpoika lensi kesäasuntomme ikkunaan. Pehmeä tussahdus vain ja lintuparka makasi hengettömänä maassa. Niska murtui. Ja miksi? Ikkuna heijastaa. Kokematon poikanen, joskus täysikasvuinen lintukin on näkevinään vapaan lentoreitin ja syöksyy lasiin.

Joka paikasta ei pääse läpi. Elämässä on pettäviä heijastumia. Luvataan, vaan ei anneta. Nuoria ja vanhoja petetään. Ja he antavat pettää itsensä.

Jumalan sana ei milloinkaan lupaa sellaista, jota se ei antaisi. Se antaa elämän Vapahtajassa. Se antaa tulevaisuuden ja toivon.

Onnea ja myötäkäymistä ei tällä tiellä ehkä ole kosolti, mutta niskojansa ei sillä tiellä taita.

Lauri Koskenniemi, Armo on lähellä