Raamattupiiriopas: 10. kokoontumiskerta. Ilm. 16 ja 17

Aikaisemmin Johannes on nähnyt seitsemän sinetin murtuvan ja kuullut seitsemän torven soivan. Nyt hänelle näytetään seitsemän Jumalan vihan maljaa ja mitä tapahtuu, kun ne kaadetaan maan päälle. Näky kertoo, mitä tapahtuu juuri ennen Kristuksen paluuta. Sitten Johannes näkee porton, joka kuvaa Paholaisen valtakuntaa. Pahan valta tullaan kerran hävittämään kuten portto Johanneksen näyssä.

Kysymyksiä:

  1. Mitä tarkoittaa näky seitsemästä Jumalan vihan maljasta (ks. jakeiden 16,1-11 selitystä)? Mitä näky kertoo meille?
  2. Jumalan rakkaudesta puhutaan paljon. Ilm puhuu myös Jumalan vihasta. Millaisia ajatuksia sanat ”Jumalan viha” synnyttävät sinussa? Mitä seuraa, jos puhutaan vain Jumalan rakkaudesta? Tapahtuuko niin?
  3. Miksi Jumala vaivaa niitä, joissa on pedon merkki (jae 16,8-11)? Mihin hän pyrkii?
  4. Mitä tarkoittaa Harmageddonin taistelu (ks. jakeen 16,16 selitys)? Entä Babylonin kaupunki (ks. jakeen 16,19 selitystä)?
  5. Jumala lyö vihollisensa eikä Paholainen saa enää sen jälkeen toimia. Millaista elämä on ilman Perkelettä? Mitä Ilm siitä opettaa?
  6. Mitä portto kuvaa (ks. jakeiden 17,7-18 selitystä)? Millaisia selityksiä olet kuullut? Mitä näky portosta opettaa meille?
  7. Mitä tarkoittaa enkelin puhe kahdeksasta kuninkaasta (ks. jakeiden 17,9-11 selitystä)?
  8. Mitä luku 17 kertoo Jumalan suuruudesta?

Päätöshartaus

”Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” Joh. 14:6

Herra ikään kuin sanoo: Minä tahdon olla uskollinen teitä kohtaan ja saattaa teidät yli aavan meren, kuolemasta iankaikkiseen elämään, maailmasta ja perkeleen valtakunnasta Isän luo. Siksi tahdon itse olla sekä tie että totuus ja elämä. Sellaiseksi minua on sanottava. Katso, näin ymmärrän aivan yksinkertaisesti tämän lauseen: Se tarkoittaa yhä ja yksin vain Kristusta. Hän on alussa tie, jatkossa totuus ja lopussa elämä. Hänenhän on joka tapauksessa oltava kaikkena: autuutemme alkuna, jatkona ja loppuna. Hänet otettakoon alkukiveksi eli perustuskiveksi, jonka varaan pannaan toinen ja sitä seuraava. Hän on taivaan tikapuiden ensimmäinen, keskimmäinen ja viimeinen puolapuu.

Ydin on siis tämä: Pitäydy uskon kautta Kristukseen, niin aloitat oikein. Turvaudu häneen, niin pitkität oikein, ja pysy tässä loppuun asti, niin olet autuas.

Martti Luther, Mannaa Jumalan lapsille