Raamattupiiriopas: 5. kokoontumiskerta. Ilm. 6 ja 7

Jeesus avaa kirjankäärön kuusi ensimmäistä sinettiä ja Johannes näkee sinettien murtuessa näkyjä. Näyt kuvaavaat järkyttävällä tavalla, millaista elämä syntiinlankeemuksen maailmassa on. Ne ovat kuin yleiskuva ihmiskunnan elämästä. Järkyttävien kuvausten jälkeen on kaksi rohkaisevaa näkyä: näky 144 000 sinetillä merkitystä ja näky siitä, mitä kerran on taivaassa.

Kysymyksiä:

  1. Mitä sinettinäyt tarkoittavat? Ks. luvun 6 selitystä.
  2. Onko Jumala syyllinen maailman pahuuteen? Syytetäänkö häntä siitä? Ketkä niin tekevät?
  3. Miksi Jumala sallii niin paljon pahaa? Miksi hän antaa lopunaikoina erityisen kovien myrskyjen koetella maailmaa?
  4. Kuka kestää Jumalan vihan suuren päivän (jae 6,17)?
  5. Mitä tarkoittaa näky 144 000 sinetillä merkitystä (ks. jakeiden 7,1-8 selitystä)? Kenet on merkitty sinetillä? Onko sinut?
  6. Jumala suojelee omiaan. Mitä Jumalan omille voi tästä huolimatta tapahtua? Mitä ei voi tapahtua?
  7. Millaista elämä taivaassa on (ks. jakeita 7,15-18)? Mikä taivaassa on erilaista tähän maailmaan verrattuna? Kuka pääsee taivaaseen? Mitä tarkoittaa vaatteiden valkaiseminen Karitsan veressä?
  8. Jumalalle kuuluu kunnia siitä, että pääsemme taivaaseen. Mitä se tarkoittaa? Miten sinä olet päässyt niiden joukkoon, jotka ovat matkalla taivaaseen? Kenen ansiota se on ollut?

Päätöshartaus

Ilmapiiri puhdistuu

Olen asunut yli kolme vuosikymmentä Helsingissä Meilahdessa, jossa kasvaa paljon mäntyjä. Niitä on ikkunani edessäkin. Ne alkoivat kuitenkin jo kauan sitten kitua. Latva kuoli, vuosikasvu pysähtyi. Useita kaadettiin kuivuneina. Mutta kun tämän alueen talot siirtyivät kaukolämpöön, keskuslämmityskattiloiden levittämä rikkisaaste lakkasi. Nyt männyt voivat taas paremmin. Kasvu jatkuu, luonto korjaa vaurioita.

Meissä on myrkyllinen ilmapiiri. Kun elämää uudistava ja puhdistava voima, Jumalan sana, torjutaan yksilön ja yhteisön elämästä, ihminen voi huonosti. Voi huonosti ilman Jumalaa. Meistä itsestämme huokuva saaste estää todellisen kasvun ja turmelee elämän. Tämän turmeluksen paljastaa totuuden sana. Samalla se puhdistaa tunnon ja antaa uuden voiman.

Älä viihdy huonossa ilmassa. Avaudu Jumalan sanalle ja armolle.

Lauri Koskenniemi, Armo on lähellä