Johanneksen evankeliumin 10. luku: kysymyksiä ja tehtäviä

Jeesus on hyvä paimen ja ovi Jumalan valtakuntaan.

1. Luvun alussa puhutaan lammastarhasta, vartijasta ja paimenesta. Missä vaiheessa lampaat vietiin lammastarhaan ja mihin tarvittiin sitä, että lampaat tunsivat paimenensa äänen?

2. 10. luvun taustalla on monta VT:n kohtaa. Lukekaa Hes 34:11-16 ja 34:23-31, 1 Kun 22:17 ja Psalmi 23.

3. Pohtikaa, miksi palkkapaimen ja lampaiden omistaja toimivat eri tavoin kun pedot hyökkäävät?

4. Keitä ovat rosvot ja varkaat, joista Jeesus varoittaa? Esiintyykö heitä meidän aikanamme?

5. Keitä Jeesus tarkoittaa sanoessaan jakeessa 16: ” Minulla on myös muita lampaita, sellaisia, jotka eivät ole tästä tarhasta, ja niitäkin minun tulee paimentaa. Ne kuulevat minun ääneni, ja niin on oleva yksi lauma ja yksi paimen.” Miksi varkaita pääsee lammastarhaan?

6. (j.18) Jeesus puhuu henkensä antamisesta ja siitä, ettei hänen henkeänsä voi kukaan ottaa, ellei Hän sitä itse anna pois. Mitä meidän tulisi ajatella tässä valossa Jeesuksen vangitsimisesta ja tuskallisesta kuolemasta. Entä vangitsijoista, ristiinnaulitsijoista ja kavaltajista?

7. Markuksen evankeliumissa Jeesus varjelee tarkoin ns. Messias-salaisuutta eikä puhu avoimesti siitä suuren yleisön kuullen. Johanneksessa hän puhuu – mutta ihmiset eivät käsitä hänen puheitaan. Molemmissa on kyse salaisuudesta. Miten Jeesuksen juutalaiset vastustajat selittivät Jeesuksen ihmeteot?

8. Kiista Jeesuksen ja juutalaisten johtajien välillä alkaa tiivistyä. Luvun lopulla kohoavat jo mustat pilvet. Miksi juutalaiset tahtoivat tappaa Jeesuksen? (j.39) Mikseivät juutalaiset tappaneet Jeesusta, vaikka heillä oli jo kivenmurikat käsissä ja Jeesus piiritettynä?