Johanneksen evankeliumin 13. luku: kysymyksiä ja tehtäviä

Jeesus on aterialla opetuslastensa kanssa ja pesee heidän jalkansa.

  1. Markus (ja hänen jälkeensä Matt. ja Luuk.) kertovat, että kyse oli pääsiäisateriasta.  Joh. 18:28 sanoo, että ylipapit eivät olleet vielä syöneet pääsiäisateriaa. Oliko Jeesuksen viimeinen ateria pääsiäisateria vai ei?

  1. Johannes ei puhu ehtoollisen asettamisesta. Missä kohdissa hän puhuu ehtoollisesta?

  1. Mitä Jeesuksen suorittama jalkojen pesu tarkoitti? Mikä on viesti opetuslapsille, mikä meille? Miten Jeesuksen viesti on mennyt perille?

  1. Etsikää raamatunkohtia, joissa esiintyy ajatus: ”Me rakastamme, sillä hän on ensin rakastanut meitä” ja missä Jeesus asetetaan omiensa esikuvaksi.

  1. Kirkko on vanhastaan lukenut kärsimyshistoriaa myös siitä näkökulmasta, että sen ihmiset ovat kuva maailmasta: Me tunnemme kappaleen itseämme jokaisessa kärsimyshistorian ihmisessä. Kun Jeesus pysähtyy Pietarin edessä, Pietari ei tahdo sallia, että Jeesus palvelee häntä orjana. Herra kavalluksesta jo sopineen Juudaksen kohdalla ei mainita mitään.  Pohtikaa, miten nämä opetuslapset kokivat tilanteen!

  1. Miksi opetuslapset eivät ymmärrä Juudasta kavaltajaksi?

  1. Kuka on ”se opetuslapsi, jota Jeesus rakasti”? Missä evankeliumin kohdissa hän esiintyy ja millaisena?

  1. Pietari lupaa seurata Jeesusta, mutta kuulee Jeesuksen sanat: ”Sinäkö annat henkesi minun puolestani? Totisesti, totisesti: ennen kuin kukko laulaa, sinä kolme kertaa kiellät minut.” Mitä luulet Pietarin ajatelleen sillä hetkellä ja muutaman tunnin jälkeen tajuttuaan sanojen käyneen toteen?