Johanneksen evankeliumin 18.-19. luku: kysymyksiä ja tehtäviä

Jeesus vangitaan, tuomitaan ja naulitaan ristille.

 1. Miksi meillä on neljä esitystä kärsimyshistoriasta?  Mitä yhteistä ja mitä poikkeavaa on Johanneksen ja Markuksen evankeliumin kärsimyshistorian pääpiirteillä?
 2. Miksi Jeesuksen vastustajat pyrkivät ottamaan Jeesuksen kiinni kavalluksen avulla? Miksi he eivät vanginneet häntä suoraan kadunkulmasta?
 3. Miksi mainitaan kaksi ylipappia, Hannas ja Kaifas?
 4. Vertaa toisiinsa fariseusten ja saddukeusten suhdetta Jeesukseen.
 5. Pietari kieltää Jeesuksen. Onko hänen käytöksensä ymmärrettävää?  Pohdi millainen oli hänen tilanteensa suljetulla sisäpihalla vihollisten kanssa samalla hiilivalkealla.  Olisiko sinulla riittänyt rohkeutta? Riittääkö tunnustajanrohkeutesi nyt, arkipäivän keskusteluissa? Mitä pelkäät – tai miksi et pelkää?
 6. Millainen mies oli Pontius Pilatus?  Millainen oli hänen virkauransa ja mikä hänen suhtautumisensa juutalaisiin?
 7. Mitä varten juutalaiset vihasivat Jeesusta?  Roomalaisille he syyttivät häntä toisesta syystä – mistä?
 8. ”Mitä on totuus?”, oli Pilatuksen vastaus Jeesuksen puheeseen. Hän ei tahtonut kohdata kysymystä oikeasta ja väärästä, vaan selviytyä vaikeasta tilanteesta. Mitä kysymys totuudesta merkitsee meidän keskellämme ja meille länsimaisille kristityille?
 9. Mikä merkitys oli Jeesuksen ruoskimisella? Mihin Pilatus pyrki?
 10. Miksi juutalaiset tahtoivat Jeesuksen ja muut nopeasti pois ristiltä? Miksi Jeesus piti haudata nopeasti?
 11. Monien pelkurien keskellä muutama ihminen nostaa päänsä ja uskaltaa. Missä tilanteissa ja missä valossa Nikodemos on tätä ennen esiintynyt evankeliumissa?
 12. Jeesus laskettiin hautaan ja hän oli kuollut niin kuin ihminen on kuollut. Erityisesti keskiaikaisissa kärsimysvirsissä nähdään suuri lohdutus siinä, että Jeesus oli kuollut ja ettei häneen uskova joudu käymään yksin tuntemattomaan. Pelkäätkö sinä kuolemaa?