Toimelan sauna kuntoon rockilla

 

Tampereen Sleyn kesäkoti Toimela on ollut seurakuntalaisten kesänviettopaikkana jo vuosikymmeniä. Viime kesänä kunnostettiin käymälät, nyt on saunan vuoro. 

Sleyn Tampereen osasto aloitti kesäkotitoiminnan jo 1930-luvulla. Aluksi vuonna 1930 vuokrattiin Lielahdesta Sinervon huvilaa ja sitten Auerin huvila Aitolahdelta kahtena seuraavana kesänä. Kesää 1933 vietettiin Pispalan Hyhkyssä.

Nykyäänkin ahkerassa käytössä oleva Toimela Näsijärven rannalta saatiin yhdistyksen käyttöön kesällä 1934. Toimela oli alun perin messukyläläisen Irjalan tilan vuokratontille rakennettu perhehuvila, jonka NNKY osti 1917. Evankeliumiyhdistys puolestaan osti tontin rakennukset osaston käytettäviksi kevättalvella 1934.

Tuolloin ei ollut varaa ostaa tonttia, joka nykyään on kaupungin omistama. Vuokrasopimus siitä tehdään kymmenen vuoden välein – viimeksi vuonna 2007. Yhdistys on yrittänyt ostaa tonttia vuokrasopimuksen uusimisen yhteydessä, mutta kaupunki ei ole suostunut enää myymään sitä. Tontin vuosittainen vuokra on noussut alkuvuosien näennäisistä ”muutamasta markasta pariin tuhanteen euroon”.

Alkuvuosikymmeninä kun Toimelaan mentiin, ”sinne mentiin koko kesäksi”. Toimelan pihassa oli kaivo, josta sai juomavettä 2010-luvulle asti. Sähköt tosin saatiin vasta vuonna 1982 – sata vuotta myöhemmin kuin ensimmäinen lamppu syttyi Tampereella Finlaysonilla. Toimelassa pidettiin kuitenkin menestyksekkäästi vuosikymmenten ajan kesäisin tyttöjen ja poikien omia leirejä, rippileirejä ja lomaleirejä. Nykyään vastaava toiminta on keskittynyt pitkälti Karkun evankeliselle opistolle.

Toimelassa oli alusta asti ”jonkinlainen saunanrotisko”, mutta nykyinen sauna sinne rakennettiin aivan 1960-luvun alussa. Ruotsiin muuttanut entinen seurakuntalainen lahjoitti kunnollisen sähkökiukaan ja sauna rakennettiin talkoovoimin ripeästi. Vuosien varrella saunasta on paikkailtu lähinnä kattoa ja lauteita on hankittu lisää. Rantaan on myös tehty komea pitkä laituri.

Saunarockissa riitti menoa ja meininkiä monen ikäisille.

”Hiki tulee, oletko valmis”

Laskevan auringon loppukesäiset säteet kimaltelevat Näsijärven vedessä ja rantakallio on lämmin. Saunan piipusta nousee savu ja grillikatoksessa häärii ahkeria evankelisia opiskelijoita talkoissa paistamassa lettuja ja makkaraa. Myynnissä on myös edellisenä iltana yhteisvoimin omalla perinteisellä reseptillä leivottuja sämpylöitä.

Savumerkki-yhtye soittaa illan ensimmäiset soinnut ja kaikkien katseet kääntyvät kohti huvilan terassia, jossa bändi esiintyy. Kyseessä ei ole tavallinen kesäkeskiviikkojen Toimela-ilta raamattupiireineen, vaikka tänäänkin kuullaan sanaa ja päästään saunomaan. Ensin rokataan: ”Hiki tulee, oletko valmis?”.

Saunarockin järjestäjänä toimi paikallinen Evankeliset opiskelijat (EO) yhteistyössä muun Tampereen Luther-talon väen kanssa. Tapahtuma oli samalla myös varaslähtö syyskuussa alkavaan EO:n syyskauteen. Grillikatoskioskin ja kolehdin tuotto menevät kokonaisuudessaan saunan remonttiin.

Savumerkin lopetettua keikkansa Tampereen Luther-talon pastori ja paimen, Lasse Räty, pitää opetuksen Jeesus-kalliosta. Evankeliset opiskelijat keräävät kolehdin. Sen jälkeen ”lauteille” nousee herkistä ja koskettavista lauluistaan tunnettu trubaduuri Juhani Tikkanen kitaroineen. Sadan hengen yleisö kuuntelee hartaana.

Juhanin keikan jälkeen alkaa naisten saunavuoro. Soittajat roudaavat ja grillikatos siivotaan. Ihmiset siirtyvät sisälle huvilaan istuskelemaan ja viettämään iltaa. Tapahtuman tuotto lasketaan pöydän ääressä: se on lähes kolmetuhatta euroa. Mitä sillä saa aikaan?

Toimelan sauna on niin lähellä rantaa, ettei sitä kannata purkaa: samaan paikkaan tuskin saa tehdä uutta. Sauna on myös ulkoisesti kunnossa, lähinnä sisätiloissa pitää remontoida. Myös se, että kaupunki omistaa Toimelan tontin, vaikuttanee rakentamiseen.

Tapahtuman tuotto ei kuitenkaan itsestään kunnosta saunaa. Tarvitaan taas talkoolaisia ahkeroimaan yhteisen hyvän puolesta. Mutta talkoolaisuudella on Toimelassa pitkät perinteet. Tuskin ne tähän katkeavat.

Huussirockilla kuivakäymälät

Viime vuoden juhannuksena Toimelassa keskusteltiin ulkovessojen huonosta kunnosta. Paikalla ollut paikallisten Evankelisten opiskelijoiden nykyinen puheenjohtaja Katariina Kaskinen innostui aiheesta siinä määrin, että lupautui projektin vetäjäksi.

– Pian sitten jo suunniteltiin, millä tavoin kerätä varoja huussien kunnostamiseksi. Kaikkia kaavailtuja konsteja emme päässeet edes kokeilemaan, sillä kesän lopulla järjestetty Huussirock tuotti jo niin hyvin rahaa, hän kertoo.

Huussirockissa esiintyi Harjun seurakunnassa työskentelevän Tarvo Laakson bändi Starwar. Tapahtuman ajan Evankeliset opiskelijat myivät kioskista monenlaista syötävää. Paikalle tuli lähes sata ihmistä ja rahaa saatiin kolehdista noin 1200 euroa ja koko tapahtumasta yhteensä pari tonnia.

– Sitten alkoikin jo huussien suunnittelu ja toteutus. Koska tarvittava rahamäärä olikin jo koossa, pystyimme ostamaan käymälät ja rakennustarvikkeita jo syksyllä. Tarkoituksena oli aloittaa rakentaminen vasta kevällä, mutta innokkaiden talkoolaisten avulla uudet vessat saatiin tehtyä jo syksyn aikana, puoli vuotta aikataulusta edellä, Kaskinen sanoo ylpeänä.

Lähteet: Evankeliumiyhdistyksen Tampereen osaston 75-vuotishistoriikki, Enni Laivuori

Teksti on julkasitu Sanansaattajassa 36/17.

Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: