Yli 30 vuotta orpolapsityötä

 

Matongo on pieni kylä länsi-Keniassa, noin 50 kilometriä Kisumusta etelään. Sinne lähetystyöntekijä Anja-Maija Vanhanen perusti yhteistyössä Kenian evankelis-luterilaisen kirkon kanssa Immanuel-kodin orpolapsille. Koti sai nimensä orpopojan mukaan, jonka Anja-Maija oli ottanut kotiinsa asumaan.

Nyt yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin kodissa on paikka 24 orpolapselle. Nuorimmat lapset ovat noin vuoden ikäisiä. Orpokodilla työskentelee viisi ”mamaa”=äitiä, kokki, puutarhuri, sosiaalityöntekijä, pihavahti ja kodin johtaja. Rahoitus Matongon orpokodille tulee Suomesta orpokodin ystäviltä.

Viikolla päivärytmin kodissa luo koulun lukujärjestys. Lapset käyvät esikoulua ja ala-astetta. Yhdessä lapset juoksevat koulupuvuissaan kouluun. Lounaan lapset syövät yhdessä orpokodilla. Illalla syödään ja sitten mennään nukkumaan. Vanhemmat lapset auttavat pienempiään arkirutiineissa.

Sunnuntaisin mennään yhdessä kirkkoon ja pyhäkouluun. Tarkoituksena on, että lapset eivät asuisi kovin kauaa orpokodissa. Heille yritetään löytää paikka sukulaisten luota. Joskus näin käy piankin, joskus lapset asuvat vuosia orpokodilla.

Orpolapsityön piirissä on myös noin 300 orpolasta, joilla on suomalainen kummi. Tarkoituksena on auttaa suoraan kaikkein köyhimpiä. Lapsia avustetaan omissa kodeissaan tai sijaisperheissä. Näin he pysyvät yhteisöjensä jäseninä, mikä on erittäin tärkeätä kenialaisessa kulttuurissa. Avustus kattaa lapsen koulutuksen, ruuan ja terveydenhoidon. Apu on kokonaisvaltaista ja siihen kuuluu vahvasti myös hengellinen ulottuvuus.

Tule mukaan antamaan lapselle eväät elämänsä alkuun!
Lahjoita
– orpolasten vastaanottokodille
– kummilapsityölle