Jukko: ”Huhtisten työ Myanmarissa on LCM-kirkon kannalta elintärkeää”

 

Risto Jukko sanoo, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön painopiste on ollut jo muutaman vuoden Aasiassa. Sleyn aloittama työ Myanmarissa vahvistaa hänen mukaansa tätä kehitystä. 

Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Risto Jukko osallistui Aasian kirkkojen lähetyskonferenssiin Myanmarissa Yangonissa 12.–16.10. Samalla hän tapasi Sleyn Myanmarin-lähetit Sirkka-Liisa ja Pekka Huhtisen, jotka työskentelevät paikallisen Lutheran Church in Myanmar (LCM) yhteydessä. He ovat perustaneet kirkon työn kehittämiseksi Myanmarin luterilaisen teologisen instituutin (MILT), jonka ensimmäinen lukukausi on juuri päättynyt. Instituutin opinnoissa pureudutaan muun muassa Raamattuun, kristillisen elämän kysymyksiin ja englannin kieleen.

Pekka Huhtinen kertoo, että Risto Jukko saarnasi vierailullaan Yangonin luterilaisen kirkon jumalanpalveluksessa ja osallistui myös kirkkoväen yhteiseen ”banaanihetkeen”.

– Asian Mission Conference oli mielenkiintoinen ikkuna aasialaisten kirkkojen elämään ja teologiaan. Erityisesti lähetyksen ja ekumenian yhteenkuuluvuuden ymmärtäminen ilahdutti konferenssissa, Jukko kuvailee Sanansaattajalle.

– Huhtisten työ on Sleyn yhteistyökirkon Lutheran Church in Myanmar kehittymisen ja tulevaisuuden kannalta elintärkeää. Kirkon koulutuksen luominen on lupaavassa alussa, hän jatkaa.

Kirkollinen koulutus
avainasemassa

Myanmarin luterilaisen kirkon työntekijöiden teologinen osaaminen on paikoin vielä heikoissa kantimissa.

– Tärkeää olisi jatkossa päästä kehittämään kirkollista koulutusta. Huhtiset ovat käsittääkseni tunnustelemassa mahdollisia yhteistyön muotoja LCM:n ja Myanmarin muiden luterilaisten kirkkojen välillä, Jukko Kommentoi.

Hän toteaa, että luterilainen kokonaisvaltainen lähetystyö ”etsii nyt muotojaan” Myanmarissa.

– Evankeliumin sanoma armahtavasta Jumalasta, jolle ihminen on kelvollinen sellaisenaan, Kristuksen tähden, uskon kautta, puhuttelee ihmisiä myös Myanmarissa.

– Luterilainen lähetystyö kohtaa Myanmarissa myös suuren köyhyyden ja inhimillisen hädän, joita lähetystyö ja kirkot voivat diakonian muodossa aineellisesti lievittää, Jukko sanoo.

Tehokas miniseminaari

Teologisen instituutin lukuvuoden lisäksi Sirkka-Liisa ja Pekka Huhtisen töihin kuuluu Myanmarissa monenlaisia ”erikoistehtäviä”.

– Ohjaan nyt esimerkiksi nuorta perheenisää sisälle luterilaisuuteen. Mr. Siam on valmistunut presbyteerikirkon teologisesta seminaarista mutta haluaisi tulla luterilaisen kirkon papiksi. Tämän vuoksi tarvitaan luterilainen ”lisäkoulutus”. Tämä yhden miehen seminaari alkoi elokuun alussa ja jatkuu edelleen. Tällainen miniseminaari tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden mielenkiintoisiin keskusteluihin ja haastaviin kysymyksiin, kuten ”Voiko minusta tulla pappi?”, Pekka Huhtinen kertoo.

Teksti julkaistu Sanansaattajassa 43/17.

Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: