Kenelle olet uskollinen?

 

Miltä tuntuisi marssia vankijonossa tietäen, että luultavasti viimeistä kertaa askeleet kulkevat tutun kotikaupungin katuja? Millainen on se usko, joka oman hengenkin uhalla pitää kiinni Jeesuksesta? Tällaisia kysymyksiä mietin loppiaisena kulkiessani ristisaatossa pitkin Rakveren vanhaa pääkatua luterilaiselta kirkolta metsään, jossa sata vuotta sitten tapettiin 82 kaupunkilaista.

Viime aikoina Virossa on muisteltu vapaussodan sadan vuoden takaisia tapahtumia, kun Viro taisteli itsenäisyydestään Neuvosto-Venäjää vastaan. Joulukuussa 1918 kommunistit ottivat vallan täällä Rakveressa. Kirkko otettiin ”kansantaloksi”, ristiinnaulittua Jeesusta kuvaava alttaritaulu peitettiin punaisella kankaalla ja saarnastuolista julistettiin maanpäällistä paratiisia. Kirkkoherra oli paennut, mutta toinen pastori, Valter Paucker ei kestänyt ajatusta, että olisi hylännyt seurakunnan.

Niin koitti myös se loppiaispäivä, jota sata vuotta myöhemmin muistelimme. Yhdessä 14 muun vangin kanssa pastori Paucker kuljetettiin kaupungin laidalle Palermon metsään, valmiiksi kaivetun hautakuopan äärelle. Kerrotaan, että tuon haudan äärellä hiljaisuuden katkaisi odottamaton ääni: Paucker rukoili. Hän rukoili muiden vankien, omien sukulaisten kuin myös vangitsijoidensakin puolesta. Sitten hän alkoi laulaa hautajaisvirttä: ”Anna minun mennä / anna minun mennä / sinne missä Jeesuksen näen…” Toiset vangit yhtyivät lauluun, jonka luodit katkaisivat.

Sata vuotta myöhemmin me saimme laulaa tuon saman laulun loppuun asti ja kuulla seurakunnan kronikkaan aikoinaan kirjoitetut sanat: ”Olemme ylpeitä, että meidän seurakunnassamme tuli todeksi Hepr. 12:1 sana; että meidän joukossamme on todellinen uskontunnustaja, marttyyri, joka omalla uskollisuudellaan rohkaisee myös meitä jäämään uskollisiksi. Kiitos Jumalalle!”

Tänään kristittyjen ei Virossa eikä Suomessa tarvitse pelätä henkensä puolesta. Mutta miljoonille sisarillemme ja veljillemme ympäri maailman uskollisuus Jeesukselle voi maksaa hengen. Olisikohan meillä heiltä jotain opittavaa?

Kiitämme:
Mahdollisuudesta vapaasti uskoa ja julistaa evankeliumia
Jeesuksesta, joka on meitä kohtaan hyvä ja uskollinen

Rukoilemme:
Että Virossakin Jumalan uskollisuus saisi vetää yhä useampia puoleensa
Että käyttäisimme oikein vapautemme, pysyisimme uskollisina ja julistaisimme ikuista evankeliumia
Kaikkien tänään uskonsa tähden kärsivien puolesta


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: