”Kristitty ei tottele esivaltaa sokeasti”

 

Maahanmuuttajien palautukset ovat herättäneet keskustelua yhteiskunnassa ja kirkossa.

Laajat joukot ovat kritisoineet esimerkiksi ihmisten lähettämistä takaisin Afganistaniin. Sleyn kotimaantyön johtaja Juhana Tarvainen kommentoi keskustelua Sanansaattajalle.

1. Miten kirkon tulisi suhtautua pakolaisten pakkopalautuksiin?
Suomen perustuslaissa lukee, ettei ”ulkomaalaista saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.”
Suomen pakolaispolitiikkaa on kuitenkin viime aikoina kiristetty. Joissakin tapauksissa turvapaikan saaminen on vaikeutunut ja on vaikuttanut siltä, että myös niihin maihin voidaan palauttaa ihmisiä, joiden turvallisuustilanteesta ei ole takuita. Suomessa elää tällä hetkellä ihmisiä, jotka pelkäävät henkensä puolesta. Näissä asioissa on siksi kuunneltava myös omaatuntoa.
Kristityn olisi sydämetöntä sulkea silmät ja sydän ihmisten hädältä ja todeta, että meidän on aina sokeasti toteltava esivaltaa. Kristittynä on otettava kantaa niin esivallan toimintaan kuin hädänalaisen lähimmäisen tilanteeseen.

2. Mitä mieltä olet siitä, että pakolaisia piilotellaan ja majoitetaan kirkoissa?
Seurakunnan perusolemukseen kuuluu kaikkien apua tarvitsevien kohtaaminen ja auttaminen mahdollisuuksien mukaan. Kirkkoturvatilanteen taustalla on usein epäilys siitä, että kaikkia hakijan tilanteeseen vaikuttavia tekijöitä ei ole otettu huomioon. Kirkkoturva ei ole pysyvä ratkaisu. Kirkko kohtaa äärimmäisessä hädässä olevan ihmisen, mutta se ei voi myöntää virallista turvapaikkaa.

3. Mitä lähimmäisenrakkaus vaatii meiltä kristittyinä tämän asian suhteen?
Kristityn tehtävä on rakastaa lähimmäistä ja suojella ihmisyyttä. Kotimaansa jättävät kodittomat voivat menettää ihmisoikeutensa, ja heistä tulee joidenkin silmissä vihattuja maahanmuuttajia. Toivottavasti he voisivat vakuuttua siitä, ettei tätä maata hallitse viha vaan rakkaus heitä kohtaan. Jokainen turvapaikanhakija on lähimmäisemme.

4. Poliisi ei hyväksynyt sitä, että Porin Teljän seurakunta piilotteli paperittomia maahanmuuttajia Väinölän kirkossa. Mitä ajatuksia tapaus herättää?
Väinölän kirkossa kokoontuu viikoittain suuri määrä evankelisia jumalanpalvelukseen. Kyseinen kirkko on antanut mahdollisuuden rikkaalle seurakunnan ja Sleyn yhteiselle toiminnalle. Toisessa päässä kirkkoa majoitettiin muutamia paperittomia turvapaikanhakijoita. Majoitus oli tarkoitettu niille, jotka eivät saa Suomesta oleskelulupaa mutta eivät voi palata kotimaahansa.
Olen kiitollinen siitä, että Teljän seurakunta on edelläkävijä tässä pienessä, mutta merkittävässä avussa.

Lue lisää Sanansaattajasta 15-16/17

Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: