Nuortenohjelman arkkitehti

 

Pelkkä musiikki ja puhe eivät enää kanna nykyaikaista nuortenohjelmaa. Niiden lisäksi tarvitaan osallistumista, toteaa Evankeliumijuhlan nuortenohjelmasta vastaava Martti Pyykönen. 

Helsinkiläinen maisteriopinnoissaan loppusuoralla oleva teologian ylioppilas Martti Pyykönen, 29, on vastannut tämän kesän Evankeliumijuhlan nuortenohjelman suunnittelusta. Seurakuntatyön, valotekniikan ja medioiden taitajana tunnettu Pyykönen on onnistunut koostamaan monipuolisen ja kaupunkiin sopivan ohjelman. Tämä on tapahtunut monen merkittävän oivalluksen kautta.

– Esimerkiksi konserttia järjestäessä pahin virhe on yleensä, että tapahtuman tila on yleisömäärään nähden liian suuri. HIFK:n harjoitushalli, jossa suuri osa nuorten ohjelmasta tapahtuu, on juuri sopivan tiivis ja intiimi. On aika vahva fiilis, että se toimii paikkana hyvin, Pyykönen sanoo.

Brunssi kirkossa

Juhlien pääpaikan Helsingin jäähallin yhteydessä sijaitsevan harjoitushallin lisäksi nuorten ohjelmaa järjestetään viereisellä urheilukentällä, Kampin Narikkatorilla, Helsingin evankelisella opistolla ja viime vuonna käyttöön otetussa Luther-kirkossa.

– Luther-kirkkoon katamme nuorille lauantaiaamuna brunssin. Koska juhlapaikalla ei tällä kertaa voi perinteiseen tapaan notkua aamuyöhön asti, tarvittiin myös nuorten aamuohjelmaa. Päätimme yhdistää yhteisen aamupalan ja rauhallisen konsertin, Pyykönen kertoo.

Vaikka iltaohjelmien jatkot eivät ihan aamuyöhön kestäkään, loppuvat ne kuitenkin niin myöhään, että nuorille on nähty tarpeelliseksi järjestää bussikuljetus jäähallilta suoraan majoitustiloihin. Öisessä Helsingissä ei siis kenenkään tarvitse vaeltaa.

Nykynuoret haluavat tehdä

Jos vielä jokin suuri oivallus on ohjannut Pyykösen johdolla toimineen nuortenjuhlatoimikunnan työskentelyä, niin tämä: pelkkä musiikki ja puhe eivät enää kanna nykyaikaista nuortenohjelmaa. Tarvitaan lisäksi osallistumista. Tämä näkyy niin nuorille suunnatuissa keskustelukanavissa kuin konserteissakin.

– Kaikkein parhaimmat kanavat ovat sellaisia joissa yleisö itse keskustelee, ja kanavan vetäjä vain ohjailee tilaisuutta. Lisäksi kaikissa konserteissa on jokin osallistava elementti, hän valaisee.

Mikä sitten on Pyykösen oma kaikkein paras nuortenjuhlamuisto?

– Kyllä parhaimmat muistot liittyvät juhlakentän laidalla auringonpaisteessa kavereiden kanssa loikoiluun. Kun vain ollaan ystävien kanssa ja jaetaan jotain elämästä.

Tästä syystä nuorten ohjelmakin sulautuu sunnuntaisin juhlan pääohjelmaan. Siellä on vielä helpompi vain olla.

 

Martin nostot Nuorten ohjelmasta

Perjantai 30.6.

Klo 17.00. Tuuli kuiskaa kutsuen. Nuorten evisten varaslähtö, Narinkkatori

Klo 20.00. Tutut kasvot väkijoukossa. Nuorten evisten omat avajaiset, Harjoitushalli

Klo 00.30. Jatkot, Harjoitushalli

Lauantai 1.7.

Klo 9.30. Aamubrunssi musiikin parissa, Luther-kirkko

Klo 13.00 Keskustelukanavat, Pyhän sydämen kappeli ja HEO

Klo 18.00 Pyhän sydämen turnajaiset, Eläintarhan kenttä

Klo 20.00 Gaala: Kaikki ei oo tässä, Harjoitushalli

Klo 00.00 Jatkot, Harjoitushalli


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: