Tietyömaita

 

Viime aikoina olen seurannut erilaisten tietöiden etenemistä. Asuinalueemme päätietä levennetään parhaillaan kaksikaistaisesta nelikaistaiseksi. Tarvetta tälle levennystyölle on ollut jo pidemmän aikaa, sillä Nairobin autokanta on kasvanut aivan toisiin mittasuhteisiin kuin aikanaan tien rakennusvaiheessa. Päätien rakennuksesta vastaavat toisessa päässä japanilaiset ja toisessa kiinalaiset. Ajatus on siis, että nuo kaksi rakennusporukkaa kohtaavat puolimatkassa ja tiet yhdistetään yhdeksi.

Hieman huvittuneena panin merkille viimeksi tuon kohtaamispaikan ohi ajaessani, että eipä taida näiden kahden tien yhdistäminen käydä kovin helposti. Siinä missä kiinalaisten leveä tie on suoraviivaisen valmis kohtaamaan japanilaisten kumppanien tein, onkin japanilaisilla tienrakentajilla menossa tien sivuun tulevan viemärijärjestelmän rakentaminen leveyssuunnassa keskelle kiinalaisten rakentamaa tietä. Ilmiselvästi jotain häikkää on ollut mittauksissa tai tiedonkulussa, kun teiden linjat eivät hyvällä tahdollakaan kohtaa kovin luontevasti.
Ihmeteltävää on riittänyt myös Länsi-Keniassa, jossa olen ajellut opetusmatkoillani. Erääseen vilkasliikenteiseen risteykseen ollaan rakentamassa eritasoliittymää. Siinä missä suomalaiset tekisivät siltarakennelmat lähes valmiiksi tehtaassa ja kuljettaisivat ne sitten yhdistämistä varten kohteeseen, niin täällä kyseinen rakennusfirma on lähtenyt rakentamaan siltoja alkutekijöistään paikan päällä. Oheisesta kuvasta voi nähdä, kuinka jokainen rauta taivutetaan muotoonsa yksitellen ja laitetaan paikoilleen erikseen ennen valujen tekemistä. Hitaanpuoleista hommaa, sanoisin.

Tietyömaita seuraillessani olen miettinyt myös elämäämme taivastiellä. Monesti siinäkin tulee eteen tilanteita, joissa tarvitaan korjausliikkeitä, jotta suunta pysyy oikeana. Voi olla, että matkalle osuu vain pieniä kuoppia, joiden yli pääsee ahkerammalla Raamatun luvulla ja rukouksella. Voi olla myös, että apuun tarvitaan ulkopuolisia korjaamaan tielle syntyneitä isompia vaurioita, tai ohjaamaan meitä takaisin päätielle kiertoteiltämme.

Mikä tahansa tilanteemme onkin oman elämämme taivastiellä, on tärkeää muistaa rukoilla, että Jeesus saisi olla johtamassa tuon tien korjausoperaatioita ja pelastuspartioita niin, että kiertotiemme eivät päätyisi liian kauaksi päätiestä vaan näkisimme selkeästi suuntaviitat kohti taivasta ja osaisimme kuunnella oikeita neuvoja tarvittaessa.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: