Ajan kulusta

 

Ajan kulun huomaa täällä lähetyskentällä vähän erilaisista asioista kuin koto-Suomessa. Oma kolmen vuoden blogitaukoni on yksi niistä. Viimeksi tälle sivulle blogia kirjoittaessani olin hyvin tuore asukas Keniassa. Kielikoulu oli vielä osittain kesken ja tuohon blogivuoteeni mahtui monenlaista tapahtumaa, jotka hämmästyttivät ja kummastuttivat minua. Nyt on ainakin jollakin tapaa toisin.

Ensinnäkin nyt olen asunut Keniassa jo hyvän matkaa viidettä vuotta. Aika on hurahtanut kuin siivillä ja monesta alun perin oudosta ja erilaisesta asiasta on tullut ihan normaaleja juttuja, joihin ei välttämättä tule edes kiinnittäneeksi mitään huomiota. Ne muutamat kerrat vieraiden turistioppaana ovat saaneet havahtumaan näihin itselle jo niin tuttuihin asioihin uudella tavalla.

Toisekseen, kun Suomessa ajan kulkua tuli laskeskeltua perinteisten vuodenaikojen tai juhlapyhien mukaan, niin täällä olen tottunut seuraamaan aikaa mm. erilaisten satokausien kautta. Avokadokausi päättyi jonkin aikaa sitten ja nyt odottelen kuumeisesti mangokauden alkua. Maissit ovat tuleentuneet valmiiksi aivan näillä hetkillä ja seuraavaa istutuskierrosta voidaan alkaa valmistella.

Ajan kulun huomaa myös suhteessa omaan kielitaitoon. Tänne tullessa oli englannin kieli toki tuttu ja käytetty kieli, mutta silti aluksi sen käyttäminen tuntui vieraan kielen käyttämiseltä. Nykyään en tiedosta puhuvani englantia, vaan siitä on tullut kieli, jolla myös ajattelen. Joskus jokin sana saattaa olla hukassa, mutta valitettavasti niin käy nykyään myös oman äidinkielen kanssa. 

Swahilia opiskelin heti tänne muutettuani. Aluksi kielen käyttäminen rajoittui opiskeluympäristöön sekä muutamiin muihin tahoihin. Näiden vuosien aikana kieli on tullut tutuksi arjessa, ja vaihto tähän kieleen sujuu suhteellisen sujuvasti. Tokikaan aktiivinen sanavarasto ei ole samaa luokkaa kuin pidempään käytössä olleessa englannissa, mutta selkeästi myös tämä kieli on muuttumassa opiskeltavasta kielestä käyttökieleksi.

KIITETÄÄN:

  • Uudesta vuodesta
  • Kielitaidosta
  • Uusista haasteista

RUKOILLAAN:

  • Työluvalle jatkoa
  • Viisautta työtehtävien hoitoon

Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: