”Keniassa on helppo olla tunnustava kristitty”

 

Anna-Liisa Markkula kotiutui juuri takaisin Kenian työkentältä. Suomessa häntä oli odottamassa jo viittä viikkoa aiemmin Sleyn talouspäällikön tehtävissä aloittanut aviomiehensä. Markkulat työskentelivät Keniassa kahden työkauden ajan eli kuusi vuotta.

Miltä on tuntunut palata Keniasta Suomeen?
– Vähän on totuttelemista tähän ilmanalaan, mutta muuten on tosi kiva olla Suomessa. Olimme hieman yli viisi viikkoa Paavon kanssa eri mantereilla. Jäin Keniaan lopettelemaan opetustyöni ja pitämään loppukokeet diakonissoille. Lähetin työ on aina hyvästien jättämistä. Ensin kotimaassa läheisille ja sitten työkauden jälkeen kentällä paikallisille ystäville.

Oletko jäänyt kaipaamaan jotakin Keniasta?
– Keniassa on helppoa olla tunnustava kristitty. Missä tahansa siellä käykin, oli se sitten valtion virasto, pankki tai kampaaja, niin lähtiessään saattoi toivottaa ”God’s blessings”, ja he toivottelivat niin takaisin. Suomessa täytyy joskus miettiä voinko edes kertoa ammatikseni lähetystyöntekijän ilman, että joku katsoo vinoon.

Miten kenialaiset suhtautuvat lähetystyöntekijään?
– Erittäin positiivisesti. Lähetit ovat tuoneet maahan terveysasemat, koulut, kirkot. Lähettien kautta on siis tullut paljon maallista hyvinvointia. Sen lisäksi he ovat tietysti tuoneet tulevaisuuden ja toivon: evankeliumi on Keniassa arkipäivää.

Oletko erilainen ihminen kuin ennen lähtöä?
– Varmasti moni mielipide esimerkiksi kehitysavusta on muuttunut. Aiemmin olin sitä mieltä, että Suomen tulee rikkaana maana pystyä YK:n asettamaan tavoitteeseen ja ohjata 0,7% bruttokansantuotteesta kehitysapuun. Keniassa olen nähnyt, kuinka ilmaiseksi tuleva apu tappaa paikallisen yrittäjyyden ja yrittämisen halun. Mielestäni Kenia tarvitsisi pienyrittäjyyttä ja insinöörejä. Monet asiat ovat paljon edistyksellisempiä Suomeen verrattuna jo nyt, esimerkiksi mobiilimaksaminen on paljon kehittyneempää. On suuri haaste auttaa vahingoittamatta ja luomatta riippuvuussuhdetta.

Olet nyt Suomessa, mutta olet edelleen lähetystyöntekijä. Mitä se tarkoittaa?
– Lähetin työssä jokaiseen kenttäjaksoon kuuluu kotimaankausi. Kotimaankaudella lähetti kiertää seurakuntia, jotka ovat hänet lähettäneet. Meillä on 12 omaa kannattavaa seurakuntaa, joissa käymme nyt alkuvuoden aikana vierailulla lähetystilaisuuksissa, rippikouluissa ja kouluvierailuilla kertomassa Kenian lähetystyöstä. Viimeksi, kun teimme tämän kierroksen vuonna 2016, oli meillä kolmen kuukauden aikana 65 tilaisuutta. Kävijöitä tilaisuuksissa oli yli 2500.  

Teksti julkaistu Sanansaattajassa 1/19.

Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: