Joulupukki ja pormestari

 

Mitä tekisit, jos kotitalosi hajoaisi hiljaa paikalleen, eikä kukaan olisi valmis auttamaan?

Krasnojarskin koilliskulmassa sijaitsevan Tsementnikovin kylän asukkaat vaativat, että heille osoitettaisiin toinen asuinpaikka. Uutisissa haastatellun naisen kotitalo on rakennettu 1940-luvun lopulla, eikä sitä ole remontoitu koskaan. Lisäksi alueen läheisyydessä sijaitsee kahdeksan tuotantolaitosta, mikä tekee erään kaupunginvaltuutetun mukaan alueesta elinkelvottoman. Asukkaat saattavat kuitenkin seistä pitkässä jonossa, sillä kaikkiaan kolmesataa taloa odottaa purkamista, eikä rahoja asukkaiden uudelleensijoitukseen ole budjetoitu.

Mitä tekisit, jos kotitalosi viereen ruvettaisiin rakentamaan kerrostaloa, joka peittäisi näkymät yhteen suuntaan, veisi viimeisenkin mahdollisuuden järjellisestä pysäköinnistä ja haihduttaisi lopullisen toivon koulupaikasta lapselle?
Entisen kotitalomme viereen ruvettiin kesällä rakentamaan yhdeksänkerroksista asuintaloa. Alueen asukkaiden mielenosoitus ja lukuisat valitukset keskeyttivät rakentamisen, mutta vain toistaiseksi: keskellä talvea projekti jatkui. Ja miksi ei jatkuisi? Ympärillä on metsää, josta yliopisto ei suostu luopumaan. Kaikki mahdolliset ja mahdottomat paikat on jo rakennettu täyteen. Yliopiston nuorille työntekijöille on saatava asunnot arvostetulta paikalta, ja lapset siis tuupataan lähikouluun, jossa seinät entisestään pullistelevat.Mitä tekisit, jos joulupukki kommunikoisi raamatunlauseilla ja varoittaisi abortista?

Keskellä ruuhkaista katua huomio kiinnittyy väistämättä mainokseen, jossa joulupukki toivottaa: ”Tulkaa terveiksi, älkää tehkö aborttia, ja onni tulee osaksenne.” Kuvan alla on jae Apostolien teoista: ”…karttakaa epäjumalille uhrattua lihaa, samoin verta ja sellaista lihaa, josta ei ole verta laskettu, sekä haureutta. Kun näitä vältätte, kaikki on kohdallaan. Voikaa hyvin.” (Apt. 15: 29)

Sanojana on nimenomaan joulupukki, se Coca-Cola -mainoksista tuttu myhäilevä punanuttu, eikä sinitakkinen, viileämpi Pakkasukko. Mainoksen alkuperää en tiedä, mutta mielessä kävi, että tämä on varmaan sitä hampurilaisviestintää: aloitetaan mukavalla asialla (joulupukin kuva ja terveyden toivotus, joka Venäjällä onniteltaessa aina sanotaan), päätetään onnentoivotuksella ja raamatunkohdalla, ja välissä on ikävä pihvi abortista.
Aborttia kannattava mainonta on virallisesti kiellettyä, muttei tästäkään kovin vakuuttava olo tule toisin kuin pääkadun varrella olevista, joulupukittomista mainoskylteistä, joissa peräänkuulutetaan nimenomaan isän vastuuta äidin kohdussa olevasta elämästä.

Kun meno ympärillä ja mediassa tuntuu järjettömältä, voi aina uudelleen vakuuttua Jumalan ihanista lupauksista.
”Minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne eivätkä teidän tienne minun teitäni, sanoo Herra. Sillä niin paljon korkealla kuin taivas kaartuu maan yllä, niin korkealla ovat minun tieni teidän teittenne yläpuolella ja minun ajatukseni teidän ajatustenne yläpuolella.” (Jes. 55: 9) ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer. 29:11)

Rukousaiheita:
– krasnojarskilaisille voimia arjesta selviytymiseen. Lähiaikoina kuusisataa perhettä joutuu jättämään kotinsa uuden tien rakentamisen alkaessa.
– Krasnojarskin kirkonrakennusprojektin puolesta
– tyttärieni koulunkäynnin puolesta
– ystävästä, joka tuli kirkkoon
– kiitos, että koulunkäynti on sujunut paremmin!
– ihanista ihmisistä ympärillä


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: