Makujen kautta evankeliumin äärelle

 

Sain juuri puhelinsoiton kirkolle. Paikallislehden toimittaja halusi tehdä jutun suomalaisesta pääsiäisruuasta. Toimittaja oli selvästi tutustunut suomalaiseen ruokakulttuuriin, sillä hän mainitsi erilaisia pääsiäisruokia mm. mämmi ja pasha, joista jotain hän toivoi valmistettavaksi juttua varten. En luvannut valmistaa mämmiä, mutta jotain muuta.
Japania voisi kuvailla ruokakulttuurin keitaaksi. Täällä ruualle annetaan suuri merkitys jokapäiväisessä elämässä. Ateria-ajat ovat säännöllisiä, elämä rytmittyy ruokailujen mukaan. Tämä näkyy katukuvassa. Vaikka kaupungilla ruokapaikkoja on vieri vieressä, ovat ne lounasaikaan täpö täynnä ulos kantautuviksi jonoiksi saakka. Ateriat eivät vain täytä vatsaa, vaan ne kootaan ravitseviksi eri ruoka-aineryhmistä, estetiikkaa unohtamatta. Aterioiden tasapainoista koontia opetetaan kouluissa niin, että se iskostuu työikäisille. Ruuan keskeinen asema tulee esiin hyvin keskusteluissa. Ruokaillessa ruuan makua ja kokonaisuutta arvioidaan, keskustellaan hyvistä ruokapaikoista, eri kulttuurien ruuista. Joskus ruoka hallitsee keskustelua liiaksi asti.

Ruuan arvostus japanilaisessa kulttuurissa on antanut hyvän mahdollisuuden ruokapiirien järjestämiseen kirkolla uusia ihmisiä tavoittavana työmuotona. Ruokapiiri madaltaa kirkon kynnyksen ja piiriin on helppo tulla myös ei-kristityn. Juuri viikonloppuna vajaan kymmenen hengen joukko kokoontui Suomi-kirkolle valmistamaan suomalaista kotiruokaa. Valmistettavana pääruoka-aineena oli punajuuri, joka oli monelle uusi tuttavuus. Piirissä joillekin uutena asiana oli tutustuminen kristinuskoon, paaston aikaan. Ruokailujen maistelujen aikaan pidetyssä puheessa ei kerrottu vain punajuuresta, vaan Jeesuksesta, hyvästä Paimenesta ja Hänen tiestään ristille. ”Minä olen hyvä paimen, oikea paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta. (Joh. 10:11.) Tämä onkin ruokapiirin keskeisin tehtävä.”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.” (Matt.4:4) Rukoilen, että niin ruokapiirit kuin lehtiartikkelin kautta tuleva pääsiäisen ilosanoma tavoittaisi monen japanilaisen.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: