Piispa Häkkinen eläkkeelle

 

Torstaina elettiin kaunis hetki aamupäivän täysi-istunnossa, kun Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkistä kiitettiin vuosien työstä kirkolliskokouksessa. Tuttuun tapaan arkkipiispa piti kiitospuheen ja kirkolliskokous kukitti eläkkeelle lähtijän. Varsinainen eläkkeelle jääminen tapahtuu syksyllä.

Minua lämmitti erityisesti piispa Häkkisen oma vastauspuhe. Piispa luonnehti kulunutta yli 20 vuotta kahdella sanalla: rikas ja raskas. Sanavalinnat olivat enemmän kuin ymmärrettävät.

Tiiviissä puheessaan piispa Seppo jätti kirkon päättäjille testamentin: ”Olkaa rohkeita.” Piispa myös avasi sanottavaansa. Vaikeuksista huolimatta pitäisi puolustaa rohkeasti kirkon identiteettiä ja olemusta Kristuksen kirkkona. Ja vielä tarkennus: Jumalan sanassa pitää pysyä. Häkkisen viranhoito on alleviivannut näitä sanoja.

Lopuksi piispa Häkkinen arveli, että kirkon todellisuus on usein parempi kuin sen julkisuuskuva. Huolipuhetta on riittämiin, mutta rakkautta kirkkoa kohtaan ei ollenkaan niin paljon. Ja rakkautta juuri tarvittaisiin.

Kirkolliskokouksesta on jo saatettu eläkkeelle useampi piispa ja kirkkohallituksen viranhaltija. Tällä kertaa koettiin jotakin erilaista puheiden ja kukitusten lisäksi. Käsikirjavaliokunnassa laadimme hetkeen erityisen kollehtarukouksen. Seppo on nimittäin ollut meidän pidetty puheenjohtajamme meneillään olevalla kaudella.

Liitän alle rukouksemme:

Pyhä, uskollinen Jumala, elon Herra, lammasten suuri Kaitsija, lempeä ja armollinen työnantaja,

joka olet uskollisesti johdattanut kansaasi aina tähän päivään asti ja kutsunut sille luotettavia piispoja ja paimenia ruokkimaan ja kaitsemaan laumaasi.

Me pyydämme nyt: Lahjoita palvelijallesi Sepolle edelleen kaikki hyvät lahjasi, niin että hän saa iloita tulevista päivistä ja vuosista yhdessä rakkaiden läheistensä kanssa Sinua palvellen ja ääntäsi kuunnellen ja mökillä pieniä puhdetöitä tehden. Johdata häntä elämän pienissä ja suurissa valinnoissa erityisesti autokaupoilla.

Me kiitämme ja ylistämme sinua suuri Ylipaimen, että olet jakanut Sepon palvelusviran välityksellä hyviä lahjojasi meille ja monille muille. Kiitämme viisauden lahjasta, jota olet hänelle suonut, hurskaasta vaelluksesta, jonka esikuvaa seuraten saamme jatkaa omaa kutsumustamme, uskollisuudesta, jonka välityksellä olet kirkkoasi siunannut, lempeydestä, joka on antanut meille esikuvan Kristuksen kärsivästä kuuliaisuudesta.

Me jätämme veljemme Sepon sinun hyvään huomaasi, Sinun, joka yksin olet hyvä, kiitettävä ja palvottava kolmiykseydessä, yksi kolmessa nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

(Jotkut vähän arkipäiväiset kohdat selittyvät Sepon paremmalla tuntemisella; rukous sinänsä on ihan aito)


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: