Tiina Latva-Raskun lähettikirje

 

Japanin internet-työn terveisiä 

Tiina Latva-Raskun lähettikirje 3/2020 – Tampereella 9.6.2020

Evankeliumia videoilla

Kevät oli pandemian vuoksi maailmanlaajuisesti monella tavalla ankea, mutta internet-lähetystyössä ovat puhaltaneet uudet, raikkaat tuulet. Japaninlähettien kesken olemme tehneet mukavaa uudenlaista yhteistyötä. Yli kahteen kuukauteen Tokion Suomi-kirkko -seurakunta ei voinut kokoontua uuteen kirkkotilaansa, mutta sen työntekijät luonnollisesti halusivat tarjota seurakuntalaisilleen hengellistä ravintoa sinäkin aikana. Yhdeksi välineeksi siihen tein Suomi-kirkolle Facebook-sivun ja Youtube-videokanavan, joissa on julkaistu tänä aikana 25 hartaus- tai saarnavideota ja yksi jumalanpalveluksen live-videolähetys. Nämä Suomi-kirkon kanavat ovat saaneet tähän mennessä 138 seuraajaa. Vein videot katsottaviksi myös Suomi-kirkon kotisivulle.

Suurin osa niistä on Hiroaki ja Päivi Yoshimuran tekemiä, mutta vähitellen niitä tehtiin myös yhteistyönä siten, että lähetys-työntekijä Mirjam Harju Japanissa videoi puheen alkuun ja loppuun tulevan virren, ja minä liitin videopätkät yhteen ja latasin ne netin eri kanaviin katsottaviksi. Myös Martti ja Päivi Poukka, joiden lähetysmatka Japaniin peruuntui epidemian vuoksi, tekivät kaksi videota. 

Torstaisin lähetettiin iltahartaus ja sunnuntaisin saarna. Hiljaisella viikolla vein hartaus- tai saarnavideon nettiin joka päivä. Sen lisäksi Päivi Yoshimura teki tyttärensä Johannan kanssa huikean hienon lasten ruokapiirihartausvideon, jossa opetetaan tekemään kaurahiutaleteeleipiä ja pirtelöä. Lopussa Päivi kertoo lapsille flanelloilla Hyvästä Paimenesta, joka etsii sitä yhtäkin kadonnutta. Johanna oli lisännyt videoon tekstit, reseptit ja hauskan taustamusiikin ja tehnyt tarvittavat nopeutukset leipomisen kohtiin. Tälle lasten videolle on kertynyt 225 katselukertaa. Päivi ja Johanna tekivät videona myös aikuisille suunnatun mansikkakakkuruokapiirin hartauksineen, ja se myös sai paljon katselijoita. 

Harvoin aikaero Suomen ja Japanin välillä on haitannut työtäni, mutta nyt siitä oli vähän hassu seuraus. Lauantaisin editoin ja latasin nettiin Suomi-kirkon saarnavideon julkaistumaan eri kanaviin automaattisella ajastuksella Japanin aamupäiväksi klo 11. Se on Suomen aikaa klo 5 yöllä. Vaikka se automaattiajastus toimi joka kerta moitteetta, niin lähes aina lauantain ja sunnuntain välisenä yönä havahduin noin viiden aikaan yöllä – ja kun kerran olin herännyt, tarkistin nopeasti kännykästä, että onhan saarnavideot ilmestyneet kolmeen eri julkaisukanavaan. Näin tapahtui siitä huolimatta, että sanoin itselleni lauantai-iltaisin, että ihan varmasti voin nukkua koko yön, mutta alitajunta teki saman tempun lähes joka kerta.

Nyt kesäkuussa Suomi-kirkkoon saa taas kokoontua jumalanpalvelukseen, joten tämä vaihe on nyt ohitse. Riskiryhmiä varten, jotka eivät voi vielä tulla paikan päälle, saarna videoidaan jumalanpalveluksen aikana Youtube-live -videona. Kovasti toivon, että nyt kirkkoon ilmestyisi sellaisia ihmisiä, jotka ovat löytäneet lohtua ja rohkaisua Jumalan Sanasta internet-työn kautta ja haluavat seurakunnan yhteyteen. 

Miksi kristitty auttoi?

”Kysymykseni koskee kristinuskoa ja kristittyjä. Useita vuosia sitten eräs kristitty henkilö pelasti elämäni. Konkreettisemmin sanottuna hän tuki minua taloudellisesti niin, että pystyin maksamaan sen mitä elämiseen tarvitaan. Minusta tuntuu tosi ihmeelliseltä, että joku tuki minua usean kuukauden ajan, vaikka olin hänelle ihan tuntematon ihminen. Minusta tuntuisi jotenkin nololta kysyä tätä, joten on kulunut useita vuosia ilman että olen saanut kysytyksi häneltä. Minä en oikein tunne kristinuskoa, mutta liittyyköhän se siihen? Olen tämän vuoksi kiinnostunut kristinuskosta, joten voisitteko suositella jotakin sen perusasioista kertovaa kirjaa? Kiitos vastauksista.”

Näin kirjoitti eräs japanilainen, jota oli koskettanut jonkun kristityn hyvä teko. Kirjoitin hänelle kristillisen uskon perusasioita – miten Jumala, Luojamme on pelastanut meidät silkasta armosta ja rakkaudesta meitä kohtaan, ja miten Raamattu rohkaisee kristittyä suhtautumaan samoin toisiin ihmisiin – anteeksiantavasti, auttaen ja rakastaen: “Rakkaani, jos Jumala on näin meitä rakastanut, niin mekin olemme velvolliset rakastamaan toinen toistamme.” (1. Joh. 4:11) Annoin Raamatun lukuvinkkejä, linkit netti-Raamattuun ja Bible Toolboxiin ym. 

Tämä kysymys herätti kyllä miettimään. Mitä sellaista hyvää me voisimme tehdä, joka voisi jäädä näin puhuttelemaan pitkäksi aikaa, ja joka herättäisi kiinnostuksen kristilliseen uskoon? Jeesus opettaa laittamaan sytytetyn lampun lampunjalkaan eikä peittämään sitä. 

– ”Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.” (Matt. 5:16)

Bible Toolbox kääntyy monelle kielelle

Kristillisen uskon perusasioita kertovalle sivustollemme vein kesäkuussa arabiankieliset käännökset seitsemään opetustekstiin Raamatun eri teemoista. Japaninkielellä uutena siellä on Habakukin kirjan selitys ja ruotsiksi 1. Johanneksen kirjeen selitys. 

Viron kielelle kääntäminen oli jonkin aikaa pysähdyksissä, mutta eräänä aamuna minulle tupsahti sähköpostiin mukava yllätys: Urmas Oras, joka on Tarton hoitokodin ja Palamusen ja Tarton suomalaisen seurakunnan pastori, oli hyödyntänyt kevään runsasta kotona olemisen aikaa niin, että hän oli kääntänyt loppuun Hedbergin ”Uskonoppi autuuteen” -kirjasen, jota hän oli aikaisemmin alkanut kääntää viroksi. Urmas oli käyttänyt sitä opettaessaan Efesolaiskirjettä, koska tuo kirja sisältää Efesolais-kirjeen ensimmäisen luvun selityksen. Sain viedä sen Bible Toolbox -sivustolle. Toinen nytkähdys asiassa eteenpäin tapahtui kun Viron lähettimme Liisa Rossi otti viron kielelle käännättämisen tehtäväkseen, joten uusia käännöksiä on luvassa.

Matkattomat evankeliumijuhlat!

Tänä kesänä kenenkään ei tarvitse tehdä pitkää matkaa halki Suomen päästäkseen Valtakunnalliseen Evankeliumijuhlaan! 26.-28.6. se tuodaan suoraan kotiin, kännykkään tai missä vain nettiyhteys on, osoitteessa: evankeliumijuhla.fi 

Osa juhlaohjelmasta kuuluu myös Radio Deistä: perjantaina klo 18 – 19:50; lauantaina klo 13:15 – 13:50, klo 15 – 15:30 ja 18 – 20 (Riemumessu klo 19-20). 

Saamme olla Vapahtajamme tähden, yksin armosta, uskon kautta matkalla kohti juhlaa, jota ei taatusti peruta! 

Siunattuja, aurinkoisia kesäpäiviä! 

t. Tiina 

sähköposti: tiina.latva-rasku@sley.fi- kesälomalla 9.7-9.8.

Haluaisitko olla mukana lähetystyössä tukemalla sitä taloudellisesti?Tiina Latva-Raskun työn tukemiseksi voit siirtää haluamasi summan Sleyn lahjoitustilille IBAN: FI13 8000 1500 7791 95 BIC: DABAFIHHKäytä henkilökohtaista viitenumeroasi, jolloin kannatus näkyy automaattisesti myös kotiseurakuntasi lähetyskannatuksena TAI kirjoita viestikenttään: Tiina Latva-Raskun rengas ja oma kotiseurakuntasi. Viitenumero- ja osoitteenmuutos-asioissa sinua palvelee Sinikka Ahvenainen sinikka.ahvenainen@sley.fi tai puh. 050 348 4645. Säännöllisestä kuukausilahjoittamisesta saat tietoa täältä: www.taivaallinenlahja.fi/kuukausilahjoittaminen tai Leea Gröhniltä, leea.grohn@sley.fi, puh. 09 251 39 228Tukesi tekee mahdolliseksi evankeliumin viemisen niiden pariin, jotka eivät vielä tunne Kristusta. Kiitos tuestasi! Jumala lahjasi siunatkoon. Keräyslupa: 2017-2021: RA/2017/100


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: