Vihkimisoikeus?

 

Tänään keskiviikkona ruutu täyttyi puheenvuoropyynnöistä. Aiheena oli piispainkokouksen selonteko avioliittolain muutoksen johdosta. Yksi näkökohta on ollut toivomus, että kirkko keskittyisi perustehtäväänsä. Sitä minäkin toivon.
Suuri ongelmamme taitaa olla siinä, että ymmärrämme kirkon perustehtävän hyvin eri tavoin. Toisille perustehtävä tarkoittaa mm. homoliittojen vihkimistä. Muu olisi rakkaudetonta syrjintää.

Papit ovat vihkimyksessään sitoutuneet kirkon perustehtävään. Eivät subjektiivisiin näkyihinsä, vaan ylhäältä annettuun tehtävään. ”Tahdon pysyä Jumalan pyhässä sanassa ja siihen perustuvassa evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksessa. En julkisesti julista tai levitä enkä salaisesti edistä tai suosi sitä vastaan sotivia oppeja. Tahdon myös oikein julistaa Jumalan sanaa ja jakaa pyhiä sakramentteja Kristuksen asetuksen mukaan. Tahdon noudattaa kirkon lakia ja järjestystä…”

Aika ajoin on muistutettu varsinkin meitä vanhan virkakäsityksen ihmisiä, että pappisvihkimys ei ole subjektiivinen oikeus. Mutta ei avioliittoon vihkiminenkään ole papin subjektiivinen oikeus. Tämän piispainkokouksen selonteko toteaa. Mutta nyt kuuluu kummallisia viestejä juuri sieltä suunnalta, jossa kovin vaaditaan mm. lähetysjärjestöjen ruotuun saattamista. Ainakin Helsingissä ja Tampereella on jo puolijulkisesti rohkaistu toimintaan, joka muistuttaa lähinnä Itä-Ukrainassa käytävää hybridisotaa. Näyttää siltä, että hämminkiä halutaan aiheuttaa kirkon joka tasolla.

Myös herätysliikkeissä on jouduttu aika ajoin tilanteeseen, jossa passiivinen vastarinta ja väistäminen on nähty välttämättöminä hyvän omantunnon ratkaisuina. Jos sitä vastoin kansalaistottelemattomuudesta tulee maan tapa, tiedän minäkin monta asiaa, joissa olisi mukava ottaa oikeus omiin käsiin – nimenomaan yhteiskunnallista lakia rikkomatta. Maaliskuusta alkaen nähdään, kohdellaanko omavaltaisia avioliittoon vihkijöitä toisenlaisin käsinein kuin vaikkapa oman piispan vihkijöitä. Ei näitä näytöksiä haluaisi katsella. Joka tapauksessa katseet kääntyvät nyt sekä piispoihin että sooloilijapappeihin.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: