Evankeliumi edellä – taloudessakin

 

Sanansaattaja uutisoi loppukeväästä, että Sleyn toiminnallinen tappio sijoitustoiminnan tuotoilla oikaistuna oli vuonna 2016 noin kaksi miljoonaa euroa. Sleyn hallitus on edellyttänyt johtoryhmältä ehdotuksia, jotta toiminnan tulot ja menot saataisiin lähemmäs toisiaan.

Millaisen näkökulman talouteen tuo Sleyn hallintojohtaja, Heikki Kymäläinen, joka yhdessä muun johtoryhmän kanssa painiskelee sen kanssa viikosta toiseen?
Kymäläisen näkökulma saattaa yllättää. Se ei lähde vain numeroista, jotka ovat kyllä realiteetteja. Tappiokin otetaan vakavasti. Tämä talousmies porautuu paljon syvemmälle: teologiaan ja siitä nousevaan hengelliseen työhön. Tämän ei pitäisi olla yllätys, kun on kyse Sleystä, mutta kuitenkin se yllättää.

Kova ja rankka vuosi

Heikki Kymäläinen sanoo, että Jumalan valtakunnan asioissa ei voida mennä talous edellä.
– Sley tekee hengellistä työtä, eikä sen tarkoituksena ole tehdä voittoa.

Talouslukujen takaakin pitää Kymäläisen mukaan muistaa, mistä on kysymys.
– Talouden kautta katsottuna viime vuosi oli poikkeuksellisen rankka. Tilinpäätös jäi noin kaksi miljoonaa tappiolliseksi, hallintojohtaja selvittää. Hän muistuttaa myös, mitä kaikkea on saatu aikaiseksi.
Helsingin Luther-kirkko saatiin takaisin sen alkuperäiseen käyttöön. Se palautettiin yökerhosta kirkoksi. Peruskorjaukseen meni noin 3,2 miljoonaa euroa. Kokkolan uusi toimintakeskus Armon kappeli saatiin käyttöön. Sen hankinnan ja peruskorjaukseen Sley investoi noin  800 000 euroa.
– Nämä kaikki on tehty yksimielisillä päätöksillä.
Viime vuonna saatiin päätökseen myös Lastenkodinkujan toimitilakiinteistön kauppa kahden vuoden myyntiprosessin jälkeen.
Kaikki edellä mainittu ja myös Pyhän Sydämen kappelin pylvässalin korjausurakka ovat olleet taloudellisesti ja fyysisesti raskaita, mutta työnäyn kannalta katsottuna Kymäläisen mukaan huikean upeita.
– Olen kiitollinen, iloinen ja vaikuttunut kaikesta siitä, mitä vuoden aikana on tapahtunut ja mitä olemme saaneet.
Vuosi oli raju rutistus. Se otti henkisesti ja fyysisesti koville ja vei aivan jaksamisen rajoille, Kymäläinen kertaa.
Hänen kohdallaan tämä konkretisoitui eräänä yönä.
– Huomasin olevani ambulanssin kyydissä matkalla sairaalaan. Vielä ei kuitenkaan tullut pidempää pysähdystä, ei ollut sen aika.

Huolehtimisesta
ja luottamuksesta

Heikki Kymäläinen itsekin kysyy, miten voi olla tyytyväinen ja kiitollinen, kun taloudellinen lopputulos on noinkin ruma.
Haastattelupäivän tekstiselityksenä oli Martti Lutherin Mannaa Jumalan lapsille -vuosihartauskirjassa: ”Älkää olko mistään huolissanne.” (Fil.4:6) Tuohon tekstiin Kymäläinen haastattelun aikana palaa useampaan kertaan.
– Meillä on oikeus luottaa Raamatun lupaukseen. Rukouksemme on: Lisää meille uskoa!
– Työnäyn perustana evankelisessa liikkeessä on aina koko maailman autuus. Evankeliumi kuuluu kaikille. Kristus on jo tehnyt kaiken valmiiksi ihan jokaisen ihmisen puolesta.
– Joka ikinen päivä kannattaa miettiä, ohjaako tämä työnäky kaikkea meidän tekemistämme, myös talouden kautta katsottuna, Heikki Kymäläinen painottaa.
– Me olemme ihan oikeasti Herran varassa.

Luottamus myös
ystäväjoukkoon

Kymäläistä kuunnellessa näkyy myös selvästi, että hän luottaa evankeliseen kansaan. Uudet toimitilat ovat avanneet myös evankelisen ystäväkansan sydämiä. Hän oli haastattelua edeltävänä lauantaina ollut Kokkolan Armon kappelin illassa ja oli vaikuttunut innosta ja Hengen palosta, joka siellä vallitsi.
Sleyssä halutaan kutsua yhteiseen työhön mukaan uusia ihmisiä. Se merkitsee osallistumista Jumalan työhön.
– On myös tärkeää, että me evankelisena kansana näkisimme yhteisen vastuun tästä työstä.
– Jumalan valtakunnan työ ja taloudelliset tarpeet eivät voi olla kenenkään muun kuin niiden sydämellä, jotka ovat saaneet uskon lahjan.
– Jumalan omat jakavat sitä, mitä ovat itse lahjaksi saaneet, Kymäläinen muistuttaa.
– Jos sydän ei avaudu, ei tapahdu mitään.
– Jos emme mene evankeliumi edellä, tulee kyllä seinä vastaan, Heikki Kymäläinen sanoo vakavana.

Miten Sley pärjää
tulevaisuudessa?

Kymäläinen uskoo, että ei tarvitse olla huolissaan, kun muistetaan Raamatun selkeät lupaukset ja  uskotaan ja tartutaan niihin.
– Raamatussa sanotaan monta kertaa: ”Älkää murehtiko, älkää huolehtiko” ja ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki muukin.”
– Tämä on lähtökohtaisesti hyvin yksinkertaista: jos etsimme Jumalan valtakuntaa ja levitämme evankeliumia, Jumala pitää huolta ajallisista tarpeista, Kymäläinen uskoo.
Luottamus ja usko kuuluvat yhteen samoin kuin murehtiminen ja epäusko.
– Muistetaan, että Jumalan valtakunnan työ on selkeästi uskon varaista.
Kymäläinen toteaa, että yhdistyksen taseen käyttäminen toiminnan menoihin on ollut perusteltua.
– Kaikki varat on tarkoitettu yhdistyksen perustehtävän toteuttamista varten.
Kymäläisen mielestä on oikein kysyä, mitä me teemme niillä varoilla, jotka meille on uskottu.
– Varoja kootaan Herralle, ei meille.
– Talouden alijäämä otetaan toki vakavasti ja johtoryhmä valmistelee parhaillaan hallitukselle ehdotusta talouden tasapainottamisohjelmaksi.
Tulevaisuuden isoja haasteita ovat esimerkiksi Karkun evankelisen opiston uuden majoitusrakennuksen rakentaminen vuoden 2018 aikana. Investointi vahvistaa merkittävästi opiston mahdollisuuksia palvella koko evankelista liikettä osana Sleyn kotimaan työtä ja lähetystyötä.

 


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: