Herran syntymä on lähellä

 

Anna ja Taisto Sokan lähettikirje 5/2022 – 15.12.2022

Joulutunnelmia

Jouluterveiset Ugandasta! Kuluneet kuukaudet ovat menneet nopeasti, ja joulun läheisyys on päässyt melkein yllättämään viime päivien helteissä. Joulutunnelmaan ovat meitä auttaneet adventin ajan jumalanpalvelukset ja Sleyn adventtikalenteri instagramissa. Joulun tuoksua ei ole tarvinnut hakea, sillä ugandalaiset käyttävät ruoassa ja juomassa paljon suomalaisten joulumausteita: inkivääriä, kanelia, kardemummaa ja neilikkaa. Glögiä olemmekin onnistuneet tekemään marjamehusta ja teemasalamausteesta.

Juhlimme myös Suomen itsenäisyyspäivää yhdessä Pauli Vanhasen perheen kanssa. Samalle päivälle saimme myös toisen juhlan aiheen ja rukousvastauksen, kun lähettikollegamme Pauli sai viisuminsa uusittua monien hankaluuksien jälkeen. Gulussa joulu näkyy siinä, että lapset ja nuoret ovat aloittaneet joululomansa ja sisäoppilaitosta käyvät ovat palanneet koteihinsa. Koulut ovat kiinni joulukuusta melkein tammikuun loppuun saakka. Tänä vuonna koulut kuitenkin suljettiin poikkeuksellisesti jo marraskuun puolella varotoimena Ugandassa levinneen ebola-taudin hillitsemiseksi. Samasta syystä jouduimme siirtämään suunnitellun pappien seminaarin ja samalla pastori Jari Rankisen tulon tammikuulle. Onneksi ebola-tilanne on pysynyt rauhallisena, eivätkä tartuntamäärät ole kasvaneet marraskuun jälkeen.

Rohkaiseva esimerkki

Koulun joululomien aikana olemme järjestämässä nuorten seminaaripäiviä kaikilla pakolaisleireillä, joissa yhteistyökirkollamme on seurakuntia. Aloitimme kierroksen sunnuntaina Bweyalesta, missä pidimme jumalanpalvelusta pienessä Betlehemseurakunnassa.

Emme olleet päässeet käymään Betlehemissä vielä tänä syksynä, ja vierailua oli odotettu. Aamu oli kuitenkin hyvin sateinen, jolloin hiekkatiet muuttuvat pehmeäksi, upottavaksi mudaksi, ja liikkuminen tulee vaikeaksi. Pysähtyessämme Bweyalen pääkirkolla kirkon työntekijät kertoivat, että sadepäivänä monet jättävät tulematta. Jouduimme ajamaan liukkaalla mudalla hyvin hitaasti ja savuimme myöhässä jumalanpalvelukseen. Ihailimme seurakuntalaisten sinnikkyyttä, sillä sateesta huolimatta pieni kirkko tuli lopulta täyteen ihmisiä, ja saimme viettää yhdessä kolmatta adventtia. Betlehem-seurakunta synti korana-ajan alussa, kun rajoitusten vuoksi ei voitu kokoontua kirkkoihin tai käydä koulua. Tällöin kauempana Bweyalen kirkosta asuneet seurakuntalaiset alkoivat kokoontua puun alla, ja mukaan liittyi pikku hiljaa lisää ihmisiä. Seurakunta sai myöhemmin oman kirkkorakennuksensa Sleyn joulukeräyksen 2019 kautta tulleista varoista. Betlehem-seurakunnan tarina on rohkaiseva esimerkki siitä, miten Jumalan sana menee eteenpäin silloinkin, kun ympärillä on monenlaisia esteitä.

Nuorten seminaaripäivä

Maanantaina pidimme varsinaisen seminaaripäivän, ja kahden seurakunnan nuoret kokoontuivat Betlehem-kirkkoon. Paikalle oli kutsuttu seurakuntien kaikki nuoret ja erityisesti he, jotka kantavat vastuuta eri-ikäryhmistä. Loppujen lopuksi meitä oli paikalla yhteensä 70 henkeä, ja saimme koko kirkon täyteen nuoria. Opetusaiheet olivat ”Laki ja evankeliumi” sekä ”Oma paikka seurakunnassa”.

Keskustelimme opetusaiheista etukäteen kirkon johdon kanssa, ja koimme erityisen tärkeäksi luterilaisen identiteetin vahvistamisen nuorten keskuudessa. Monella nuorella ei ole valmiiksi
paljoakaan tietoa Raamatusta, ja jotkut ovat käyneet aiemmin seurakunnissa, missä pelastusta opetetaan tekojen perusteella. Näissä seurakunnissa ei ole opetettu, mikä on Jeesuksen ristinkuoleman merkitys ja että Jumala sitä kautta lahjoittaa pelastuksen yksin armosta. Nämä seurakunnat ovat valitettavasti melko suosittuja, ja ne syntyvät usein karismaattisen julistajan ympärille. Iloitsimme siitä, miten nuoret kuuntelivat keskittyneesti ja vastailivat kysymyksiin, vaikka päivä oli pitkä. Aloitimme yhteisellä aamupalalla ja jatkoimme lounaan jälkeen vielä pitkälle iltapäivään. Aina kun joukon nuorimmat alkoivat väsähtämään, joku vanhemmista nuorista johti koko porukan lauluun ja tanssiin, ja saimme taas virtaa.

Nuoret antoivat meille hyvää palautetta seminaaripäivästä, ja myös paikalla olleet kirkon työntekijät kokivat nuorten reaktion rohkaisevaksi tulevia seminaareja ajatellen. Ensi viikolla pidämme nuorten seminaaria Lamwossa, Palabekin pakolaisleirillä, jossa tarkoituksemme on viettää myös joulupäivä. Joulun jälkeen matkaamme Länsi-Niilille Bidibidiin ja Morobin leireille. Rukoillaan näiden suunnitelmien puolesta!

Joulun lähestyessä olemme miettineet paljon kotiseurakuntaamme Suomessa, Helsingin Luther-kirkon kansainvälistä messuyhteisöä ja sen seurakuntalaisia. Nyt vietämme tulevaa joulua täällä
eteläsudanilaisten pakolaisten kanssa, mutta viimeiset joulut olemme olleet mukana järjestämässä joulujuhlaa Suomeen tulleille pakolaisille ja maahanmuuttajille. Vaikka puitteet ovat ulkoisesti erilaiset, murheissa on paljon samaa: moni on menettänyt läheisensä sodassa, perheet ovat joutuneet eroon toisistaan, ihmiset asuvat vieraassa maassa, eikä kotimaahan ole turvallista palata.

Iloisen perhejuhlan lähestyessä menetys tuntuu usein kipeämmältä. Mutta surun ja ikävän keskellä on suuri lohtu saada kerääntyä seurakuntana yhteen joulupäivänä, kokea yhteenkuuluvuutta ja iloita yhdessä suurimmasta joululahjasta, seimenlapsen syntymästä. Tätä olemme saaneet olla todistamassa jo monena jouluna Suomessa ja tulevana jouluna Ugandassa pakolaisleirillä. Tämän vuoden Sleyn joulukeräyksen kautta halutaan tukea maahanmuuttajatyötä Suomessa ja Saksassa. Rukoillaan yhdessä näiden veljien ja sisarien puolesta. Jos haluat tukea työtä rahallisesti keräykseen voi osallistua osoitteessa www.sley.fi/joulukerays2022

Vaikka joulu näyttääkin meille tänä vuonna hyvin erilaiselta, joulu saapuu Ugandaan ja pakolaisleireille aivan samalla tavalla kuin Suomeenkin. Ensimmäisenä adventtina saimme kuunnella jubanarabiaksi, kuinka kunigas saapuu nöyränä, kun Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Toisena adventtina luimme evankeliumitekstistä, kuinka Kristus saapuu kunniassa palvelijoidensa luokse. Viime sunnuntaina, kolmantena adventtina, Taisto saarnasi Betlehem-seurakunnassa Johannes kastajan viestistä: tehkää tie kuninkaalle! Tulevana neljäntenä adventtina Herran syntymä on jo aivan lähellä.

Siunattua vapahtajamme syntymäjuhlaa!

Terveisin
Anna ja Taisto

Seuraa työtämme:
Instagram: @SokatUgandassa
Facebook: Sokat Ugandassa


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: