Jouluihme Lasnamäellä 2021

 

Eilen Maria ja Joosef saapuivat bussilla Tallinnan Lasnamäelle. Maskit kasvoillaan he katsoivat ohivilistäviä korkeita kerrostaloja. Majapaikkaa etsiessä satunnainen ohikulkija halusi kaverikuvaan aasin kanssa. Lopulta Jeesus-lapsi syntyi kaupungin vuokratalon rappukäytävään, koska sisällä asunnoissa ei ollut tilaa. Jostain sentään löytyi puhtaat (nuken)vaunut vauvan nukkumapaikaksi. Yhtäkkiä paikalle pölähti joukko puistovahteja, jotka selittivät ihmeellisestä enkelin kohtaamisesta, niin että ovista kurkistelevat naapuritkin olivat ihmeissään.

Tältäkin voi yksi lähetystyöntekijän työpäivä näyttää.

Viime keväänä ennen pääsiäistä Viron koronasulku ohi pahimmillaan eikä seurakunnissa voitu kokoontua. Silloin Lasnamäellä työskentelevä ystäväni sai ajatuksen lainata Tuomiokirkkoseurakunnasta – minun kotiseurakunnastani – keppinuket ja tehdä niiden avulla videosarjan pääsiäisen tapahtumista. Lähdin tuohon projektiin avuksi, ja nyt vuoden lähestyessä loppuaan ja koronalukujen taas huidellessa korkeuksissaan päätimme toteuttaa myös jouluvideosarjan, vaikkei kirkkovuoden toista suurta juhlaa yhtä tiukkojen rajoitusten varjossa odotetakaan.

Niinpä aloitimme jälleen nukkeleikit. Lasnamäen seurakuntalaiset lukevat joulukertomuksen raamatuntekstit videoiden ääniraidaksi ja Kaido-pastorin teini-ikäiset lapset lupautuivat mukaan musiikkipuolelle. Kirsti-kollegani ja ison nukkejoukon kanssa me olemme nyt pari päivää kulkeneet pitkin kaupunkia ottamassa nukkejen kanssa kuvia. Aloitimme Marian ja enkelin kohtaamisesta Muugan kylässä Tallinnan ulkopuolella, josta jatkoimme Elisabethin luo kylään Kaido-papin kotiin. Enkelin ilmestymisen seurauksena Joosef ei hylännyt kihlattuaan, mutta lapsen syntymää he eivät saaneet odottaa rauhassa, sillä televisiosta näkyi, kuinka keisari Toompealla julisti verollepanon alkaneeksi. Piti siis hypätä bussiin ja ajaa Lasnamäelle, mistä jo alussa kerroinkin.

Loppiaiskertomus vielä odottaa kuvaamistaan. Sitä varten on käytävä bussiasemalla, johon tietäjät Narvan bussilla tulevat – sitä idempää nyt korona-aikana ei pääse tulemaan Venäjän rajan ollessa pääosin suljettuna. Lopulta tietäjien palattua junalla kotiin, päätyy pyhä perhe lentokentälle, josta Egyptin lentoja onneksi säännöllisesti lähtee.

Kuvaamisen jälkeen alkaa suuri editointipalapeli – ensimmäinen osa ilmestyy heti ensimmäisenä adventtisunnuntaina, ja sen jälkeen joka sunnuntai jouluun asti ja kuudes osa loppiaisena. Kuvaukset on pitänyt hoitaa tehokkaasti jo marraskuun aikana, koska joulukuun alussa nuket palaavat kotikirkkoonsa ja kaiken ympäri kaupunkia seikkailemisen jälkeen asettuvat paikoilleen perinteisempään jouluseimiasetelmaan.

Niin kirkon asetelmassa kuin toivottavasti monien katsottaviksi leviävissä videoissa ne saavat olla muistuttamassa joulun suuresta sanomasta: Teille on syntynyt Vapahtaja! Tämä ilosanoma kuuluu kaikkien korville: köyhille ja rikkaille, virolaisille ja muille kansoille. Ja koska on kyseessä ilosanoma, ei lie haittaa, että sen kertominen eteenpäin näiden videoiden kautta antaa lähettienkin työpäivään paljon iloa ja naurua. Sinäkin voit tutustua lopputulokseen seurakuntien Facebook-sivujen kautta: facebook.com/eelk.lasnamae ja facebook.com/toomkogudus.


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: