Merkittävä tuki Pyhän Sydämen kappelin ikkunaremonttiin 

 

Eduskunnan ”joululahjarahasta” on myönnetty merkittävä tuki Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle Pyhän Sydämen kappelin ikkunaremonttiin. Pyhän Sydämen kappeli on vuonna 1906 valmistunut Sleyn omistama kirkko Helsingissä ja Kallion ensimmäinen kivitalo.  

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys on saanut valtiolta 100 000 euron tuen, joka on tarkoitettu Pyhän Sydämen kappelin kauniiden lasimaalattujen ikkunoiden remonttiin. Tämä niin sanottu eduskunnan joululahjaraha kuuluu valtiovarainvaliokunnan noin 50 miljoonan euron tukipakettiin.   

– Meillä Sleyssä on totuttu toimimaan kotimaassa vain itse kootuin varoin. Olen siksi erittäin kiitollinen, että Suomen valtio halusi osallistua tähän kulttuurihistoriallisesti tärkeään hankkeeseen, ja yhdistyksen ystävien kokoamat varat voidaan käyttää vain hengelliseen työhön, Sleyn kotimaantyön johtaja Juhana Tarvainen kiittää. 

Pyhän Sydämen kappeli, alunperin evankeliumiyhdistyksen Kallion rukoushuone, on vihitty käyttöön vuonna 1906.  Rukoushuone valmistui sangen tuoreeseen kaupunginosaan – Kallion ensimmäinen asemakaava oli vahvistettu vain viittä vuotta aiemmin, ja Pyhän Sydämen kappeli on Kallion kaupunginosan ensimmäinen kivitalo. Kallion tunnetut maamerkit, kirkko ja kirjasto, valmistuivat molemmat 1912, siis kuusi vuotta Kallion rukoushuoneen jälkeen. 

– Pyhän Sydämen kappelin ylläpito ja kunnossapito on koko Helsingin rakennushistorian kannalta merkittävää, Tarvainen lisää.  

Pyhän Sydämen kappelin ikkunoiden tunnetut kauniit lasimaalaukset laati suomalainen koristemaalari Carl Slotte, jonka maalarinliike Stuccatur & Måleriaffär on vastannut Pyhän Sydämen kappelin lasimaalausten ohella myös Tampereen tuomiokirkon (1907) ja Kallion kirkon (1912) lasimaalauksista. Kirkkosalia remontoitiin 1992 arkkitehti Erkki Pitkärannan johdolla. Tuolloin Slotten lasimaalausten entisöinnistä vastasi lasitaiteilija Jari Hangassalo. 


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: