Sama Kristuksen valo kaikkialla

 

Lähetysblogi | 22.1.2016 08:49 Päivitetty 22.1.2016 08:51

Majoituspaikkamme siivoja koputti oveeni ja pyysi lainata huoneeni avainta. Kun kysyin miksi, hän kertoi sen olevan koko hotellin yleisavain ja lainaavat sitä aina välillä minulta. Sitten olimme Ari Lukkarisen sekä Jorma Arkkilan kanssa lähdossä seminaaripaikalle. Vuokra-automme rengas oli tyhjentynyt ja vararengas varustettu väärällä vanteella, jota ei pystynyt vaihtamaan rikki menneen tilalle. Tässä pari arkista tilannetta täältä Sambian Luskasta. Yllätyksiä tulee joka päivä, mutta Herra on pitänyt huolta ja suuri siunaus on ollut matkassa mukana.

Olemme siis opettamassa yhteistyökirkkon (LECA) työntekijöitä täällä Lusakassa. Parikymmentä henkeä on tullut kirkon käytössä olevalle sijaiskodille yhdeksän päivän seminaariin. Osa heistä on pastoreita, osa diakoneita ja osa näihin tehtäviin valmistuvia. Paikalla on myös piispa Kaumba. Arin kanssa olemme vuorovedoin pitäneet tunteja 7 tuntia päivässä. Päivää rytmittävät teehetket sekä lounas, jonka yksi osa on joka päivä annos nshimaa eli tiukaksi vaivattua maissipuuroa.

Vaikka kirkon työntekijöiden koulutustaso on melko matala, heidän kysymyksissään tullaan syvien teologisien teemojen äärelle. Seminaarin aikana olen huomannut, kuinka hyvinkin samat kysymykset koskien seurakuntaelämää, pyörivät työntekijöiden mielissä niin Suomessa kuin täällä Sambiassakin. Nämä kysymykset liittyvät esimerkiksi talouteen tai siihen, kuinka pyrkiä saamaan seurakunta kasvamaan. Kurssilla pyrimme Arin kanssa kaikin tavoin antamaan tukea arkisen seurakuntatyön hyväksi mm. näissä kysymyksissä. Lisäksi painopiste on opetuksessamme ollut mm. miten saarna tehdään, liturgian rikkauksiin perehtymisessä sekä siinä, kuinka Nehemian kirjan sekä pastoraalikirjeiden (1&2 Tim. sekä Tiit.) valossa tulisi paimenen johtaa seurakuntaansa.

Mielenkiintoista on ollut huomata, miten toisaalta moni asia on täällä niin toisin, mutta toisaalta useat seikat kirkon elämässä näyttäytyvät äärettömän tutuilta. Kristuksen kirkon tuttuuden tuoksu on kaikkialla maailmassa, missä ikinä Raamatun pyhä sana julistetaan kokonaisena ja sakramentteja todella arvostetaan.

Sambian luterilainen kirkko (LECA) tarvitsee paljon rukousta. Haasteita on useita. Erityisenä rukousaiheena voisi olla näin seminaarin äärellä se, että työntekijät saisivat viisautta ja oikeanlaista mieltä seurakuntiensa hoitoon.

Kristuksen valo loistaa kaikkialla. Koko maailmalle on autuus hänessä!


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: