Todelliset vaarat

 

Lähetysblogi | 5.7.2016 12:01 Päivitetty 12.8.2016 14:34
Kun aikanaan lähdin Venäjälle lähetystyöhön, useampi ihminen kysyi: ”Etkö pelkää, että sinut tapetaan siellä?” Villillä 1990-luvulla Pietaria kutsuttiin Venäjän rikollisuuden pääkaupungiksi. Vielä kesällä 2000 eräs korkea kaupungin virkamies ammuttiin liikennevaloissa rynnäkkökiväärillä: viereen pysähtyi moottoripyörä, joka pakeni paikalta ampumisen jälkeen. Presidentti Putin julisti valtaan tultuaan vuonna 2000 ”lain diktatuurin” ja myös Pietarin rikollisjoukot menettivät suuren osan valtaansa.

Nuo suurta huomiota saaneet rikokset tapahtuivat rikollisjoukkojen kesken tai rikolliset ahdistivat liikemiehiä.

Eräs kirkkoherra kertoi minulle, kuinka suomalaiset olivat tehneet rajalla virheen: he olivat ilmoittaneet tulliselvityksessä vievänsä 60000 markkaa rajan yli. Parin päivän päästä ”mustatakkiset miehet” (tuohon aikaan rikolliset pitivät mustista nahkatakeista) ilmestyivät kirkon rakennustyömaalle ja sanoivat: ”Teillä on täällä suuri rakennustyö. Tarvitsette varmaan suojelua?” Kirkkoherra sanoi, että varmaan Pyhän Hengen johtamana hän vei miehet remontoitavaan kirkkoon sisälle ja sanoi: ”Te varmaan ymmärrätte, että meillä on toinen suojelija!” Miehet poistuivat paikalta.

Eli eivät rikolliset ketään huvikseen tappaneet, vaan kaiken takana oli raha.

Venäjällä suurin vaara on liikenne. Osa on ostanut ajokortin eli usein kyse on yksinkertaisesti siitä, että ei osata ajaa. Mutta yleensä takana on ajatus: ”Minulla on kallis maasturi, minä en jaksa seisoa jonossa, ajan miten haluan!” Ohittaminen vastaantulijan kohdatessa on ihan normaalia; onhan pientareella tilaa väistää kiireistä vastaantulijaa. Käytännössä joka päivä näkee vaaratilanteita ja/tai kolareita.

Nykyään Pietarin vesilaitos sanoo, että vesijohtovesi täyttää määräykset. Näin varmaan on putken lähtöpäässä, mutta toisessa päässä tilanne on toinen: vanhat putket ovat pilanneet veden matkalla. Eräs lähetti meinasi kuolla sinkkimyrkytykseen ja useampikin lähetti on saanut matoja ja erilaisia sairauksia, jotka todennäköisesti ovat tulleet vedestä.

Kun käyn kylillä, juon, mitä eteen tuodaan. Isoja ongelmia ei ole ollut. En osta pullovettä, vaan käytän vesijohtovettä. Maassa maan tavalla.

Pietarissa on 19 virallista uimarantaa – ja lisäksi lukematon määrä pieniä järviä, lampia ja lätäköitä, joissa ihmiset käyvät uimassa. Monena kesänä vain yksi virallinen uimaranta on täyttänyt terveysmääräykset. Se on lähellä Tuutarin kirkkoa ja sen salaisuus on virtaava vesi. Jos uimaranta on suljettu terveysviranomaisten toimesta, ei se tietenkään estä uimista.

Afrikassa suurin vaara lienee pieni hyttynen, joka levittää malariaa. Eri kentillä uhkat ovat erilaisia. Ja usein näkymättömät uhkat – bakteerit yms. – ovat kaikkein vaarallisimpia.

Rukousaiheita

Viisautta arvioida vaaroja oikein ja suojautua niiltä
Kiitosaihe

Jumala on antanut terveyttä


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: