Kapeikoista läpi

 

Pekka Jauhiaisen lähettikirje 1/2024

16.1.2024

Ensossa tapahtunutta

Kesällä rajatarkastuksissa varsin moni suomalainen menetti viisuminsa. Näytti siltä, että vain bensarallia tehneet menettivät businessviisuminsa, kun siihen ei ollut oikeaa viisumia. Aiemmin viisumeita ei tarkasteltu tällä tavalla rajalla. Rakennustöissä vapaaehtoisena ollut suomalainen henkilö menetti samasta syystä viisuminsa heinäkuussa. Tämä iski hankalaan saumaan, koska elokuussa oli tarkoitus jatkaa rakennustöitä ja tämä vapaaehtoinen on tärkeässä roolissa rakennustöissä. Hänelle haettiin uskonnollinen viisumi. Samaan rytäkkään hain itsellenikin uskonnollisen viisumin kaikkien epävarmuuksien takia. Jossakin vaiheessa tätä uskonnollista viisumia Venäjä ei myöntänyt ja siksi minullakin oli business-viisumi. Tämän hakuprosessin takia pääsimme jatkamaan töitä vasta lokakuun lopulla.

Syksy oli sateinen ja pakkasetkin tulivat varsin aikaisessa vaiheessa. Tästä huolimatta saimme laajennusosaan tehtyä seinät ja katon kattopelteineen sekä kaiken eristettyä. Näin marraskuun lopulla pystyimme jättämään rakennustyöt talviteloilleen. Helpolla tämä vaihe ei tullut: Peltikattoa laittaessa sateisessa päivässä oli sopiva tauko, niin saimme ruuvattua pellit kiinni hiukan märilläkin pelleilla keikkuessa. Minulla oli onneksi hyvät ja pitävät kengät. Kun seuraavan kerran piti lisätä ruuveja, niin sadepisarat olivat jäässä pellin päällä eikä katolle ollut menemistä. Yhden kerran eristeitä laitettiin seiniin päivänä, jona oli aamulla lähes kymmenen astetta pakkasta. Aamupäivällä kävin lämmittämässä jalkojani patterin päällä. Monta muutakin rajoittavaa tekijää oli rakennustöissä. Rakennustyöt jäivät tauolle sinä päivänä, kun Suomi laittoi rajan kiinni kaakkois-Suomessa. Sinä päivänä olin autojonossa lähes neljä tuntia. Kaikesta tästä jäi mieleen Jesajan kirjan kohta, jossa puhutaan virtaavien vesien ja tulen läpi kulkemisesta (Jes 43:1–2). Moni työ ja kristityn vaellus kohti taivaallista kotimaata käy monenlaisten kapeikkojen läpi. Kaikessa tässä Herramme Jeesus on luvannut kulkea kanssamme ja johdattaa.

Hidasteita ja väitöskirjan tekoa

Syksy oli monella muullakin tavalla kapeikkojen läpi kulkemista. Elokuussa minulla oli siitepölyallergiasta johtuva hengenahdistus, johon sain hyvän lääkkeen. Olen toisaalta iloinen, että nyt voin tulevina loppukesinä ottaa tuota lääkettä. Aiemmin en ollut tajunnut kuinka tuollaiset oireet ovat olemassa. Nimittäin lapsuudesta asti olen jo tottunut jopa paljon vaikeampiin oireisiin allergian suhteen. Syys-lokakuun vaihteessa sain borrelioosin, joka lamautti viikoksi ja vaikutti koko neljän viikon antibioottikuurin ajan. Kujallamme ollut viemäri- ja tieremontti saavutti talomme läheisyyden marraskuussa häiriten keskittymistäni työhuoneessa, joka on autotallissa. Tällaisena ääniherkkänä elämän alkoi täyttää ärtymys ja väsymys. Näistä kaikista vastoinkäymisistä huolimatta väitöskirjani on edistynyt. Olen siis ollut 50 % työajalla koko syyskauden tehden väitöskirjaa.

Nyt toivon ja rukoilen, että tammikuu tuo tullessaan normaalin energian ja hyvät yöunet. Joulukuussa paastonaikaan jo kirjoitin Facebookiin ajatuksen Päivän tunnussanan jakeesta: ”Ylistä Herraa minun sieluni. Hän antaa anteeksi kaikki minun syntini ja parantaa kaikki minun sairauteni (Ps 103:2–3).” Mieleni liikkui moniin Raamatun kohtiin mutta erityisesti Jesajan kirjan kohtaan, jossa puhutaan siitä kuinka Korkea ja Ylhäinen asuu korkeudessa ja niiden tykönä, jotka ovat murtuneita ja nöyriä. Tämä lähelle tullut virvoittaa ja herättää eloon ja lupaa parantaa (Jes 57:15–16, 18, 19). Se teksti lupaa myös, kuinka Jumala antaa surevien huulille ylistyksen hedelmän (Jes 57:19).

Kapeikoista läpi koko elämän

Joulukuussa totesin vaimolleni Tiitalle, kuinka elämäni ja toisaalta työni Venäjällä on pitänyt sisällään monenlaisia vastoinkäymisiä. Syksyn vaikeudet ovat oikeastaan pienoiskoossa kaikenlaisista erilaisista vastoinkäymisistä. Kaikki vastoinkäymiset ovat opettaneet, että työ jatkuu vastuksista huolimatta. Syksyllä muutamat sanoivat, että minun pitääkin tuoda esiin myös muille, kuinka toivo elää vaikeuksien läpi kulkiessa: ”Jumala johtaa kaiken niiden parhaaksi, jotka häntä rakastavat” (Room 8:28).

Rukousaiheita:

•Pääsy jälleen rajan yli Venäjälle ja siten Viipuriin ja Svetogorskiin
•Kevään koittaessa mahdollisuus jatkaa rakennustöitä
•Voimia tehdä väitöskirjaa


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: